2018 година

За поредна година Банка ДСК се включва в кампанията на АББ и правоохранителните органи срещу финансовите “мулета”

За поредна година Банка ДСК подкрепя Асоциацията на банките в България (АББ) и българските правоохранителни органи, участвайки в Европейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите „мулета“ /European Money Mule Action - EMMA/.

Финансово „муле“ е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисиона. Според статистика на Европол, в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Кампанията е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество - Евроджъст, а партньор е Европейската банкова федерация, на която и АББ е член. Оперативни дейности са проведени на територията на 29 държави и са с цел предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в Интернет, осъществявани чрез финансови „мулета“.

Банковият сектор подкрепят усилията на полицията и прокуратурата, като съдейства по всякакъв начин за ограничаването на такива измамни практики.

Как да се предпазим и какво трябва да направим в случай, че получим имейл със съмнително съдържание, в което се искат детайли за нас, например, банковата ни сметка, и имаме съмнения, че някой се опитва да ни въвлече в незаконна дейност – вижте в информационните брошури и клипове по-долу, които разкриват детайли относно механизмите на действие на финансовите „мулета“.


Разгледайте образователните видеа:

 

 

Банка ДСК се включва в европейска информационна кампания срещу кибер престъпленията

Банка ДСК се включва в европейска информационна кампания срещу седемте най-популярни вида финансови измами на онлайн потребителите. Инициативата, организирана от Европол, Европейската банкова федерация и партньорски организации от частния и обществения сектор, стартира днес като част от Европейския месец на киберсигурността.


В кампанията, която ще се проведе в периода 17 - 23 октомври, ще се включат правоохранителни органи от всички 28 държави-членки на ЕС и 5 държави извън ЕС, както и 24 банкови асоциации от Европа. Асоциацията на банките в България и нейните членове, сред които и Банка ДСК, подкрепят кампанията, като оповестяват и разпространяват сред своите клиенти анимирани и видео материали, в които се съдържа информация за най-често срещаните видове измами онлайн и съвети за това как да се предпазват от тях. Сред видовете престъпления, описани в тези материали, са измами с компрометирани бизнес имейли, привидно изпратени от ръководител в компанията, измами с фактури, банкови фишинг имейли, SMS-и или обаждания, подправени банкови сайтове, кражба на лични данни чрез социалните мрежи, инвестиционни измами и измами при онлайн пазаруване, т. нар. „романтични“ измами.


„Банка ДСК подкрепя борбата срещу кибер престъпленията, защото сигурността и неприкосновеността на личното финансово пространство на всеки наш клиент, особено в онлайн средата, са основен приоритет в дейността ни. На нашия уеб сайт сме оповестили какво представляват финансовите уеб измами и даваме конкретни насоки и съвети за защита от тях, както и за безопасно сърфиране в интернет. Нашите консултанти са на линия 24/7, за да помагат и защитават интересите на клиентите и в съчетание с инвестициите на банката в сигурна и надеждна ИТ инфраструктура, прилагаме необходимия набор от инструменти за превенция и справяне с интернет престъпленията“,
споделят експерти в областта на информационната сигурност в банката.

Повече информация за мерките на Банка ДСК, може да намерите тук.
Информационни материали

2017 година

Банка ДСК се присъедини към кампанията против финансовите мулета


На 28 ноември 2017 г. стартира европейската информационна кампания против т.нар. „финансови мулета“. В България кампанията ще бъде осъществена съвместно с ГДБОП и прокуратурата.

Прилагаме и линковете към страниците на официалния сайт за борба с компютърните престъпления и на ГДБОП, където също са поместени материалите. Те могат да бъдат намерени и на страницата на Асоциацията на банките в България.