новини
Новини и уведомления
News image

Печалбата на собственика на ДСК надхвърли прогнозите

76% се увеличават провизиите
 
Унгарската ОТП Банк, собственик на Банка ДСК у нас, съобщи, че чистата й печалба за второто тримесечие на годината остава на нивото от предходното, но надхвърля очакванията на анализаторите, пише "Ройтерс". Чистата печалба на банката за периода е 42.31 млрд. форинта (около 150 млн. евро).
Миналата година за същия период финансовият й резултат е бил 41.73 млрд. форинта (близо 149 млн. евро), а за първото тримесечие на тази година - 42.38 млрд. форинта (около 150.2 млн. евро). Анализаторите очакваха печалба от 37.1 млрд. форинта (131.5 млн. евро), анкетирани от бизнес портала portfolio.hu.
"Основните фактори, които оказват влияние върху формирането на резултата, са подобряващите се нетни приходи от лихви, значителното подобрение в нелихвените приходи и нарастващите разходи", посочват от ОТП. Нетните приходи от лихви са се увеличили с 22% за една година до 172.3 млрд. форинта (около 611 млн. евро), като тук се включва и еднократният приход от 22.6 млрд. форинта (80 млн. евро) в резултат на swap операция в чужда валута, казват от банката.
Оперативните разходи остават под контрол, увеличавайки се с 1% за година и 6% от първото тримесечие, като повечето от тях са в резултат от колебанията в чуждата валута. Заради нарастването на необслужваните заеми провизиите през второто тримесечие на тази година са нараснали до рекордно високи нива от 96.1 млрд. форинта (341 млн. евро), или със 76% в сравнение с първото тримесечие, когато са били 54.5 млрд. форинта (193.2 млн. евро). На годишна база увеличението им е със 73%.
Необслужваните заеми са 12.4% от общо отпуснатите заеми при 10.7% през първото тримесечие.
Банката посочва, че повечето от ключовите за групата пазари в региона показват сигнали за възстановяване.
В отчета се посочва, че най-голямото поделение на ОТП в чужбина - българската Банка ДСК, отчита чиста печалба от 4.66 млрд. форинта (около 16.5 млн. евро), което е с 2% повече от предходното тримесечие, като резултатите показват по-високи лихвени маржове в сравнение с миналата година и строг контрол на разходите.

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon