Банка като хората

Грижим се за изграждането
на устойчиво бъдеще

Банка ДСК Помага

Ние в Банка ДСК знаем, че икономическото развитие не е възможно без социален и екологичен напредък. Създавайки платформата „Банка ДСК Помага“, обединяваме всички инициативи на нашата компания, свързани с корпоративната социална отговорност, за да ги представим в цялост и същевременно, да добавим фокус върху всяка една от тях. Като голяма институция осъзнаваме отговорността, която имаме към обществото. Затова се ангажираме да създаваме и подпомагаме модели за добротворство и еко-съобразност, с които да насърчаваме позитивни промени и изграждането на устойчиво бъдеще.

EN
ДЕЦА И ОБРАЗОВАНИЕ
Деца и образование
04-education

Помагаме на Децата и Образованието

Децата са бъдещето на една нация и тяхното развитие и образование от най-ранна възраст са от изключителна важност за по-нататъшното им приобщаване към обществото. Това е и нашата движеща сила да подкрепяме и създаваме проекти, с които да подпомагаме развитието на децата в България.

Дългогодишното ни партньорство с SOS Детски селища започна преди повече от 10 години. Банка ДСК е най-големият корпоративен дарител за каузата на детските селища. Всяка година чрез корпоративно спонсорство подпомагаме две приемни семейства, а също предоставяме и възможност на всеки наш клиент или служител да допринесе за каузата чрез дарение през АТМ устройствата и онлайн банкирането.

Освен с паричен ресурс, даряваме децата с най-ценното – време и внимание. През 2021 г. 16 наши колеги се включиха в онлайн обучения, които обхващаха две основни теми: финансова грамотност и моята първа работа. Те имаха за цел да повишат финансовата грамотност на младите хора и да ги направят по-самостоятелни.

През 2022 г. колеги посетиха един от центровете на SOS Детски селища в Дрен и заедно с децата подготвяха украса и вкусни козунаци за Великден. А през лятото организирахме фотоконкурс за най-креативна снимка, в който децата трябваше да развихрят въображението си. За трите най-оригинални снимки на тема „Моят пъстър свят“ имаше и награди. 

За тази година сме предвидили още активности, с които да дарим още от времето си на децата от SOS Детски селища.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

SOS бадж Банка ДСК

„Най-интересни ми бяха обученията за кредитите и за картите – дебитни и кредитни. Чувал бях, но много неща ми се изясниха след сесиите. Благодарен съм, че имах възможност да участвам в такова обучение. В началото си мислех, че ще е като някои други обучения – безинтересни, от които само госпожите разбират за какво става дума. Но в крайна сметка всичко ново беше обяснено ясно и разбрано, точно като за нас, които за първи път чуваме за осигуровки, за различните видове власт, за гражданския и трудов договор и т.н. По другите теми знаех предварително някои неща, но повечето неясноти ми се запълниха, докато слушах. Много хубаво са обяснени термини и конкретни действия, които трябва да се извършат. Участието в това обучение ме прави по-информиран, а информираността ми дава сигурност“

Михаил, 16-годишен
Михаил, 16- годишен

„Участвах във всички обучения. Беше наистина интересно. И увличащо. Допълних си много мои знания. Най-ми хареса темата за банкирането. За изготвянето на CV и мотивационно писмо. Най-накрая имам чувството, че мога сама да се справя. Сякаш имам повече самочувствие на знаеща и можеща. Мисля си, обаче, за хората, които бяха водещи на модулите – как свободно говорят и им личи, че знаят това, за което говорят. Искам още да контактувам с тях“

Виктория, 18-годишна
Виктория, 18- годишна

Резултати от партньорството ни с

Банка ДСК и SOS детски селища

Общо дарени пари
за период от 12 години

5 182 000лв.
468 000 лв.
Корпоративно дарение в подкрепа на две SOS приемни семейства
4 714 000 лв.
Дарения събрани чрез банкомати
( декември 2015 - декември 2022 )
sos-1
sos-2

Бройката на деца и младежи, за които сме се грижили за период от 12 години:


424 деца

подкрепени деца и младежи в SOS семейни домове


469 младежи

подкрепени младежи в Програма "Начало на самостоятелен живот" и проект "Пътеки към свободата"


3 900 деца

подкрепени деца чрез SOS Консултативните центрове/Подкрепа на семейството и превенция на раздялата

По повод 1-ви ноемрви Банка ДСК дари книги

Банка ДСК дари събрани от служители книги на училищни библиотеки в София

Обявяваме победителите от конкурса

Кои са наградените участници във фотоконкурса „МОЯТ ПЪСТЪР СВЯТ“ с децата от SOS Детски селища България

SOS Детски Селища и Банка ДСК - фотоконкурс

Фотоконкурс на тема „Моят пъстър свят“ 15 юли – 15 август 2022 г.

ПРИРОДА
Банка ДСК природа
01-nature

Помагаме на Природата

През последните години Банка ДСК активно подкрепя и финансира „зелени проекти“. В края на 2021 г. зелените инвестиции заемат близо 86 млн. лв. от кредитния портфейл на банката. Най-вече те са свързани с изграждането на соларни и вятърни паркове.

В допълнение, в партньорство с Регионален фонд за градско развитие (РФГР) подкрепяме разнообразни устойчиви проекти, свързани с подобряване на енергийна ефективност и реновирането на редица обществени сгради в страната, сред които са читалища, библиотеки, концертни зали, музеи и др.

През 2022 г. стартирахме и мащабната ни програма с Mastercard -  Mastercard Wildlife Impact Card. Включвайки се в тази програма, Банка ДСК стана първата европейска банка, която предлага дебитни карти Mastercard от рециклиран материал и в подкрепа на биоразнообразието. 

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact ние от Банка ДСК и Mastercard дарихме един долар на международната организация Conservation International, за да помогнем за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Освен това, заедно с РФГР и с дъщерното ни дружество – ОТП Лизинг, Банка ДСК участва във финансиране на редица проекти за осигуряване на екологичен обществен транспорт в страната.

„Зелена седмица“ е нашият жест към природата. Организираме я всеки сезон. Под мотото „Банка ДСК – С мисъл за утре!“, в рамките на седмица, ние споделяме с колеги и обсъждаме информация, факти, съвети по избрана зелена тема, която за всяко издание е различна – води, отпадъци, хартия и електричество. Участваме също в увлекателни „зелени“ предизвикателства, като крайната ни цел е по-висока еко ангажираност и по-чиста околна среда.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

 

“Уникалните нови карти на Банка ДСК, посветени на диви животни, ще помогнат да се повиши информираността за застрашените видове и екологичните проблеми. Партньорството ни с Mastercard и световната организация Conservation International е чудесен пример за множеството ключови роли, които бизнесът може да играе в подпомагането на хората и обществата в общите им усилия за по-зелена планета. С тази карта бихме искали да обединим усилия заедно с нашите над 2.5 млн. клиенти в борбата за чиста природа и опазване на застрашените диви видове животни.“

Тамаш Хак-Ковач, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК
Tamas Hak-Kovacs DSK Bank
Малките 5 с работилница за рециклиране в подкрепа на природата

„Дива Коледа“ продължава образователната си мисия с работилница по рециклиране

Заедно пазим биоразнообразието

За втора поредна година “Малките 5” отправят важно послание за природата с уникална коледна украса

Банка ДСК и Мастъркард заедно за природата

Mastercard® и Банка ДСК подкрепят консервационната програма на Софийски зоопарк за диви застрашени видове

ИЗКУСТВО И ГРАДСКА СРЕДА
Град като хората 2
03-art and city

Изкуство и градска среда


Нашата мисия: Да живеем в град като хората

София е на всеки един от нас и всички ние оформяме облика ѝ. София означава „Град на Премъдрост“, но е осеяна с надраскани стени, отправящи послания на омраза и нетърпимост, чертаещи линии на разделение между различните хора.

В Банка ДСК вярваме, че София може да е по-добра. Че всеки трябва да се чувства приет. Че пространствата, които ни делят, могат да ни съберат.

Заедно с теб можем да го докажем.

Реализация на проект “Град като хората”:

„Град като хората“ за втора поредна година преобрази още едно кътче на столицата от сив и незабележим терен в цветно и яко място. През 2021 г. вие предлагахте места, които да облагородим и да направим по-приятни. Резултатът беше този чудесен стенопис. През 2022 г. ние сами избрахме мястото, а вие познахте кое е то

Посланици на кампанията

Обичам града, в който са родени и пораснали родителите ми, в който съм родена и пораснала и аз. През пролетта ул. Любен Каравелов мирише на липа, през лятото можеш да се скриеш от жегата в малък горски рай в центъра на София - Борисовата градина. През есента, когато е слънчево уличките в “долен Лозенец” са най-красиви, а през зимата имаме планина на ръка разстояние. Нашият град е нашият дом и всички ние трябва да се грижим за дома ни. Това е простата причина с радост да се включва в кампанията “Град като хората“ на Банка ДСК. Благодаря за поканата.

Андреа Банда Банда
Andrea Banda Banda -

Включвам се отново като посланик на проекта на Банка ДСК - „Град като хората“, тъй като вярвам, че София може да бъде една идея по-уютна, приветлива и красива, стига да искаш да вложиш сърце и душа – резултатите отново са налице и за мен е удоволствие да съм посредникът между обществото и смислените каузи. Промяната тази година е не само приятна за окото, но и полезна - да върнем децата навън, където им е мястото - да играят, да спортуват, да общуват повече в живия живот. Преобразеното баскетболно игрище вярвам ще бъде и новата притегателна сила не само за малки, но и за всеки един от нас, който иска да оправи настроението си, да поиграе тенис на маса и баскетбол…или просто да се види с приятел. Определено бих определила локацията като "новото модерно социално място на София". Вече се чувствам все повече на място, в европейски град, пълен с креативни хора и много дух! За мен е истинско удоволствие да съм част от „Град като хората“!

Ели Бехар
Elie Behar
Издание 2021 г.:

 

През 2021 г. започнахме нашия проект „Град като хората“, с който искахме да привлечем вниманието върху проблема с вандализма и грозните надписи. Облагородявайки кътче от столицата, показахме, че сградите и стените на София могат да бъдат платна за красиво улично изкуство, т.нар. мюрал (от англ. mural) и това е артистичен начин за справяне с проблема.

За нашата мисия намерихме съмишленици в лицето на Дивна, Елица Бехар и Наум Шопов. Ето каква беше тяхната мотивация да се присъединят към нашата кауза:

article-1
Посланици на кампанията

"Подкрепям "Град като хората", защото усещам инициативата много близко до себе си - израснала съм в сърцето на София и съм пряк свидетел на развалянето на уникалните сгради с история, които красят града ни. София е нашият дом и ми се иска да променим веднъж завинаги необмисленото загрозяване на стените и съм щастлива, че Банка ДСК обръща внимание на този иначе "невидим" проблем. Нямам търпение да видя как грозното ще бъде претворено в смислено и красиво! Вярвам, че заедно можем да опазим града си чист и приветлив." :)

Ели Бехар

“Обичам родния си град София и с удоволствие заставам зад инициативата "Град като хората", която има за цел да го направи още по-красив.“

Наум Шопов

“Включвам се в кампанията “Град като хората”, защото вярвам в силата на изкуството и това, че то ни събира, вдъхновявя и учи как да бъдем хора. Изкуството има свойството и да лекува. Представям си София цялата в изкуство - красива, обединена и облагородена, по-добра от всякога, дом на едно по-добро бъдеще за новите поколения! Кампанията на Банка ДСК е една значима крачка по пътя към тази София и съм щастлива да бъда част от нея.“

Дивна
Дивна Град като хората

140 идеи са екип от художници, обединени през 2008 г. от любов към съвременното градско изкуство и желанието да превръщат заобикалящата ни среда в извор на вдъхновение. През годините са работили по редица арт проекти за повишаване на екологичното съзнание и обогатяване на градското пространство. 140 идеи са автори на проектите „Зелени калкани“ и други стенописи в България, Италия, Франция, Германия и други европейски държави.

За нас изкуството е фокус не само в градската среда, а във всичките му форми. Затова за поредна година с радост подкрепяме Академията за мода и най-добрия млад дизайнер на България.

През 2022 г. подкрепихме Унгарския културен институт и техните градски изложби, съвместно с доказани артисти и фотографи от Унгария и България.  

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.


Изложба в град София на Габор Мате с подкрепата на Банка ДСК и Унгарският кутлурен институт

Унгарският фотограф Габор Мате с изложба в София с подкрепата на Унгарския културен институт и Банка ДСК

Банка ДСК Помага за развитието на градската среда и изкуството

Банка ДСК подкрепя Унгарският културен институт за изложбата „Хората на Будапеща и София“

Обновено баскетболно игрище - Богатица

Общинско баскетболно игрище в столицата е локацията, която проектът „Град като хората“ преобразява тази година

ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Банка ДСК и доброволчеството
05-volunteering

Доброволчество

Обичаме да помагаме, както и да спортуваме, затова нашите отбори активно участват в благотворителни спортни състезания като Run2Gether, Business Run и много други.

С огромно желание заедно организираме и вътрешни благотворителни събития в подкрепа на деца в неравностойно положение, жени, жертва на домашно насилие - като Благотворителен базар за мартеници, Коледен брънч, Цвете с кауза, Спортен ден с кауза и др. Сред фондациите, които подпомагаме, са „Майко мила“, „BCause“, „За Нашите Деца“, „Искам бебе“ и много други.

Като част от Банкова група ОТП, всяка година ние от Банка ДСК подаваме информация за изготвяне на отчет за корпоративна социална отговорност на групата, който отчита устойчивото представяне на дъщерните дружества в съответствие с принципите и стандартите на Global Reporting Initiative. Отчетите може да намерите тук: OTP Bank - Sustainability reports

В предизвикателните времена, които настъпиха миналата година вследствие на войната в Украйна, ние от Банка ДСК се обединихме, за да окажем подкрепа на хората в нужда, засегнати от войната. Повече информация виж на Банка ДСК помага на Украйна.

Продължаваме да помагаме на нуждаещи се с активното ни партньорство с фондация „BCause”, с чиято помощ разпределяме събраните от наши колеги и клиенти средства към най-нуждаещите се. Плод на това партньорство е и наградата „Отговорна компания – отговорни служители“, присъдена ни от фондацията за успешно реализираните кампании през 2022 г. Тази година продължаваме с нови сили да подкрепяме тези, които имат нужда. 

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

Служители на Банка ДСК в подкрепа на 8 женски каузи за 8 март

Служители на Банка ДСК в подкрепа на „8 женски каузи за 8 март“

Банка ДСК подкрепя кампания 8 женски каузи за 8 март с BCause

Банка ДСК подкрепя кампанията „8 женски каузи за 8 март“ на фондация BCause

Банка ДСК помага на Карлово

Екипът на Банка ДСК дари 24 904 лева в подкрепа на хората от наводнените села в община Карлово

Свържи се с екип „PR и комуникации”