Банка като хората

Грижим се за изграждането
на устойчиво бъдеще

Банка ДСК Помага

Ние в Банка ДСК знаем, че икономическото развитие не е възможно без социален и екологичен напредък. Създавайки платформата „Банка ДСК Помага“, обединяваме всички инициативи на нашата компания, свързани с корпоративната социална отговорност, за да ги представим в цялост и същевременно, да добавим фокус върху всяка една от тях. Като голяма институция осъзнаваме отговорността, която имаме към обществото. Затова се ангажираме да създаваме и подпомагаме модели за добротворство и еко-съобразност, с които да насърчаваме позитивни промени и изграждането на устойчиво бъдеще.

EN
ДЕЦА И ОБРАЗОВАНИЕ
Деца и образование
04-education

Помагаме на Децата и Образованието

Децата са бъдещето на една нация и тяхното развитие и образование от най-ранна възраст са от изключителна важност за по-нататъшното им приобщаване към обществото. Това е и нашата движеща сила да подкрепяме и създаваме проекти, с които да подпомагаме развитието на децата в България.

Дългогодишното ни партньорство с SOS Детски селища започна преди повече от 10 години. Банка ДСК е най-големият корпоративен дарител за каузата на детските селища. Всяка година чрез корпоративно спонсорство подпомагаме две приемни семейства, а също предоставяме и възможност на всеки наш клиент или служител да допринесе за каузата чрез дарение през АТМ устройствата и онлайн банкирането.

Освен с паричен ресурс, даряваме децата с най-ценното – време и внимание. През 2021 г. 16 наши колеги се включиха в онлайн обучения, които обхващаха две основни теми: финансова грамотност и моята първа работа. Те имаха за цел да повишат финансовата грамотност на младите хора и да ги направят по-самостоятелни.

През 2022 г. колеги посетиха един от центровете на SOS Детски селища в Дрен и заедно с децата подготвяха украса и вкусни козунаци за Великден. А през лятото организирахме фотоконкурс за най-креативна снимка, в който децата трябваше да развихрят въображението си. За трите най-оригинални снимки на тема „Моят пъстър свят“ имаше и награди. 

За тази година сме предвидили още активности, с които да дарим още от времето си на децата от SOS Детски селища.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2022 г. ТУК.

Банка ДСК с национален сертификат Компания приятел на детето

„Най-интересни ми бяха обученията за кредитите и за картите – дебитни и кредитни. Чувал бях, но много неща ми се изясниха след сесиите. Благодарен съм, че имах възможност да участвам в такова обучение. В началото си мислех, че ще е като някои други обучения – безинтересни, от които само госпожите разбират за какво става дума. Но в крайна сметка всичко ново беше обяснено ясно и разбрано, точно като за нас, които за първи път чуваме за осигуровки, за различните видове власт, за гражданския и трудов договор и т.н. По другите теми знаех предварително някои неща, но повечето неясноти ми се запълниха, докато слушах. Много хубаво са обяснени термини и конкретни действия, които трябва да се извършат. Участието в това обучение ме прави по-информиран, а информираността ми дава сигурност“

Михаил, 16-годишен
Михаил, 16- годишен

„Участвах във всички обучения. Беше наистина интересно. И увличащо. Допълних си много мои знания. Най-ми хареса темата за банкирането. За изготвянето на CV и мотивационно писмо. Най-накрая имам чувството, че мога сама да се справя. Сякаш имам повече самочувствие на знаеща и можеща. Мисля си, обаче, за хората, които бяха водещи на модулите – как свободно говорят и им личи, че знаят това, за което говорят. Искам още да контактувам с тях“

Виктория, 18-годишна
Виктория, 18- годишна

Резултати от партньорството ни с

Банка ДСК и SOS детски селища

Общо дарени пари
за период от 12 години

5 182 000лв.
468 000 лв.
Корпоративно дарение в подкрепа на две SOS приемни семейства
4 714 000 лв.
Дарения събрани чрез банкомати
( декември 2015 - декември 2022 )
sos-1
sos-2

Бройката на деца и младежи, за които сме се грижили за период от 12 години:


424 деца

подкрепени деца и младежи в SOS семейни домове


469 младежи

подкрепени младежи в Програма "Начало на самостоятелен живот" и проект "Пътеки към свободата"


3 900 деца

подкрепени деца чрез SOS Консултативните центрове/Подкрепа на семейството и превенция на раздялата

Инициативи на Банка ДСК

Банка ДСК дари събрани от служители книги на училищни библиотеки в София

Инициативи на Банка ДСК

Кои са наградените участници във фотоконкурса „МОЯТ ПЪСТЪР СВЯТ“ с децата от SOS Детски селища България

Инициативи на Банка ДСК

Фотоконкурс на тема „Моят пъстър свят“ 15 юли – 15 август 2022 г.

ПРИРОДА
Банка ДСК природа
01-nature

Помагаме на Природата

През последните години Банка ДСК активно подкрепя и финансира „зелени проекти“. В края на 2021 г. зелените инвестиции заемат близо 86 млн. лв. от кредитния портфейл на банката. Най-вече те са свързани с изграждането на соларни и вятърни паркове.

В допълнение, в партньорство с Регионален фонд за градско развитие (РФГР) подкрепяме разнообразни устойчиви проекти, свързани с подобряване на енергийна ефективност и реновирането на редица обществени сгради в страната, сред които са читалища, библиотеки, концертни зали, музеи и др.

През 2022 г. стартирахме и мащабната ни програма с Mastercard -  Mastercard Wildlife Impact Card. Включвайки се в тази програма, Банка ДСК стана първата европейска банка, която предлага дебитни карти Mastercard от рециклиран материал и в подкрепа на биоразнообразието. 

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact ние от Банка ДСК и Mastercard дарихме един долар на международната организация Conservation International, за да помогнем за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни. До 2030 г. този проект ще обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят.

Освен това, заедно с РФГР и с дъщерното ни дружество – ОТП Лизинг, Банка ДСК участва във финансиране на редица проекти за осигуряване на екологичен обществен транспорт в страната.

„Зелена седмица“ е нашият жест към природата. Организираме я всеки сезон. Под мотото „Банка ДСК – С мисъл за утре!“, в рамките на седмица, ние споделяме с колеги и обсъждаме информация, факти, съвети по избрана зелена тема, която за всяко издание е различна – води, отпадъци, хартия и електричество. Участваме също в увлекателни „зелени“ предизвикателства, като крайната ни цел е по-висока еко ангажираност и по-чиста околна среда.

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2022 г. ТУК.

 

“Уникалните нови карти на Банка ДСК, посветени на диви животни, ще помогнат да се повиши информираността за застрашените видове и екологичните проблеми. Партньорството ни с Mastercard и световната организация Conservation International е чудесен пример за множеството ключови роли, които бизнесът може да играе в подпомагането на хората и обществата в общите им усилия за по-зелена планета. С тази карта бихме искали да обединим усилия заедно с нашите над 2.5 млн. клиенти в борбата за чиста природа и опазване на застрашените диви видове животни.“

Тамаш Хак-Ковач, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК
Tamas Hak-Kovacs DSK Bank
Малките 5 с работилница за рециклиране в подкрепа на природата

„Дива Коледа“ продължава образователната си мисия с работилница по рециклиране

Заедно пазим биоразнообразието

За втора поредна година “Малките 5” отправят важно послание за природата с уникална коледна украса

Банка ДСК и Мастъркард заедно за природата

Mastercard® и Банка ДСК подкрепят консервационната програма на Софийски зоопарк за диви застрашени видове

ИЗКУСТВО И ГРАДСКА СРЕДА
Град като хората 3 издание
03-art and city

Изкуство и градска среда


Нашата мисия: Да живеем в град като хората

В Банка ДСК вярваме, че всички градове в България могат да са по-добри. Че всеки трябва да се чувства приет. Че пространствата, които ни делят, могат да ни съберат.

Заедно с теб можем да го докажем.


Реализация на проект “Град като хората 3”:

„Град като хората“ 3 излиза от София и поема към морската ни столица Варна, където тази година създадохме своеобразен безопасен град като хората. През 2023-та фокус на проекта е безопасността на децата при движението по пътищата.

Ние от Банка ДСК обръщаме сериозно внимание на проблема както и на публиката, към която основно е насочен „Град като хората“ 3. Като компания – приятел на детето в банката от дълги години влагаме усилия и средства в грижата за подрастващите и тяхното развитие, образование, а вече и в осведомеността за безопасността им.

Благодарение на нашия „безопасен град като хората“ Варна вече има повече цвят и смисъл в сърцето си – тренировъчно поле, за да се учат най-малките участници в движението на правилата за безопасност. Ние вярваме, че всеки друг български град може да направи нещо за безопасността по улиците на своите най-малки жители. Затова, тук в платформата ни „Банка ДСК помага“, даваме свободен достъп до техническата скица от нашия терен. Така, всеки, който има желание да сътвори подобен на нашия терен в паркове, училища или градини може да го свали и използва, без да минава през тежките процеси на създаване, архитектура, съгласуване с институции и одобрение на дизайна. Защото отговорността и грижата за безопасността на нашите деца е на всички ни. 

Подробните инструкции виж ТУК


Галерия с всички издания “Град като хората”:

За нас изкуството е фокус не само в градската среда, а във всичките му форми. Затова за поредна година с радост подкрепяме Академията за мода и най-добрия млад дизайнер на България.

През 2022 г. подкрепихме Унгарския културен институт и техните градски изложби, съвместно с доказани артисти и фотографи от Унгария и България.  

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2022 г. ТУК.

Стотици деца учиха и прилагаха правилата за движение по пътищата чрез забавление на новия „Безопасен град като хората“ във Варна

Инициативи на Банка ДСК

Град като хората - издание 2022

Инициативи на Банка ДСК

Град като хората - издание 2021

ДОБРОВОЛЧЕСТВО
Банка ДСК и доброволчеството
05-volunteering

Доброволчество

Обичаме да помагаме, както и да спортуваме, затова нашите отбори активно участват в благотворителни спортни състезания като Run2Gether, Business Run и много други.

С огромно желание заедно организираме и вътрешни благотворителни събития в подкрепа на деца в неравностойно положение, жени, жертва на домашно насилие - като Благотворителен базар за мартеници, Коледен брънч, Цвете с кауза, Спортен ден с кауза и др. Сред фондациите, които подпомагаме, са „Майко мила“, „BCause“, „За Нашите Деца“, „Искам бебе“ и много други.

Като част от Банкова група ОТП, всяка година ние от Банка ДСК подаваме информация за изготвяне на отчет за корпоративна социална отговорност на групата, който отчита устойчивото представяне на дъщерните дружества в съответствие с принципите и стандартите на Global Reporting Initiative. Отчетите може да намерите тук: OTP Bank - Sustainability reports

В предизвикателните времена, които настъпиха миналата година вследствие на войната в Украйна, ние от Банка ДСК се обединихме, за да окажем подкрепа на хората в нужда, засегнати от войната. Повече информация виж на Банка ДСК помага на Украйна.

Продължаваме да помагаме на нуждаещи се с активното ни партньорство с фондация „BCause”, с чиято помощ разпределяме събраните от наши колеги и клиенти средства към най-нуждаещите се. Плод на това партньорство е и наградата „Отговорна компания – отговорни служители“, присъдена ни от фондацията за успешно реализираните кампании през 2022 г. Тази година продължаваме с нови сили да подкрепяме тези, които имат нужда. 

Ако ти е интересно какво прави Банка ДСК по отношение на ESG политиките, виж нашия ESG доклад за 2022 г. ТУК.

Пенсионно осигуряване

Служители на Банка ДСК в подкрепа на „8 женски каузи за 8 март“

Пенсионно осигуряване

Банка ДСК подкрепя кампанията „8 женски каузи за 8 март“ на фондация BCause

Банка ДСК помага на Карлово

Екипът на Банка ДСК дари 24 904 лева в подкрепа на хората от наводнените села в община Карлово

Свържи се с екип „PR и комуникации”