новини
Новини и уведомления
News image

Проектите в НОИ и Комак Медикал са „ИТ проекти на годината" за 2016 г.

Росен Желязков и Стамен Янев връчиха големите награди в традиционния конкурс на в. Computerworld и Банка ДСК
Проектът за Електронен регистър на болничните листове и Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни с Националния осигурителен институт за изплащане на парични обезщетения от ДОО, реализиран от НОИ и Контракс, е победител в категория „Публичен сектор“ на традиционния конкурс „ИТ проект на годината”, а разработката на специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал, реализирана от екип на Империя Мобайл, е победител в категория „Корпоративен сектор“ на инициативата.
Председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Росен Желязков връчи отличието за първо място при обществените организации на Марин Калчев, директор на Дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ, а Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), награди класиралия се на първо място корпоративен проект в Комак Медикал. Наградата взе Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ на компанията.
Церемонията по награждаването на победителите за 2016 г. в инициативата, организирана от вестник Computerworld България, се състоя на 21 февруари 2016 г. в „София Хотел Балкан“.
Конкурсът “ИТ проект на годината” се провежда за тринадесета година от вестник Computerworld България и за девети пореден път е подкрепен от Банка ДСК. 21 кандидатури се включиха в надпреварата през изминалата година, 9 от които се състезаваха в публичната сфера и 12 – в частния сектор. Банката традиционно осигурява парични награди за победителите в двете основни категории на конкурса.
Отличниците
В категория „Публичен сектор“ журито класира на първо място проектът на НОИ. Години наред институцията предоставя справочни е-услуги, насочени към осигурените и самоосигуряващи се лица – настоящи и бъдещи бенефициенти на краткосрочни и дългосрочни обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (ДОО), а от началото на 2013 г. НОИ предлага и административни електронни услуги.
От 1 януари 2014 г. НОИ стартира изграждането на първия компонент „Регистър на болничните листове и решенията по обжалването им“, от 2015 г. системата е в реална работа, т.е. лекарите започнаха да изпращат болничните листове по е-път към институцията. От 1 януари 2016 г. системата е отворена и към работодателите, които също могат да пращат информация по е-път. До края на 2015 г. осигурителите (т.е. работодателите) трябваше да носят болничните на електронен носител или на хартия в териториалните поделения на НОИ. През 2017 г. НОИ ще разработи и публикува за използване от регистрираните с електронен подпис осигурителите/самоосигуряващите се лица справочна и уеб услуга за извличане на основни данни за своите осигурени лица от Електронния регистър на болничните листове с цел автоматичното им прехвърляне в електронните документи, с което ще се намалят грешките от въвеждане.
„НОИ е традиционно консервативна институция, но показва модерно мислене, модерни решения и с този проект изпреварва други администрации. Проектът е доказателство още, че електронното управление не е самоцел, то е процес, който трябва да разшири предоставянето на качествени е-административни услуги. По този начин гражданите и бизнеса ще трябва да се обръщат все по-малко към държавата и да общуват с държавата по традиционен начин, като спестяват от най-ценния ресурс, който всички имаме – времето. Този проект спестява не по-малко от 30% от времето, което осигурените лица ангажират за свои административни дейности. Бюджетът на този проект не е голям, само 200 000 лв., но показва изключителна добавена стойност за ефективност и ефикасност на получените резултати. Благодаря на НОИ за добрия пример“, заяви при връчването на наградата Росен Желязков.
„За нас е чест и достойнство Тази награда е признание за наш труд в продължение на 2,5 г., с който реализирахме най-новата е-услуга. Повече от 12 000 лекари подават две години и два месеца данни само по електронен път. Това пести време на всички, дори колеги се шегуват, че сме отнели на счетоводителите социалните контакти, които установяват, чакайки по опашките в НОИ. Това вече е в миналото. Наградата е признание и за нашия колектив, защото екипът в НОИ няколко години подред се стреми да бъде на гребена на вълната и да дава най-доброто от себе си“, добави ИТ директорът на НОИ Марин Калчев.
 
Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за отличения ИТ проект в НОИ на Марин Калчев, директор на дирекция „ИС и моделиране на бизнес процеси“ в НОИ
В категория „Корпоративния сектор“ първото място е за ИТ проекта на Комак Медикал, най-голямата изцяло българска научно-изследователска компания, която оперира в 21 държави в Европа. Тя управлявай и контролира проекти в областта на клиничната медицина в партньорство с най-добрите здравни институции. Фирмата притежава медицински център, в който се провеждат клинични изпитвания в ранни фази.
Комак Медикал оперира в много специализирана и регулирана индустрия. С цел оптимизация на процесите и предоставяне на възможност за бъдещ растеж, компанията поема инициативата за внедряване на ИС за управление на бизнеса. След анализ на пазара на текущите ERP и BPM продукти е взето стратегическо решение системата да стъпи на изцяло собствена разработка. Основен мотив за този подход на изпълнение бяха оценените усилия за персонализиране и изпълнение на изискванията за сигурност при готово решение, съизмерими с цената за разработка по поръчка. Комак Медикал възлага на Империя Мобайл цялостното изпълнение на проекта. Още на фазата на бизнес анализ и двете компании осъзнават, че създават един уникален корпоративен продукт, без аналог на българския пазар. Резултатът е ERP системата Pathways, решение с модулна бизнес архитектура, изключително високо ниво на сигурност на данните и възможно най-голяма грануларност на конфигуриране на достъпа до информацията.
„Тук имаме компания, която е шампион в иновациите, реинвестира над 70% в иновации. Всъщност тя демонстрира успеха на формулата, която лансирам от известно време, а именно че лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. Затова искам да поздравя победителя Комак Медикъл за тяхната иновативна природа, за това че са лидери в иновациите не само в България, а и на европейско равнище“, заяви при връчването на наградата Стамен Янев, изпълнителен директор на БАИ.
„Бихме искали да благодарим на организаторите, че насочват вниманието към положителните примери в предприемаческата екосистема. Благодаря и на екипа на Империя Мобайл, тъй като чрез този проект заедно успяхме да преодолеем 3 основни стереотипа в страната ни – че българите не могат да работят в екип, че няма връзка между иновации, наука и бизнес и че талантите на България са извън страната“, каза Моника Панайотова, главен директор „Иновации“ в Комак Медикал.
 
Николай Шаламанов, началник „Управление оперативна поддръжка на ИТ системи“ в Банка ДСК, връчва чека за наградения ИТ проект в Комак Медикал
Наградени ИТ проекти в обществените организации
При националните ИТ проекти, реализирани в обществения сектор, бяха отличени реализациите в 4 различни подкатегории - „Централна администрация“, „Общинска администрация“, „Образование“ и „Здравеопазване“. Първото място при централната администрация естествено бе за проекта на НОИ.
С най-много точки на първо място в подкатегория „Местна власт“ се класира проектът „Е-ПОДЕМ – европейски проекти, общински дейности и електронен мениджмънт“ на Националното сдружение на общините в Република България, изпълнен от „Технически университет – София–Технологии” ЕООД.
Първенец в подкатегория „Здравеопазване“ е проектът за изграждане на интегрирана болнична информационна система за оптимизация на всички работни системи и процеси във високотехнологичната МБАЛ „Света Марина” - Плевен. Проектът е реализиран от 17 различни компании от 7 държави, прилагайки и интегрирайки 13 различни ИТ решения и системи.
В подкатегория „Образование“ бе отличена 9-а Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ с проект си за въвеждане на облачната платформа Microsoft Office 365.
Отличените корпоративни ИТ внедрявания
Отличия за успешно реализирани ИТ проекти в корпоративния сектор бяха връчени за ИТ проекти в 3 подкатегории - „Големи компании“, „Банки и застрахователи“ и „Средни и малки компании“.
В първата победител е проектът за решение за управление на поддръжката в производството Expert Maintenance във „Фесто Производство“, разработен и изпълнен от Ingenieurbuero Rueschen GmbH (Бремен). В сектора на банки и застрахователните организации първи се класира проектът за интеграция на Salesforce CRM система и мобилно приложение B-Assist за обслужване на клиенти по застраховка „Здравна грижа“ на ЗЕАД „ Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“, изпълнен от TBI Info и Next Consult.
При малките и средни компании грамотата, естествено бе за първенеца в цялата категория "Корпоративен сектор" - специализирана ERP система Pathways в Комак Медикал.
Специално еко-отличие за особен принос
за развитието на екологични модерни технологии бе връчено за проекта на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за изграждането на информационна платформа по проект за мониторинг и информационна система за Черно море. Изпълнител е консорциум „СТЕМО-ЕСРИ“ с партньори СТЕМО и ЕСРИ България. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 в рамките на Програма „Иновации в зелената индустрия“ в България. „Благодаря на финансиращата организация, с чиято финансова помощ бе осъществен проектът, на изпълнителите, на всички колеги, които работиха всеотдайно и нашите партньори. Платформата е отворена, дано повече участници се включат в нея“, каза генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.
Представители на всички отличени проекти получиха и вино Енира, предоставено от партньора на церемонията изба “Беса Валей”. Церемонията бе подкрепена също и от EU Consult и Бизнес комплекс София Еърпорт Сентър.
От 2008 г., когато Банка ДСК за първи път подкрепи инициативата, в печатното и електронното издание на медиата са публикувани над 220 проекта, а от началото на конкурса през далечната 2004 г. броят им надхвърля 300.

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon