новини
Новини и уведомления
News image

Унгарската банкова група OTP е готова за сделки в региона

Надеждите са свързани с поделенията на гръцките банки в България, Сърбия и Румъния

Гергана МИХАЙЛОВА

Унгарската банкова група OTP декларира интерес към покупка на балкански подразделения на гръцките банки, които може да се окажат обект на продажба заради плановете за преструктуриране на четирите системно важни банки в Гърция - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank. Заради поетия от тях курс на раздяла с нестратегически бизнеси и фокусиране върху финансовите операции в Гърция техните поделения в региона са обект на интерес за конкурентите. Унгарската група има присъствие на тези пазари, което би могла да засили бързо с придобиването на готови банкови портфейли. Засега е първата, която официално дава индикации за интерес, но по неофициална информация съвсем не е единствената и конкуренцията е с другите западни банки.
Пазари с растеж
Информацията за апетита, който OTP има към банковия бизнес на гръцките банки в региона, съобщи информационният сайт SeeNews, който е получил потвърждение с имейл от пресофиса на банката. В него се казва: „ОТР обмисля сериозно възможността да извърши придобивания в България, Сърбия и Румъния и планира да се разрасне там, където гръцките банките имат присъствие."
Унгарската група има свои структури в България (Банка ДСК), Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Русия и Черна гора. През последните години бяха направени няколко придобивания в региона: в Сърбия това бе бизнесът на Findomestic Banka, в Хърватия - Banco Popolare, а в Румъния - Millennium Bank. В сайта си OTP декларира, че интерес за нея са пазарите, които предлагат растеж, подобен на този в Унгария.

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Последни новини

Свържете се с нас

010 010

Запазете час

за консултация

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

012 012

Намерете клон

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon