новини
Новини и уведомления
News image

Най-добрата банка на новото столетие празнува 60 - годишнина

Росица РАНЧЕВА
 
С уникален джазов концерт на "Акустично студио 3000" в състав: първите китаристи на България Иван Лечев, Цветан Недялков и Веселин Койчев и оркестъра на Старозагорската опера под диригентството на Красимир Къшев, на 7 декември 2011 г. беше чествана 60-годишнината на Банка ДСК.
На събитието присъстваха кметове, клиенти, партньори, приятели и гости на юбиляра от региона и страната.
В експозето си Петьо Вълчанов - главен регионален мениджър на Банка ДСК, Регионален център Стара Загора, маркира страници от шестте десетилетия на финансовата институция, която неизменно заема челно място сред банките в България. "Преминала през различни промени и сътресения в обществения живот на България, Банка ДСК достигна зрялата възраст на стабилна и престижна организация, която показа, че може да бъде лидер във висококонкурентна и бързоразвиваща се среда -каза г-н Вълчанов. - Създадена през 1951 г. като Държавна спестовна каса, основно като влогонабирателен институт, днес вече е банка с модерна визия, притежаваща най-голямата клонова мрежа в България и над 3 милиона клиенти.
През октомври 2003 г. Банка ДСК стана част от унгарската банкова група OTP, което я приравни към високите европейски стандарти на банкирането. Признание за авторитета е, че институцията запази собственото си име, с което не загуби доверието на българското общество. Банка ДСК заслужено бе призната за банка на народа. Тя е изключително модерна и ориентирана към нуждите на всички свои клиенти."
Юбилейното честване на Банка ДСК показа още веднъж неизменното й присъствие в българския финансов и обществен живот за 60 години. Това е повод да се погледне и от друг ъгъл. Тя е традиционно една от най-ценните търговски марки в България и най-разпознаваема в страната, заедно с дъщерните си компании.
На фона на динамично променящия се европейски пейзаж, корпоративното банкиране и бизнесът за малки, средни и микро-предприятия придобиха статут на стратегически сегменти. В този смисъл едно от постиженията на Банката през последните пет години е учредяването на специализирано звено за европейски фондове - ДСК Бул-Проджект. Новото поделение се наложи като водещ партньор в процеса на усвояване на европейските структурни и кохезионни фондове, предлагайки на общините и фирмите специално разработени за тях услуги и продукти.
Банка ДСК първа обособи специализирано звено за проектно финансиране. Тя е и един от пионерите в страната и в областта на корпоративната социална отговорност. Тя
е една от първите компании в България и първата банка в страната, която публикува годишен отчет по модела на Банка ОТП за дейността си за 2008 г., като първата видима стъпка към структурирана корпоративна социалноотговорна дейност.
Банка ДСК традиционно е една от банките с най-устойчиво представяне и резултатите от изминалата 2010 г. го доказват. Постигнатият нетен лихвен доход е в размер на 496.15 млн. лв., което бележи ръст от 5.3% спрямо 2009 година. Банка ДСК е и една от двете банки в България, които приключиха 2010 г. с печалби от над 100 млн. лв. и положителен финансов резултат от 130.58 млн. лв.
През 2010. Банка ДСК остана безспорен лидер и по редица други показатели: кредити на граждани с 30% пазарен дял, потребителски кредити -31%, ипотечни кредити -28%, и депозити на граждани -17%. По показател "съотношение на разходите и приходите" е лидер сред първите 10 най-големи банки с 34.9%.
Лидерската позиция на Банка ДСК в редица сегменти на банковия пазар в България, нейният стремеж към оптимално съчетаване на традиции с постоянно обновление и създаването и поддържането на стандарти в банкирането получиха и през 2010 г. заслужено признание както у нас, така и в чужбина. Британското списание Finance Central Europe (FCE) обявява Банка ДСК за "Най-добрата банка на десетилетието 2000-2010 г. в България", за "Най-добрата банка в България 2010 г." и за пети пореден път Виолина Маринова, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Банка ДСК, стана носител на наградата "Банкер на годината в България за 2010г.". Банка ДСК бе обявена за "Банка на годината в България" и във високопрестижния конкурс "Награди 2010 за банка на годината", организиран традиционно от британското списание The Banker.
В приветствието си от името на Община Стара Загора зам.-кметът Иванка Сотирова пожела "да се множат успехите; Банка ДСК да бъде и занапред гарант за стабилност; да помага на гражданството на Стара Загора и на България".
Благопожеланията на митрополит Галактион за здраве и успение във всяко начинание предаде отец Димитър.
Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков изказа благодарността си за установените ползотворни контакти през годините за сътрудничеството.
Джазовият концерт, който за първи път се представи в този формат, предизвика истински фурор сред публиката. Освен джаз, виртуозните китаристи и прекрасният акомпанимент на оркестъра поднесоха още фолк и фюжън. Повечето от пиесите бяха авторски на Цветан Недялков и Веселин Койчев.

 

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon