новини
Новини и уведомления
News image

Банка ДСК отпусна 313 млн. евро кредити за малки и средни фирми - в. Монитор

Отпуснатите кредити от Банка ДСК за микро, малки и средни предприятия през 2005 г. възлизат на 313 млн. евро, докато през 2003 г. са били 128 млн. евро. Това стана ясно по време на презентацията "Кредитиране на малки, средни и микропредприятия" на Теодор Младенов, директор на дирекция "Продажби и управление на пазарни сегменти" във финансовата институция. Представянето бе направено в рамките на изложението "Финанси за всеки" в края на миналата седмица.
Младенов уточни, че за този двегодишен период пазарният дял на банката по този показател се е увеличил от 10 на 15%.
По отношение на депозитите за наблюдавания период пазарният дял се е увеличили от 7 на 15%, достигайки 181 млн. лв, уточниха от банката, ръководена от Виолина Маринова.
Кредитният портфейл на банката за малките и средните предприятия е добре диверсифициран, като с най-голям дял са: търговия и ремонт на битова техника (46%), преработваща индустрия (24%), селско и горско стопанство (8%) и др.
Банката предоставя средства за инвестиции и оборотни средства, като за малките и средни предприятия размерът им е до 200 000 лв., а за микропредприятията от 1 500 лв. до 80 000 лв. (или еквивалент във валута).
Йордан Йорданов, директор на дирекция "Проектно финансиране" в банката изтъкна предимствата на проектното финансиране, уточнявайки, че в банката е обособено първото в България специализирано организационно звено за проектно финансиране. Фокус върху тези проекти в областта са: търговско-развлекателни комплекси; хотелиерство и туристическа индустрия; жилищно и офис строителство, логистични центрове; хипермаркети; телекомуникации; енергетика.
Проектното финансиране включва дългосрочно финансиране на проекти в областта на инфраструктурата, строителството, индустрията и други. Схема на кредитиране е издължаване чрез генерираните от проекта парични потоци, като обезпечението е активите на проектната компания.
Предимства за инвеститорите е финансирането на големи проекти извън баланса на фирмата-майка.
Такъв е случаят с проекта Mall of Sofia. В него приблизителната инвестирана сума е 48 млн.евро, а финансирането от Банка ДСК и OTP Bank е 36 млн.евро, като стойността на проекта е над 54 млн. евро, уточни Йорданов.
Банка ДСК има над 20% дял в клоновата мрежа на банките в България, като разполага с 347 поделения и 967 представителства в цялата страна.

Автор: Виктория ТОДОРОВА
 

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon