Изпълнителен директор Банка ДСК

Доротея Николова

Член на УС и изпълнителен директор

Ръководител на направление "Финанси и планиране"

Доротея Николова е родена в гр. София.

Завършва Немската гимназия в София. Висшето си образование получава в Университета за национално и световно стопанство, София, специалност "Финанси". През 1992 г. печели стипендия на името на известния български банкер Буров. Има придобита степен "Сертифициран счетоводител" от Асоциацията на сертифицираните счетоводители" /АССА/, а също и специализация от Института по финанси и финансови пазари към Икономическия университет във Виена.

Владее отлично английски език, говори немски.

Професионалният й път започва в ПрайсуотърхаусКупърс България, като асистент одитор, а впоследствие става асистент мениджър. Кариерата й продължава като асистент мениджър в Управление "Банки и капиталови пазари" на ПрайсуотърхаусКупърс, Лондон. В периода юли 2000 г. - октомври 2003 г. е ръководител на Финансов контрол и член на ръководстовото на клона на Ситибанк в България.

През ноември 2003 г. започва работа като началник Управление "Планиране и контрол" в Банка ДСК, а от януари 2005 г. до януари 2007 г. е  прокурист на Банката. От февруари 2007 г. Доротея Николова е изпълнителен директор на Банка ДСК.

През 2007 г. Доротея Николова бе отличена с престижната унгарска награда  „Андраш Фай” за нейния принос в успешното функциониране на Група ДСК,  за  изготвянето на финансови анализи и отчети от най-високо качество.

През юни 2014 г. Доротея Николова беше отличена  в конкурса за финансов директор на годината, организиран от Ernst & Young България в партньорство с Forbes България. Г-жа Николова получи отличието Финансов директор на годината в категорията „Принос към общността“.

През  декември 2015 г. г-жа Николова бе  сред отличените на провелите се  награди "Банкер на годината", организирани от в. Банкеръ. Тя бе удостоена с наградата "Банкер на годината" за 2015 г. за ефективна политика и устойчиво присъствие на Банка ДСК на българския банков пазар.

През юни 2016 г. Доротея Николова се нареди сред победителите в конкурса за най-добри финансови специалисти на България – CFO на годината 2016. В организирания за трета поредна година от списание Forbes и EY България конкурс изпълнителният директор на Банка ДСК получи голямата награда за цялостен принос във финансовата функция.

На 25 януари 2017 г. г-жа Николова стана носител на наградата на Фондация "Буров" за банково и финансово управление за 2016 година.

E-mail : Mariya.Gencheva@dskbank.bg

Телефон : +359 2 93 91 226