09.11.2022

Унгарският фотограф Габор Мате с изложба в София с подкрепата на Унгарския културен институт и Банка ДСК

От 3 ноември 2022 до 31 януари 2023 можете да се насладите на фотоизложбата "Вътрешно небе" от унгарския фотограф Габор Мате. Тя е представена в двете пространства на галерия Синтезис и Институт Лист - Унгарски културен институт и проследява комплексната връзка между личностите на родителите и характера на техните деца. Успехът, щастието и желанията на децата висят на тънка, изплетена от родителите нишка. Aко приемем, че бъдещето принадлежи на децата, тогава залогът за него е в ръцете на родителите им. Има ли значение дали детето е израснало в семейство на разведени родители или на родители, които са останали заедно въпреки всички трудности? Каква следа оставят семейните взаимоотношения в душата на детето? Чрез езика на фотографията Габор Мате търси отговори на тези въпроси, като дава думата на децата.

С подкрепата на Унгарския културен институт и Банка ДСК

 


Изложбата се случва с подкрепата на Унгарския културен институт и Банка ДСК. Каталогът на изложбата е издаден от галерия Синтезис и списание „ВИЖ“ с подкрепата на Център за съвременна фотография Робърт Капа, Будапеща. Куратори на изложбата са Надежда Павлова и Никола Михов, а заглавието й е вдъхновено от стихотворение на Марин Бодаков.

Подробности може да видите тук.

Подкрепа от Банка ДСК и Унгарският културен институт

Габор Мате (р. 1968, Дьор) е унгарски фотограф, преподавател и куратор. Още от юношеските си години се занимава с фотография. Дипломната му работа „Кожух“, защитена през 1991 г. в Университета по унгарско приложно изкуство, дълго време е определяща за кариерата му.

Работил е за международни рекламни агенции като McCann Erickson, GGK, Young and Rubicam и други. Негов проект, със заглавие Open Air 8x10, е изложен в School of International Center of Photography. През 2007 г. е поканен в преподавателския екип на Университета по изкуствата „Мохоли Над“ (МОМЕ), скоро след което е приет в докторантската школа на МОМЕ, където се фокусира върху темата за човешката привързаност.

В дисертацията си „Сънят на Филемон – идеалът за вечния брак“ разработва проблема за съжителството, представен чрез снимки на брачни двойки. Във втората фаза на проекта представя изложба, озаглавена „Развод. Трудно взетото решение“, снимките от която разкриват чувствата, преживявани от родителите по време на развода. В следващите години развива темата като снима и интервюира младежите, чиито родители е включил в поредиците си, посветени на брака и развода.

Прочети Повече

Стотици деца учиха и прилагаха правилата за движение по пътищата чрез забавление на новия „Безопасен град като хората“ във Варна

Обновено баскетболно игрище - Богатица

Град като хората - издание 2022

Банка ДСК помага - красива София

Град като хората - издание 2021

Свържи се с екип „PR и комуникации”