Разплащания с карта в градския транспорт на София

Безконтактни разплащания в градския транспорт на София

Услугата се използва активно от всички притежатели на безконтактни карти

Модернизацията на градската мобилност е съществена част от здравата кръвоносна система на обществото и поради ежедневното потребление, ключово място за предоставянето на по-голямо удобство и грижа за гражданите.

Затова през м. май 2021 г. ние, Банка ДСК и ДСК Венчърс, заедно с Център за градска мобилност, VISA, MastercardСтолична община и BCard променихме старите порядки в градския транспорт в София, внедрявайки модерна система за безконтактно плащане с банкова карта.
Безконтактни плащания в градския транспорт

Потребителите могат да използват като платежно средство техните дебитни или кредитни карти, издадени от банки в страната или чужбина, както и карти, издадени от финтех компании, включително чрез мобилни NFC портфейли. С това придвижването на близо 2 милиона граждани и гости на столицата вече става по-лесно и по-удобно. 

Един от приоритетите на Банка ДСК е осигуряването на интелигентни решения за градската среда. Работим и инвестираме в дигитализация, която олекотява живота на гражданите от безсмислени задачи, като търсенето на дребни или точка на продажба на билети.

 Резултатите от внедряването на услугата нареждат София до големи и модерни мегаполиси като Ню Йорк, Лондон и Сингапур. Град с визия и ясна концепцията за устойчиво развитие. Към декември месец 2023 г. благодарение на възможностите, които дава дигитализацията на услугата:30 000 000

пътувания без вреда за природата

 

2 400 км

неиздадени хартиени билетчета

 

10 080 000

тона спестени въглеродни емисии

 

1 159 964

уникални потребители, на които пестим време и предлагаме удобство

 Често задавани въпроси за плащането с безконтактна карта в градския транспорт на София

За да използвате услугата, трябва да имате валидна безконтактна кредитна или дебитна карта Visa, Mastercard, Борика или Maestro, издадена от всяка банка или финтех компания в страната или чужбина. Като платежно средство могат да се използват и електронни портфейли.

Доближете безконтактната си банкова карта до устройството за валидиране.
Изчакайте съобщението за успешно плащане.

За проверка на плащането, доближете картата си пак. Няма да бъдете таксувани втори път.

При неуспешна валидация, използвайте друга карта или закупете билет по друг начин.

При проверка за билети и карти, доближете банковата си карта до устройството на контрольора.


DSK Mobile

Във всички превозни средства, които са част от Столичния градски транспорт -метро, автобуси, трамваи, тролейбуси, електробуси, включително и крайградските автобуси.

Вашата безконтактна карта/електронен портфейл вече е електронен билет с прекачване - 30 плюс. Няма ограничения в пътуването, а само лимитирана възможност в тези минути да се прекачвате, като цената е 1,60 лв. Разликата е в това, че когато плащате с безконтактна карта/електронен портфейл, окончателно дължимата сума се калкулира, съответно заплаща, след 00,00 ч. на деня, следващ този, в който е ползван столичният транспорт.

Важно е също да знаете, че когато заплащате пътуване със своята Mastercard или BCard, в момента, в който доближите Вашата карта до валидаторите, системата отчита транзакция на стойност 1,60 лв и в края на деня, ако няма второ пътуване, не се извърша допълнително начисление. За всички останали карти – Visa и Maestro сумата ще бъде окончателно калкулирана и заплатена след 00,00 ч. на деня, следващ този, в който е ползван столичният транспорт.

Към момента с една и съща карта не може да са заплати пътуването на повече от един човек. Въпреки това системата позволява в бъдеще, ако бъдат одобрени нови, по-гъвкави тарифни позиции, тази възможност да бъде добавена.

При пътуване с банкова карта - Mastercard или BCard, в момента, в който доближите Вашата карта или електронен потфейл до валидаторите, системата отчита транзакция на стойност 1,60 лв и в края на деня, ако няма второ пътуване, не се извърша допълнително начисление. За всички останали карти – Visa и Maestro сумата ще бъде окончателно калкулирана и заплатена след 00,00 ч. на деня, следващ този, в който е ползван столичният транспорт.

Поради различни ограничения от банката-издател или липсата на финансови средства, сумата може да не бъде събрана от банковата сметка в деня, следващ този, в който е ползван столичният транспорт. Системата автоматично се опитва няколко пъти след това да задължи банковата сметка и съответно да отблокира картата за последващи пътувания.

В наземния градски транспорт картата трябва да се доближи до изображението за безконтактно плащане, което се намира в долната част на валидатора, а не до екрана на устройството. При успешно заплащане на пътуването в превозното средство, на екрана на валидатора се изписва „Валидна карта“, придружено със съответния звуков и зелен светлинен сигнал.

В метрото картата трябва да се доближи до екрана на устройството. При успешно заплащане на пътуването в превозното средство, бариерата може да бъде завъртяна и на екрана на валидатора се изписва „Моля, преминете“, придружено с цветови сигнал.

Вашата платежна карта, ако е виртуализирана и добавена в Apple Pay или Google Pay може да бъде използвана за валидация и заплащане на електронен билет.

За да се направи агрегиране на сумите от пътуванията, трябва да бъде използван един и същ носител, т.е. ако се използва физическа пластика трябва всички пътувания да бъдат направени с нея.

При пътуване с банкова карта или електронен потфейл, при проверка от инспектор, трябва да доближите банкова карта или електронен потфейл, с който сте извършили валидацията в превозното средство или на турникета на метростанцията. Инспекторските устройства нямат достъп до данните за платежните карти на пътниците, а единствено до съответстващите им електронни превозни документи.

Информацията за банковите карти е напълно защитена. Освен че е сертифицирана от Visa и Mastercard, цялостната услуга на столичния транспорт е валидирана от дск Венчърс и Банка ДСК и по стандарта за сигурност (PCI) за обработка на чувствителни картови данни.

В градския транспорт на гр. София, може да се пътува с карти и електронни потфейли, които са издадени от български и международни банки под бранда на Visa, Mastercard или BCard.

”Център за градска мобилност” ЕАД е Администратор на лични данни, а обработката на данни се извършва при стриктно изпълнение на изискванията на Закона за защита на личните данни. Информацията за банковите карти е напълно защитена. Освен че е сертифицирана от Visa и Mastercard, цялостната услуга на столичния транспорт е валидирана от дск Венчърс и Банка ДСК и по стандарта за сигурност (PCI) за обработка на чувствителни картови данни.

Поради различни ограничения от банката-издател или липсата на финансови средства, сумата може да не бъде кредитирана от банковата сметка в деня, следващ този, в който е ползван столичният транспорт. Системата автоматично се опитва няколко пъти след това да задължи банковата сметка и да отблокира картата. Ако това не се случи автоматично, моля да се свържете с банката издател на картата.

Можете ръчно да инициирате отблокиране на картата, като свалите и инсталирате мобилното приложение City by DSK от AppStore и Google Play, като в него освен че може да погасите и неплатено задължение за пътуване в столичния транспорт, можете и да проследите пътуванията си.

За всички останали казуси, можете да се обърнете към Информационен център за градска мобилност на телефон за информация: 0700 13 233. Предложения, сигнали и жалби може  да подавате чрез секция „Виртуално деловодство” или на адрес: гр. София, бул. "Княгиня Мария Луиза" № 84 - служба „Жалби”.