Корпоративна социална отговорност

Банка ДСК стартира програма за повишаване на финансовата грамотност сред учениците и техните родители

В началото на 2019 г. Банка ДСК обяви началото на „Национална финансиада“ – образователна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. Банката вярва, че развитието на младежите е обвързано с техните познания и с уменията им за разумно планиране на личните финанси. Затова и основната цел на финансиадата е да стимулира и мотивира стремежа към знания във финансовия сектор сред учениците и техните семейства.

Първото издание на инициативата се проведе под формата на състезание между гимназисти на възраст 16 - 19 години и техните родители. Всеки екип се състоеше от двама души от едно и също семейство, които се бориха за стипендия в размер на 3 000 лв. за следващата учебна година.

За да кандидатстват, отборите трябваше да се регистрират в уебсайта на състезанието на www.finansiada.bg и да попълнят онлайн тест от 20 въпроса. За полуфиналите се класираха 12-те отбора с максимален брой верни отговори и с най-добро време, а на финалите взеха участие първите три отбора от полуфиналите. Участниците се състезаваха един срещу друг в директни елиминации, като отговаряха на въпроси, степенувани по трудност и точкуване.

Полуфиналите и финалите на първото издание на „Национална финансиада“ се проведоха на живо в „Сердика център“ в София, съответно на 9-и и 10-и март.

В тях се включиха 12 отбора (родител и гимназист) от София, Стара Загора, Велико Търново и Русе, класирани сред 672 отбора общо от първия етап на надпреварата. В рамките на двудневното събитие семейните отбори се състезаваха един срещу друг в игри с въпроси от финансов и икономически характер. Най-интересните теми, дискутирани под формата на въпроси и задачи за разрешаване, бяха свързани със спестяванията, кредитирането, формирането на бюджет, управлението на доходите и разходите от домакинствата, източниците на финансиране.

Победител стана отбор Da Vinci  - 16-годишната Жанет Таблова и баща ѝ Стоян Таблов от София се пребориха с конкуренцията по време на двудневните полуфинали и финали на инициативата, и спечелиха стипендия за образование за учебната 2019/2020 година в размер на 3 000 лв. Голямата награда им беше връчена лично от г-жа Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

През май 2019 г. „Национална финансиада“ бе отличена с престижната първа награда в категория „Кампания за устойчиво развитите/корпоративна социална отговорност“ на конкурса PR Приз 2019 на БДВО (Българско дружество за връзки с обществеността).

Прочети повече

Свържете се с екип „ПР и комуникации”