новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова: Фирмите теглят кредити предимно за оборотни средства


Спестявайте във валутата, в която получавате доходите си, съветва шефът на ДСК
Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на банка ДСК, прогнозира, че През 2013-а година ръстът на бизнеса ще бъде като този през изминалата година, прогнозира пред БНР Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на банка ДСК. По думите й, все още икономическата среда не е много стабилна. Хората се въздържат от тегленето на кредити.
Все още качеството на банковите портфейли не е особено добро. Има задържане на влошаването, но всичко
това кара хората да бъдат доста предпазливи. Ако безработицата нараства, и бизнесът на банките ще бъде по-малък. Наблюденията в момента показват,, че фирмите теглят кредити за оборотни нужди, а не за инвестиции, обясни Маринова.
По думите й, лошите кредити сега са в рамките на 17% до 20%. От друга страна, покритието с провизии е доста добро, има възможност за се понесе и още малко увеличение на лошите кредити.
Репортер 3 януари 2013
Спадат лихвите по кредитите

Лихвите по кредити ще продължат да падат леко и през тази година, прогнозираха пред РЕПОРТЕР изпълнителните директори на двете най-големи банки у нас Левон Хампарцумян и Виолина Маринова. Според последната статистика на БНБ лихвите по жилищните кредити за ноември 2012 г. са се понижили до 7.12%. „Миналата година кредитите поевтиняха и ако икономиката ни се движи по същия начин, най-вероятно и през 2013 г. ще се запази тенденцията да има леко намаление на лихвите", заяви шефът на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян. „Банките ще направят всичко възможно за да привлекат клиенти, като това означава, че може и да има леко понижение на лихвите по кредити, защото трезорите имат голям ресурс. Все пак всичко зависи от икономическата обстановка в страната и безработицата", обясни изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Според последната статистика на БНБ лихвите по жилищните кредити за ноември 2012 г. са се понижили както спрямо предходния месец октомври, така и на спрямо година по-рано. При левовите жилищни заеми средната лихва през ноември спрямо същия месец на 2011 г. е паднала с 0.73 пр.п. до 7.12%, а по жилищните кредити в евро - с 0.44 пр.п. до 7.4%. През ноември 2012 г. годишният процент на разходите по жилищните кредити в левове се понижава в сравнение с ноември 2011 г. с 0.49 пр.п. до 7.99%, а по жилищните кредити в евро - с 0.58 пр.п. до 8.04%.
***
Левон Хампарцумян и Виолина Маринова оглавяват двете най-големи банки у нас Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon