Корпоративна социална отговорност

Корпоративна социална отговорност

Проекти в областта на корпоративната социална отговорност и устойчивото развитие

Отговорна Банка с отговорни хора

Ние в Банка ДСК осъзнаваме, че икономическото развитие вече не е възможно без екологичен и социален напредък. Наясно сме и с отговорността, която имаме към обществото.

Затова се ангажираме да създаваме и подпомагаме модели за добротворство и еко-съобразност, които насърчават позитивните промени и изграждането на устойчиво бъдеще.

Нашите приоритети са:

 

1. Финансово образование и иновации

Национална финансиада за по-добра финансова грамотност

„Национална финансиада“ е нашата модерна образователна програма за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. С нея целим, чрез достъпен за тийнейджърите език, да провокираме тяхното любопитство към финансови знания. В отбор с техните родители участниците се съревновават ежегодно на принципа на ученическа олимпиада, но ползвайки най-новите съвременни методи и дигитални платформи.

Горди сме, че „Национална финансиада“ бе отличена с две първи награди - в категория „Кампания за устойчиво развитите/корпоративна социална отговорност“ в конкурса PR Приз 2019 на Българско дружество за връзки с обществеността  и в категория „Образователна идея“ на Годишните награди b2b Media Annual Awards.

 

2. Ранно детско развитие

  Вдъхновяващо партньорство с SOS Детски селища България

  Нашето партньорство с SOS Детски селища България стартирахме преди повече от 10 години, като за този период сме подпомогнали дейността на сдружението с 3 856 000 лева. Сумата идва от ежегодно корпоративно спонсорство, от дарения на клиенти чрез АТМ устройства и през онлайн банкирането ни, и от лични дарения на служителите.

  В знак на огромна благодарност, SOS Детски селища България многократно ни отличава с награда "Най-значим корпоративен дарител".

   

  Заедно на турне с National Geographic Kids ​- клуб „Малки откриватели“

  За пети път Банка ДСК е генерален спонсор на инициативата, която цели да развие потенциала и знанията на децата, посредством игри и приятни преживявания. Всяка година темата е различна, а турнето събира стотици малчугани в най-големите градове в страната. Ние ги посрещаме на всяко събитие със специални изненади, за да направим ученето още по-забавно.

   

  3. Облагородяване на градската среда

  "Град като хората" е нашата инициатива за подобряване на градската среда. Чрез нея вярваме, че можем да постигнем нашата мисия, а именно да живеем в град като хората. Целта на кампанията ни е да привлечем общественото внимание към проблема с вандализма и драскането на грозни надписи върху стени на сгради и други обществени места като преобразим избрани локации в произведения на уличното изкуство.

  За първото издание на кампанията се фокусираме върху гр. София. Вярваме, че София може да бъде по-добра, че всеки трябва да се чувства приет, че стените, които ни делят, могат да ни съберат.

   

  4. Изкуство и култура

Ние подкрепяме вдъхновяващи проекти в областта на изкуството и култура. Фокусът е върху развитието на млади таланти и тяхната реализация.

 

5. Опазване на околната среда 

  С гордост споделяме, че активно финансираме „зелени проекти“, като в края на 2020 г. „зелените инвестиции“ заемат 91 мил. евро от кредитния портфейл на Банка ДСК.

  Най-общо те са свързани с изграждане на възобновяеми енергийни източници, като фотоволтаични централи, вецове, биогазови централи, осигуряване на  оборудване за рециклиране, в частност рециклираща линия за PET материал и др. 

  В допълнение, в партньорство с Регионален фонда за градско развитие (РФГР) подкрепяме разнообразни устойчиви проекти, свързани с подобряване на енергийна ефективност на редица обществени сгради в страната, сред които са читалища, стадиони, плувни басейни и др.

  Освен това, заедно с РФГР и с дъщерното ни дружество – ОТП Лизинг, Банка ДСК участва във финансиране на редица проекти за осигуряване на екологичен обществен транспорт в страната.

   

  6. Доброволчески инициативи с участието на служители

Обичаме да помагаме, както и да спортуваме, затова участваме активно в благотворителни спортни състезания като Run2Gether, Business Run, „Игри за добрини“ и много други.

С огромно желание заедно организираме вътрешни благотворителни събития в подкрепа на деца в неравностойно положение, като Благотворителен базар за мартеници, Коледен брънч,  Спортен ден с кауза и др. Сред фондациите, които подпомагаме, са „Майко мила“, „BCause“, „За Нашите Деца“ и много други.

„Зелена седмица“ е нашият жест към природата. Организираме я всеки сезон. Под мотото „Банка ДСК – С мисъл за утре!“, в рамките на седмица, ние споделяме с колеги и обсъждаме информация, факти, съвети по избрана зелена тема, която за всяко издание е различна – води, отпадъци, хартия и електричество. Участваме също в увлекателни „зелени“ предизвикателства, като крайната ни цел е по-висока еко ангажираност и по-чиста околна среда.

 

Като част от Банкова група ОТП, всяка година ние от Банка ДСК подаваме информация за изготвяне на отчет за корпоративна социална отговорност на групата, който отчита устойчивото представяне на дъщерните дружества в съответствие с принципите и стандартите на Global Reporting Initiative. 

Отчетите може да намерите тук.

Категории

Свържете се с екип „ПР и комуникации”