Полезна информация



Предлагаме широка гама от възможности за инвестиции в различни фондове


Независимо от инвестиционните Ви цели и периода, за който желаете да задържите инвестицията си, можем да Ви предложим фондове с хоризонт на задържане, започващ от 3 месеца до повече от 5 години.

На Ваше разположение са фондове на паричния пазар, с експозиция към суровини, фондове в акции, облигации и балансирани фондове, фондове на фондовете, тематични фондове, фондове, целящи защита на вложенията и още много други.

Ще откриете фондове в различни валути, включително EUR, USD, CHF, JPY и BGN, което Ви дава възможност да разнообразите Вашите инвестиции и да се защитите от валутни рискове.

Ще се радваме да Ви помогнем по пътя да изберете най-подходящите инвестиционни възможности, които отговарят на Вашите желания и предпочитания.

 

Запазете час за среща


  Анализи и препоръки


Фондове на паричния пазар


Често задавани въпроси за инвестиционни фондове

Инвестиционните фондове са финансови продукти за управление на свободни средства и спестявания. Тези финансови продукти ви позволяват да инвестирате в различни "кошници" от финансови активи (акции, облигации, депозити и др.), които се управляват професионално от специализирана компания. Като обединявате средствата си с тези на други инвеститори, можете да се възползвате от редица инвестиционни възможности и да генерирате допълнителна стойност.

Професионалното управление на портфейл е ключът към освобождаването ви от необходимостта да следите активно пазарите и да управлявате парите си - за това ще се погрижи екип от квалифицирани професионалисти.

Инвестиционните фондове също така осигуряват ефективен подбор и диверсификация - те събират и управляват големи суми пари, които са разпределени между различни класове активи (акции, облигации, депозити и др.) и пазари (Азия, Америка, Европа и др.), което ви дава достъп до широк спектър от инвестиции дори и с по-малка инвестирана сума.

С фондовете можете да се възползвате от повече инвестиционни възможности, отколкото бихте могли да направите сами, и можете да изтеглите парите си с висока ликвидност в рамките на 1 до 5 работни дни. Освен това инвестициите в договорни (инвестиционни) фондове в България са освободени от данъци - 0% корпоративен данък и 0% данък върху доходите на физическите лица.

Дейността на инвестиционните фондове се регулира и от Комисията за финансов надзор (КФН), която ги държи в съответствие с европейските стандарти за поведение и отчетност.

  • Професионално управление на вашите средства
  • Снижаване на риска, чрез диверсификация
  • Висока ликвидност
  • Без данък
  • Отчетност и регулация 

Финансовите инструменти са активи или съвкупност от активи, които могат да се търгуват на финансовите пазари и чиято пазарна стойност може да се колебае. Те осигуряват възможност за нарастване на първоначално вложената стойност на капиталовложителите си, чрез инвестиране в дълг (облигации) или в предприятия/компании (акции). Тези инструменти дават възможност на инвеститорите да се възползват от потенциалните промени в пазарната им стойност.

Инвестиционните фондове дават възможност за управление на временно свободните ви финансови активи. С тези финансови продукти можете да инвестирате в различни "кошници" от финансови активи (акции, облигации, депозити и др.), които се управляват от висококвалифицирани специалисти. Като обединявате средствата си с други инвеститори, можете да се възползвате от широк спектър от инвестиционни възможности и от потенциала да генерирате положителна доходност.

Инвестиционните фондове предлагат на индивидуалните и институционалните инвеститори възможност да диверсифицират своите портфейли и да участват в различни пазарни сектори и активи, които обикновено не биха могли да изследват и следят самостоятелно.

Инвестиционните фондове също така осигуряват професионално управление на инвестициите и експертно знание, което може да подобри резултатите на инвеститорите в сравнение с индивидуалното управление на портфейла. Професионалните портфолио мениджъри на фондовете разполагат с необходимата експертиза и технически ресурси, за да избират и наблюдават подходящите инвестиции, да анализират рисковете и да изпълняват стратегии за постигане на целите на фонда.

Освен това, дейността на инвестиционните фондове се следи отблизо и се регулира от Комисията за финансов надзор (КФН). С инвестиционните фондове можете да сте сигурни, че средствата ви се управляват професионално.

Този орган има за цел да осигури защита на интересите на инвеститорите; осигуряване на стабилност, прозрачност и доверие на финансовите пазари, включително чрез правила и системи за управление на рисковете на тези пазари; осигуряване на адекватни и стабилни системи за управление на рисковете на финансовите пазари, като регулира дейността на поднадзорните лица и издава инструкции и указания.

Запознайте се с всички фондове, предлагани от Банка ДСК, в раздел "Инвестиции" на нашия уебсайт. Не можете да намерите това, което търсите? Резервирайте среща и някой от нашите компетентни колеги ще се свърже с Вас, за да Ви окаже съдействие.

За търговия с дялове на инвестиционни фондове, дистрибутирани от "Банка ДСК" АД, което можете да направите във всеки офис на банката. Открийте най-удобния за вас ТУК. Ако не сте сигурни или имате нужда от съдействие, попълнете формата за запазване на среща с наш колега на удобно място и време за вас.

Дялове на фондове могат да бъдат закупувани от български и чуждестранни лица, които отговарят на определени условия като - да притежавате платежна сметка в банка, да имате сключен договор за дистрибуция на дялове на инвестиционни фондове, дистрибутирани от Банка ДСК АД и други.

В проспектите и правилата на някои фондове може да има допълнителни ограничения относно това кои физически и/или юридически лица могат да инвестират в даден инвестиционен фонд.

С цел да се запознаете с конкретните ограничения и изисквания, свързани с инвестирането в определен инвестиционен фонд, винаги е препоръчително да прочетете проспекта и правилата на съответния фонд. Това ще ви предостави детайлна информация относно условията за покупка и възможните ограничения, ако такива съществуват. Ако имате допълнителни въпроси, може да се обърнете за допълнителна информация към управляващото дружество или да запазите час във формата за контакт на сайта.

Повечето фондове предлагани от Банка ДСК имат минимална сума за покупка от 100 лв., 50 евро или 50 долара.

Дори да нямате голяма натрупана сума, която да инвестирате, можете да правите регулярни автоматични вноски в избран от вас фонд чрез Инвестиционен план.

Всеки фонд има препоръчителен инвестиционен хоризонт, който ориентира клиентите за колко време трябва да са готови да задържат инвестицията си във фонда. Фондовете с различен рисков профил имат различни препоръчителни инвестиционни хоризонти, които варират от няколко месеца до няколко години. По правило колкото по-високорисков е един фонд, толкова по-дълъг следва да бъде инвестиционния му хоризонт. Този срок е само насока и клиентите могат да прекратят инвестицията си и да изтеглят частично или изцяло парите си от фонда във всеки работен ден.

Срещу средствата, които клиентите инвестират във фонда, получават безналични дялове, които се водят в „Централен Депозитар“ АД или друга депозитарна институция. Стойността на тези дялове се изчислява ежедневно, за да отрази текущата пазарна стойност на направените инвестиции. Доходът се отразява в нарастване на стойността на дяловете от Фонда.

Притежателите на дялове на Фонда могат да реализират сформиралата се доходност като продадат притежаваните от тях дялове на Фонда чрез поръчка за обратно изкупуване.

Например, когато инвестирате 10 000 лв. във фонд с цена на дял от 1 лв. и след 2 години цената на дял е станала 1.38 лв. за дял, стойността на инвестицията ви ще е 13 800 лв. За да реализирате тази печалба можете да подадете поръчка за обратно изкупуване на част или цялата сума. Този доход е необлагаем.

Обратното изкупуване на дялове на Договорните Фондове се извършва през всеки работен ден. В изключителни случаи и ако обстоятелствата го налагат, в защита на интересите на инвеститорите, Инвестиционния Фонд може временно да спре обратното изкупуване на дялове. В тези случаи обратното изкупуване на дялове се извършва чрез подаване на нови поръчки след неговото възобновяване.

Съгласно действащото законодателство инвеститорът получава парите си при обратно изкупуване на дялове до 10 дни след подаване на поръчката. Обичайната практика е минималния срок да бъде 2 работни дни.

Инвеститорите в чуждестранни фондове получават парите от 3 до 5 работни след подаване на поръчката за обратното изкупуване в зависимост от пазара на който преимуществено оперира фонда (Т+3 / Т+4) в 19:00 ч.

Информация за цените на дяловете е налична в офисите на „Банка ДСК“ АД и на интернет страниците на управляващите дружества (ДСК Управление на Активи, Schroders, Amundi, OTP Fund Management), както и на страницата на Банка ДСК. Можете да следите цените и размера на инвестициите си и в ДСК Директ, меню "Фондове".

При наследяване на дялове на инвестиционен фонд имате възможност да:

1. Задържите инвестираните средства във фонда с цел нарастване на тяхната стойност и да използвате тези средства по-късно; или

2. Да подадете поръчка за обратно изкупуване на част или всички дялове.

Преди да изберете някой от двата варианта обаче е необходимо дяловете да се прехвърлят на ваше име. За чуждестранни фондове, това става с удостоверение за наследници в поделенията на банката. За фондовете управлявани от „ДСК Управление на Активи“ АД това става чрез прехвърлянето им по Ваша подсметка за финансови инструменти в „Централен депозитар” АД.

За целта можете да посетите офис на банката, където ще могат да ви помогнат и да Ви предоставят необходимата информация за Вашата заявка. След като сте прехвърлили дяловете на Ваше име може да ги задържите:

1. По Ваша подсметка при инвестиционния посредник; или

2. По Ваша подсметка при „Банка ДСК” АД.

За целта подавате нареждане за прехвърляне на дяловете до двете страни (инвестиционния посредник и „Банка ДСК“ АД). Нареждането за прехвърляне до банката може да се подаде във всеки офис – точка на дистрибуция, като се заплаща такса, съгласно Тарифата на банката.

В случай че искате да направите обратно изкупуване (да получите тяхната стойност), дяловете задължително трябва да са прехвърлени по ваша подсметка при „Банка ДСК“ АД. След това може да подадете поръчка за обратно изкупуване във всеки офис на Банка ДСК, който е точка на дистрибуция на дялове на договорни фондове.

Положителните резултати не се облагат с данък, тъй като в България те се облагат с 0% корпоративен данък и 0% данък върху доходите на физическите лица.