21.06.2022

Банка ДСК продължава да подкрепя финансово курсове по български език за бежанци от Украйна

От своето създаване Фондът на Банка ДСК за помощ на украински бежанци, управляван от Фондация BCause, финансира курсове по български език. Вече 15 курсисти са преминали първо ниво и адаптацията им ще бъде по-лесна. Още над 100 човека се очаква да преминат през курс в Сливен за следващите 5 месеца.

Курсовете са безплатни за бежанците, като към тях има условие да са мотивирани да започнат работа в България. За подбора на курсистите помагат организации, работещи пряко с бежанци, а обучението се провежда от квалифицирани преподаватели.

В София 15 бежанци от Украйна завършиха първия си курс по български език. Той бе инициатива на Фондация "За Доброто" и Фондация BCause, и се проведе от езиков център "Берлиц България".

Освен диплома за ниво А1 или А2, курсистите получиха и много лично отношение, споделени емоции и вярва, че ще успеят в България. Добрата новина е, че курсът продължава със следващо ниво, отново с подкрепата на Банка ДСК.

"Благодарим на Христина, Люси и Вера от Berlitz Bulgaria за всеотдайността - казват от Фондация BCause. - Освен, че адаптираха специалната си методика за бързо усвояване на ежедневния език, изцяло съобразиха графика на обучението с нуждите на хората, и предложиха преференциални цени, те показаха и много топло отношение към бежанците."

В Сливен курсовете по български език се провеждат от три месеца и ще продължат още пет, отново благодарение на Банка ДСК. Организатор е Обществен дарителски фонд - Сливен.

"Както знаете, голямата част от бежанците, които приехме, не се възползваха от държавната програма за хотелите - разказват от Обществения фонд. - Те бяха настанени в личните домове на добри хора, сливналии им помагаха първоначално с необходимите неща за живот. Много бързо жените от Украйна започваха да си търсят работа и приемаха всякаква такава, за да не са в тежест на местните хора. Има работещи вече във фирмите Миролио, Мерканто, Тирбул, ХиГ, Еко Асорти, в молове, болници и на други места. Първоначално, ние съпровождахме някои от тях при търсене на работа, при търсене на квартира, при уреждане на документи в Бюрото по труда, НАП, Социално подпомагане. Затова с желание започнаха да посещават курса по български език, на който водят и децата си.Тези наши усилия бяха забелязани от Фондация Bcause от София, които ни предложиха да помогнат в тази дейност. Така благодарение на тях и техния дарител Банка ДСК, можем спокойно да продължим безплатния курс за още 5 месеца."


Можете да подкрепите каузата с дарение:

Сметка: BG27STSA93000028830235

Бенефициент: Фондация Бикоуз в полза на благотворителността

Основание: В помощ на УкрайнаПрочети Повече

Служители на Банка ДСК в подкрепа на 8 женски каузи за 8 март

Служители на Банка ДСК в подкрепа на „8 женски каузи за 8 март“

Банка ДСК подкрепя кампания 8 женски каузи за 8 март с BCause

Банка ДСК подкрепя кампанията „8 женски каузи за 8 март“ на фондация BCause

Банка ДСК помага на Карлово

Екипът на Банка ДСК дари 24 904 лева в подкрепа на хората от наводнените села в община Карлово

Свържи се с екип „PR и комуникации”