новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Резултати на Банкова група ОТП за първото тримесечие на 2024 г.

Банкова група ОТП постигна 615 млн. евро консолидирана печалба (след данъчно облагане) за първото тримесечие на 2024 г., с което възвръщаемостта на капитала (ROE) достигна 22.7%.

Цялостното представяне на Банкова група ОТП е повлияно основно от положителния баланс на разходите за обезценка (четвърто тримесечие на 2023 г.: -122 млн. евро; първо тримесечие на 2024 г.: +18 млн. евро) и в по-малка степен от незначим спад на оперативната печалба (-1% на тримесечна база). Сравнението на тримесечните резултати спрямо година назад са несъпоставими поради придобитото дъщерно дружество в Словения и включването на финансовите му резултати само за февруари и март 2023 г.

Общият приход намалява с 4% на тримесечна база (+28% на годишна база), в рамките на който нетният приход от лихви се повишава с 2% на тримесечна и с 40% на годишна база.

Другите нелихвени приходи намаляват с 39% на тримесечна база (-23% на годишна база). Тримесечните оперативни разходи намаляват с 8% на тримесечна база (+15% на годишна база) основно поради няколко ефекта, като от една страна, влияе сезонно високото равнище на разходите през четвъртото тримесечие на 2023 г., а от друга страна, са платените годишни регулаторни такси в рамките на първото тримесечие в няколко държави и продължаващия инфлационен натиск върху разходите за персонал. Консолидираното съотношение „разходи-приходи“ се подобрява с 1.9 пп на тримесечна база, намалявайки до 44.1% (-4.7 пп на годишна база).

Общите разходи за обезценка през първото тримесечие на 2024 г. са в размер на 18 млн. евро, като в рамките на това обезценката по кредитния портфейл достига 23 млн. евро. По-съществени разходи за обезценка са отчетени в дъщерните дружества в Русия и Румъния, докато в Унгария, Узбекистан и Хърватия са отчетени положителни разходи основно поради ревизия на макроикономическите параметри (съгласно МСФО 9). Разходите за обезценка на Ipoteka Bank (Узбекистан) спадат с 2/3 на тримесечна база.

В резултат на всички тези развития, през първото тримесечие на 2024 г. всички дъщерни дружества на Банкова група ОТП отчитат положителен финансов резултат, който допринася към консолидираната печална на Групата, съставлявайки 74%.

Обслужваните (Фаза 1+2) кредитни експозиции на консолидирано ниво се увеличат на тримесечна база с 1% и надхвърлят 57 млрд. евро. На тримесечна база, растеж на кредитния портфейл над средния ръст на Групата отчитат дъщерните дружества в България (+3%), Хърватия (+3%), Черна гора (+3%) и Русия (+6%), докато в Узбекистан и Украйна обемът на обслужваните кредити намалява съответно с 2% и 1%, респективно.

Представяйки тримесечния ръст на обслужваните кредити по основни сегменти, потребителските и жилищни кредити нарастват с 4% и 3%, респективно. Корпоративният и МСП портфейл намалява на тримесечна база. В Унгария ръстът на жилищния портфейл изпреварва този на потребителските кредити през първото тримесечие на 2024 г. Депозитите отчитат подобна динамика - увеличават се с 1% на тримесечна база и надхвърлят 78 млрд. евро.

Съотношението „кредити-депозити“ на консолидирано ниво леко се повишава на тримесечна база, достигайки 73%.

Качеството на консолидирания кредитен портфейл остава стабилно основно поради непроменени благоприятни условия.

През първото тримесечие на 2024 г. консолидираният базов собствен капитал от първи ред (CET1) по МСФО нараства с 531 млн. евро на тримесечна база, включвайки допустимите печалби за първото тримесечие, които са в размер на 539 млн. евро след приспадане на дивидента. В резултат на цялостните приходи CET1 нараства с 303 млн. евро на тримесечна база, основно поради промени във валутния курс (увеличен резерв от преоценка с 300 млн. евро).

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon