новини
Новини и уведомления
News image

Изпълнителния директор на Банка ДСК Доротея Николова: Няма финансист роден за тази професия

Разговора водиха Силвия ДЖАГАРОВА и Калоян АТАНАСОВ

- Какво е нужно на една банка, за да бъде стабилна и да се радва на доверието на клиентите си?
- Стабилността идва с разумна и предпазлива политика. А за доверието на клиентите допринася взимането на отговорни решения, които да пазят и техните интереси. Например ние никога не предложихме на нашите клиенти кредити в швейцарски франкове, тъй като управлението им е рисково.


- Г-жо Николова, завършили сте столичната Немска гимназия. Защо се насочихте към финансите?
- Немската гимназия дава много добра подготовка и е школа за придобиване на навици както за труд, така и за общуване. Една конкурентна среда, в която развиваш уменията си и създаваш ценни контакти. Интересното е, че след толкова време запазих приятелство с моята класна ръководителка. Виждаме се поне веднъж-два пъти годишно.

- Помните ли първите си професионални стъпки? Кога Ви е било най-трудно?
- Последната година в гимназията се колебаех дали да стана лекар, или финансист. Това са професиите на родителите ми.  Все пак по-определящо  за професионалната насоченост е образованието след гимназията, което в моя случай е икономическо. Често това, което се случва в живота, е резултат от стечения на обстоятелствата и случайности. Но съм доволна от избора си. Всеки помни ясно първото си работно място. За мен това беше офисът на одиторската компания Price Waterhouse в София. Работата бе разнообразна и интересна, на пълен работен ден, но трябваше да я съчетавам с грижите за малката си дъщеря. В същото време взимах и изпити за международната квалификация АССА. Оставаше ми малко лично време и никакво за релакс. По-нататък в кариерата ми е било трудно, когато съм започвала нещо ново и съм сменяла работата си. В крайна сметка, независимо от трудностите, остава удовлетворението от постигнатото.


- Ако можехте да върнете лентата назад, бихте ли тръгнали по същия път?
- Да, като погледна назад, съм доволна от това, което виждам. Например по време на кариерата ми като одитор в Лондон бях изключително впечатлена от мащабите, с които се работи там. Един от клиентите ни беше лизингова компания която имаше милиони автомобили. Но в регистрите имаше разминаване с около 4000 бройки, което те смятаха за несъществено. Горда съм с екипите, с които работя и съм работила, удовлетворява ме онова, което постигаме заедно. Има и по-трудни моменти, но те неизбежно ни съпътстват. Радвам се, когато успяваме да ги преодолеем.


- Носител сте на редица престижни награди, включително и „Банкер на годината" за ефективна политика и устойчиво присъствие на Банка ДСК. Как приемате призовете?
- Благодарна съм за вашата награда, много мила и трогателна е за мен. Харесвам „БАНКЕРЪ" от студентските си години и продължавам да го чета. Дори когато се профилирах в банковото дело след специализиран курс във Виенския университет, публикувах шест статии във вестника. Така че за мен е чест и достойнство да мисля, че двата пола са силни в различни насоки - дамите са по-интуитивни, а мъжете - по-рационални. Доброто съчетание между двете е огромно предимство. Имам този приз - първата ми лична награда. Гордея се с постиженията на Банка ДСК, които са резултат на усилията на целия екип в институцията. Призовете дават заслужена оценка за работата ни. Сплотява ни усещането за обща мисия и цел.

- Кои са най-важните качества, които един финансист трябва да притежава?
- Човек, професионално ангажиран във финансовата сфера, трябва да вижда смисъла зад числата. И, разбирайки зависимостите, да оценява съществените рискове, за да подготвя стъпки, които ги елиминират, преди да са настъпили. Много важен е и професионалният опит, за да се намери разумният баланс между риск и оптимална възвръщаемост. Във финансовата сфера няма такова нещо като „роден за тази професия".

- Банка ДСК се управлява почти изцяло от дами. По-добри ли сте в професията от мъжете?
- Аз харесвам смесените екипи. Мисля, че е изключително положително в екипа да има представители на двата пола. Тук има лек превес на дамите, но все пак сме смесен екип.


- Намирате ли добрия баланс между кариерата и семейството?
- Да. Успявам с това, което съм си поставила като цели и приоритети. Аз съм много гъвкава и организирана. Това помага много.


- Имате ли хобита, спортувате ли, как релаксирате от напрегнатото всекидневие?
- Най-много ме разтоварва времето, прекарано със семейството, и контактите с приятели. Обичам да общувам, ако може да е съчетано със спорт, екскурзии и други занимания. Обожавам да готвя, имам колекция от готварски книги и страхотен набор от подправки. Едно от най-успешните ми ястия е скариди със сечуански пипер, справям се много добре с тайландската, китайската, с френската кухня... Банка ДСК има много добра инициатива съвместно с SOS Детски селища - ние, служителите, готвим и продаваме храната с благотворителна цел. Харесвам и фотографията. Тук, в кабинета
си, отглеждам много цветя, повечето са орхидеи, вкъщи градинарствам - засадила съм рози, божури, кокичета.


- Вие сте елегантна и винаги добре изглеждаща дама. На кои модни стилове се доверявате?  Какви подаръци обичате да получавате и кой е най-приятният жест, с който са Ви изненадвали?
- Нося дрехи, шалове и бижута, които ми харесват и се чувствам добре с тях. Обичам да получавам цветя, но се радвам на всякакви мили жестове. Самите те са достатъчен повод за радост, по своему безценни и неповторими, независимо какъв е подаръкът или изненадата.


- В навечерието на дамския празник какво бихте пожелали на всички българки?
- Да бъдат здрави и да обичат. Но да обичат и себе си. И да бъдат обичани. Да не забравят в натовареното си и забързано всекидневие да отделят повече внимание на близките си. И да се радват на всеки подарен миг с тях.

- Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си. Какво обичате да правите заедно, кои са любимите Ви дестинации за ваканция?
- Имам голямо семейство, за което съм много благодарна. Дъщеря ми е 23-годишна, казва се Гергана, следва право в Мюнхен и върви по своя път. Големите ми синове Алекс и Петър са лингвисти. Малкият Николай е първокласник и е в училище с разширено преподаване на немски. Смело го пуснахме на тенис, карате и на ски. Със съпруга ми Пламен Илчев обичаме както семейния уют по празниците, така и пътуванията, правим си много общи снимки. Започнали сме да обикаляме България и 100-те национални обекта, а покрай тях и други забележителности. Миналото лято събрахме 25 печата, смятаме да продължим. Много ме впечатлиха пещерата Ухловица на юг в Родопите, Казанлъшката гробница, Чудните мостове, Асеновата крепост, Боженци. Както се казва: „Опознай родината, за да я обикнеш". През зимата отделяме време за ски. Организираме си круизи до Италия и Франция. Планираме да посетим и природонаучния музей във Виена. От всичко по малко за удоволствие.

***
Изпълнителният директор на Банка ДСК Доротея Николова е родена в гр. София. Завършва Немската гимназия, а висшето си образование получава в УНСС, специалност „Финанси". Професионалният й път започва в Price Waterhouse България като асистент одитор, а впоследствие след придобиване на квалификацията АССА е асистент-мениджър в поделението „Банки и капиталови пазари" на компанията в Лондон. В периода 2000-2003-а е ръководител на „Финансов контрол" и член на ръководството на Ситибанк. През 2003-а започва като началник Управление „Планиране и контрол" в ДСК, впоследствие е прокурист, а от февруари 2007-а Доротея Николова е изпълнителен директор на Банка ДСК. Отличавана е с много престижни награди, сред които „Андраш Фай" за принос в успешното функциониране на Група ДСК, „Финансов директор на годината" на Ernst & Young България и „Банкер на годината" за 2015 г. за ефективна политика и устойчиво присъствие на „Банка ДСК" на българския банков пазар.

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon