Банка като хората

Грижим се за изграждането
на устойчиво бъдеще

Банка ДСК Помага

Ние в Банка ДСК знаем, че икономическото развитие не е възможно без социален и екологичен напредък. Създавайки платформата „Банка ДСК Помага“, обединяваме всички инициативи на нашата компания, свързани с корпоративната социална отговорност, за да ги представим в цялост и същевременно, да добавим фокус върху всяка една от тях. Като голяма институция осъзнаваме отговорността, която имаме към обществото. Затова се ангажираме да създаваме и подпомагаме модели за добротворство и еко-съобразност, с които да насърчаваме позитивни промени и изграждането на устойчиво бъдеще.

EN
ДЕЦА И ОБРАЗОВАНИЕ
Деца и Образование
04-education

Помагаме на Децата и Образованието

Децата са бъдещето на една нация и тяхното развитие и образование от най-ранна възраст са от изключителна важност за по-нататъшното им приобщаване към обществото. Това е и нашата движеща сила да подкрепяме и създаваме проекти, с които да подпомагаме развитието на децата в България.

Дългогодишното ни партньорство с SOS Детски селища започна преди повече от 10 години. Банка ДСК е най-големият корпоративен дарител за каузата на детските селища. Всяка година чрез корпоративно спонсорство подпомагаме две приемни семейства, а също предоставяме и възможност на всеки наш клиент или служител да допринесе за каузата чрез дарение през АТМ устройствата и онлайн банкирането.

 

Освен с паричен ресурс, даряваме децата с най-ценното – време и внимание. През 2021 г. 16 наши колеги се включиха в онлайн обучения, които обхващаха две основни теми: финансова грамотност и моята първа работа. Те имаха за цел да повишат финансовата грамотност на младите хора и да ги направят по-самостоятелни.

За тази година сме предвидили още активности, с които да дарим още от времето си на децата от SOS Детски селища.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

„Най-интересни ми бяха обученията за кредитите и за картите – дебитни и кредитни. Чувал бях, но много неща ми се изясниха след сесиите. Благодарен съм, че имах възможност да участвам в такова обучение. В началото си мислех, че ще е като някои други обучения – безинтересни, от които само госпожите разбират за какво става дума. Но в крайна сметка всичко ново беше обяснено ясно и разбрано, точно като за нас, които за първи път чуваме за осигуровки, за различните видове власт, за гражданския и трудов договор и т.н. По другите теми знаех предварително някои неща, но повечето неясноти ми се запълниха, докато слушах. Много хубаво са обяснени термини и конкретни действия, които трябва да се извършат. Участието в това обучение ме прави по-информиран, а информираността ми дава сигурност“

Михаил, 16-годишен
Михаил, 16- годишен

„Участвах във всички обучения. Беше наистина интересно. И увличащо. Допълних си много мои знания. Най-ми хареса темата за банкирането. За изготвянето на CV и мотивационно писмо. Най-накрая имам чувството, че мога сама да се справя. Сякаш имам повече самочувствие на знаеща и можеща. Мисля си, обаче, за хората, които бяха водещи на модулите – как свободно говорят и им личи, че знаят това, за което говорят. Искам още да контактувам с тях“

Виктория, 18-годишна
Виктория, 18- годишна

Резултати от партньорството ни с

Банка ДСК и SOS детски селища

Общо дарени пари
за период от 10 години

4 506 000лв.
432 000 лв.
Корпоративно дарение в подкрепа на 124 деца
4 074 000 лв.
Дарения събрани чрез банкомати
( декември 2015 - декември 2020 )
sos-1
sos-2

Бройката на деца и младежи, за които сме се грижили за период от 6 години:


503 деца

подкрепени деца в Приемна грижа


278 деца

подкрепени деца в SOS Младежки домове


215 младежи

Подкрепени младежи в ПРОГРАМА Начало на самостоятелен живот 


1 630 деца

Подкрепени деца в Центровете за обществена подкрепа  /Подкрепа на семейството и превенция на раздялата/  

По повод 1-ви ноемрви Банка ДСК дари книги

Банка ДСК дари събрани от служители книги на училищни библиотеки в София

Обявяваме победителите от конкурса

Кои са наградените участници във фотоконкурса „МОЯТ ПЪСТЪР СВЯТ“ с децата от SOS Детски селища България

SOS Детски Селища и Банка ДСК - фотоконкурс

Фотоконкурс на тема „Моят пъстър свят“ 15 юли – 15 август 2022 г.

ПРИРОДА
Банка ДСК в помощ на природата
01-nature

Помагаме на Природата

През последните години Банка ДСК активно подкрепя и финансира „зелени проекти“. В края на 2021 г. зелените инвестиции заемат близо 86 млн. лв. от кредитния портфейл на банката. Най-вече те са свързани с изграждането на соларни и вятърни паркове.

В допълнение, в партньорство с Регионален фонд за градско развитие (РФГР) подкрепяме разнообразни устойчиви проекти, свързани с подобряване на енергийна ефективност и реновирането на редица обществени сгради в страната, сред които са читалища, библиотеки, концертни зали, музеи и др.

От 1 април 2022 г. стартираме и мащабната ни програма с Mastercard - Mastercard Wildlife Impact Card. Включвайки се в тази програма, Банка ДСК става първата европейска банка, която предлага дебитни карти Mastercard от рециклиран материал и в подкрепа на биоразнообразието. 

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact ние от Банка ДСК и Mastercard даряваме един долар на международната организация Conservation International, за да помогнем за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.


Освен с материала, от който е направена, картата дава възможност на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2 000 критично застрашени видове, в това число - африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин.

Освен това, заедно с РФГР и с дъщерното ни дружество – ОТП Лизинг, Банка ДСК участва във финансиране на редица проекти за осигуряване на екологичен обществен транспорт в страната.

„Зелена седмица“ е нашият жест към природата. Организираме я всеки сезон. Под мотото „Банка ДСК – С мисъл за утре!“, в рамките на седмица, ние споделяме с колеги и обсъждаме информация, факти, съвети по избрана зелена тема, която за всяко издание е различна – води, отпадъци, хартия и електричество. Участваме също в увлекателни „зелени“ предизвикателства, като крайната ни цел е по-висока еко ангажираност и по-чиста околна среда.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

 

“Уникалните нови карти на Банка ДСК, посветени на диви животни, ще помогнат да се повиши информираността за застрашените видове и екологичните проблеми. Партньорството ни с Mastercard и световната организация Conservation International е чудесен пример за множеството ключови роли, които бизнесът може да играе в подпомагането на хората и обществата в общите им усилия за по-зелена планета. С тази карта бихме искали да обединим усилия заедно с нашите над 2.5 млн. клиенти в борбата за чиста природа и опазване на застрашените диви видове животни.“

Тамаш Хак-Ковач, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК
Tamas Hak-Kovacs DSK Bank
Банка ДСК и Мастъркард заедно за природата

Mastercard® и Банка ДСК подкрепят консервационната програма на Софийски зоопарк за диви застрашени видове

ДСК Помага в инициатива за намаляване на въглеродните емисии

Стартира кампания за намаляване на въглеродния отпечатък на екипа на Банка ДСК

Инициатива Банка ДСК ЕдноДърво

Стартира инициативата ЕдноДърво за създаване на интерактивна дигитална карта на дърветата в София

ИЗКУСТВО И ГРАДСКА СРЕДА
Град като хората 2
03-art and city

Изкуство и градска среда


Нашата мисия: Да живеем в град като хората

София е на всеки един от нас и всички ние оформяме облика ѝ. София означава „Град на Премъдрост“, но е осеяна с надраскани стени, отправящи послания на омраза и нетърпимост, чертаещи линии на разделение между различните хора.

В Банка ДСК вярваме, че София може да е по-добра. Че всеки трябва да се чувства приет. Че пространствата, които ни делят, могат да ни съберат.

Заедно с теб можем да го докажем.


Реализация на проект
“Град като хората”:


„Град като хората“ тази година отново е тук, за да преобрази още едно кътче на столицата от сив и незабележим терен в цветно и яко място. Какво сме намислили тази година? Ще разберете съвсем скоро. Миналата година вие предлагахте места, които да облагородим и да направим по-приятни. Резултатът беше този чудесен стенопис. Този път ние сами избрахме мястото, а ти ще трябва да познаеш кое е то.

В продължение на един месец, всяка седмица ще пускаме пост в Инстаграм профила на Банка ДСК с по една улика, която ще подсказва местоположението на новия проект. В коментари под всеки пост ще можеш да даваш предположенията си. В края на периода, след като сме издали всички улики, ще изтеглим един печеливш за голямата награда. Печелившият ще бъде определен на томболен принцип от всички, дали верен отговор през целия период на играта. Наградата за печелившия е смарт часовник (условията за участие тук), а за всички останали – новото облагородено пространство. Следи ни внимателно за уликите.


Посланици на кампанията

Обичам града, в който са родени и пораснали родителите ми, в който съм родена и пораснала и аз. През пролетта ул. Любен Каравелов мирише на липа, през лятото можеш да се скриеш от жегата в малък горски рай в центъра на София - Борисовата градина. През есента, когато е слънчево уличките в “долен Лозенец” са най-красиви, а през зимата имаме планина на ръка разстояние. Нашият град е нашият дом и всички ние трябва да се грижим за дома ни. Това е простата причина с радост да се включва в кампанията “Град като хората“ на Банка ДСК. Благодаря за поканата.

Андреа Банда Банда
Andrea Banda Banda -

Включвам се отново като посланик на проекта на Банка ДСК - „Град като хората“, тъй като вярвам, че София може да бъде една идея по-уютна, приветлива и красива, стига да искаш да вложиш сърце и душа – резултатите отново са налице и за мен е удоволствие да съм посредникът между обществото и смислените каузи. Промяната тази година е не само приятна за окото, но и полезна - да върнем децата навън, където им е мястото - да играят, да спортуват, да общуват повече в живия живот. Преобразеното баскетболно игрище вярвам ще бъде и новата притегателна сила не само за малки, но и за всеки един от нас, който иска да оправи настроението си, да поиграе тенис на маса и баскетбол…или просто да се види с приятел. Определено бих определила локацията като "новото модерно социално място на София". Вече се чувствам все повече на място, в европейски град, пълен с креативни хора и много дух! За мен е истинско удоволствие да съм част от „Град като хората“!

Ели Бехар
Elie Behar
Издание 2021 г.:

 

През 2021 г. започнахме нашия проект „Град като хората“, с който искахме да привлечем вниманието върху проблема с вандализма и грозните надписи. Облагородявайки кътче от столицата, показахме, че сградите и стените на София могат да бъдат платна за красиво улично изкуство, т.нар. мюрал (от англ. mural) и това е артистичен начин за справяне с проблема.

За нашата мисия намерихме съмишленици в лицето на Дивна, Елица Бехар и Наум Шопов. Ето каква беше тяхната мотивация да се присъединят към нашата кауза:

article-1
Посланици на кампанията

"Подкрепям "Град като хората", защото усещам инициативата много близко до себе си - израснала съм в сърцето на София и съм пряк свидетел на развалянето на уникалните сгради с история, които красят града ни. София е нашият дом и ми се иска да променим веднъж завинаги необмисленото загрозяване на стените и съм щастлива, че Банка ДСК обръща внимание на този иначе "невидим" проблем. Нямам търпение да видя как грозното ще бъде претворено в смислено и красиво! Вярвам, че заедно можем да опазим града си чист и приветлив." :)

Ели Бехар

“Обичам родния си град София и с удоволствие заставам зад инициативата "Град като хората", която има за цел да го направи още по-красив.“

Наум Шопов

“Включвам се в кампанията “Град като хората”, защото вярвам в силата на изкуството и това, че то ни събира, вдъхновявя и учи как да бъдем хора. Изкуството има свойството и да лекува. Представям си София цялата в изкуство - красива, обединена и облагородена, по-добра от всякога, дом на едно по-добро бъдеще за новите поколения! Кампанията на Банка ДСК е една значима крачка по пътя към тази София и съм щастлива да бъда част от нея.“

Дивна
Дивна Град като хората

140 идеи са екип от художници, обединени през 2008 г. от любов към съвременното градско изкуство и желанието да превръщат заобикалящата ни среда в извор на вдъхновение. През годините са работили по редица арт проекти за повишаване на екологичното съзнание и обогатяване на градското пространство. 140 идеи са автори на проектите „Зелени калкани“ и други стенописи в България, Италия, Франция, Германия и други европейски държави.

За нас изкуството е фокус не само в градската среда, а във всичките му форми. Затова за поредна година с радост подкрепяме Академията за мода и най-добрия млад дизайнер на България.

През 2021 г. подкрепихме Унгарския културен институт и техния проект “Bike and culture”. Чрез тази инициатива и поставянето на велосипедни стойки пред културни институти и институции целим стимулиране на достъпа с велосипед до тези места. Това е още една стъпка културните мероприятия да бъдат лесно достъпни по начин, който не замърсява околната среда.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.


Изложба в град София на Габор Мате с подкрепата на Банка ДСК и Унгарският кутлурен институт

Унгарският фотограф Габор Мате с изложба в София с подкрепата на Унгарския културен институт и Банка ДСК

Банка ДСК Помага за развитието на градската среда и изкуството

Банка ДСК подкрепя Унгарският културен институт за изложбата „Хората на Будапеща и София“

Обновено баскетболно игрище - Богатица

Общинско баскетболно игрище в столицата е локацията, която проектът „Град като хората“ преобразява тази година

ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Банка ДСК Доброволчество
05-volunteering

Доброволчество

Обичаме да помагаме, както и да спортуваме, затова нашите отбори активно участват в благотворителни спортни състезания като Run2Gether, Business Run и много други.

С огромно желание заедно организираме и вътрешни благотворителни събития в подкрепа на деца в неравностойно положение, жени, жертва на домашно насилие - като Благотворителен базар за мартеници, Коледен брънч, Цвете с кауза, Спортен ден с кауза и др. Сред фондациите, които подпомагаме, са „Майко мила“, „BCause“, „За Нашите Деца“, „Искам бебе“ и много други.

Като част от Банкова група ОТП, всяка година ние от Банка ДСК подаваме информация за изготвяне на отчет за корпоративна социална отговорност на групата, който отчита устойчивото представяне на дъщерните дружества в съответствие с принципите и стандартите на Global Reporting Initiative. Отчетите може да намерите тук: OTP Bank - Sustainability reports

В настоящите предизвикателни времена, ние от Банка ДСК се обединяваме, за да окажем подкрепа на хората в нужда, засегнати от войната в Украйна. Повече информация вижте на Банка ДСК помага на Украйна.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2021 г. ТУК.

Банка ДСК помага на Карлово

Екипът на Банка ДСК дари 24 904 лева в подкрепа на хората от наводнените села в община Карлово

ДСК Помага курсове по български бежанци Украйна

Банка ДСК продължава да подкрепя финансово курсове по български език за бежанци от Украйна

ДСК Помага на бедстващи украински майки и деца

Бедстващи майки и деца от Украйна получиха хуманитарна помощ благодарение на Банка ДСК

Свържи се с екип „PR и комуникации”