онлайн магазин

Какво е виртуален ПОС терминал и защо е важен?

Вижте повече за възможностите на виртуалния ПОС и ползите за Вашия бизнес

Виртуален ПОС терминал е платежна страница, която Ви позволява да приемате онлайн плащания с карти във Вашия онлайн магазин. Чрез него Вие получавате възможност да приемате сигурни плащания в реално време и всеки Ваш клиент може бързо и лесно да плати поръчката си от Вашия магазин по всяко време на денонощието. По този начин Вие спестявате време, защото сумите за покупките идват директно по Вашата банкова сметка и не е нужно допълнително проследяване на получени по-късно плащания. Броят на непотърсените поръчки при бизнес, включващ доставки също намалява, което Ви спестява време и средства. Освен това виртуалният ПОС терминал предоставя сигурни плащания, което дава спокойствие както на Вас, така и на Вашите клиенти.

 

Как точно функционира технологията?

Най-общо виртуалният ПОС терминал представлява платежна страница, която позволява приемането на плащания с карти в един онлайн магазин. Неговото свързване с даден уебсайт се осъществява чрез приложно-програмен интерфейс (API), чрез който се осъществява комуникацията между двете приложения посредством протоколи. Той осигурява високо ниво на сигурност, което е от изключително значение за всяка трансакция в интернет. Именно затова самото плащане се случва не в онлайн магазина, а на специализирана страница на платежната институция, където сигурността се гарантира чрез Visa Secure и Mastercard Identity Check. Тя е защитена среда, в която данните за картите се предават към процесора на трансакции. След това се прави запитване към банката издател за валидност на картата, наличност и друга нужна информация. Съответно тя одобрява или отказва покупката на базата на това, като се прилагат правилата за 3DS аутентикация и изключенията. Нужната сума се блокира по сметката на картодържателя и след това се депозира по тази на търговеца. Самото прехвърляне на средствата се осъществява със сетълмента на картовите организации и БОРИКА.

За да се осъществи плащане, е нужно клиентът да въведе картовите си данни и допълнителна идентификация според правилата на издателя на картата и международните картови организации, местното и европейско законодателство. Плащането може да се направи и чрез дигитален портфейл Google или Apple Pay, което е още по-лесно за клиентите. Тук целият процес на плащане се осъществява чрез предварително запазена карта в мобилния им портфейл и е нужно само потвърждение с ПИН или Touch/Face ID на мобилното им устройство. Важно предимство е, че не се въвеждат реалните данни на картата и това повишава допълнително сигурността на онлайн плащанията. Така клиентът е спокоен, че достъпът до картовите данни е ограничен. Така се спестява време и от въвеждането им при всяка покупка и съответно се намалява възможността за грешки при изписването. Това от своя страна редуцира и процента на незавършени транзакции от клиенти.

При използване на Google данните за картата се предоставят веднъж и след това те като посредник ги пазят на собствения си сървър. Клиентът получава виртуална карта или Google Pay Virtual Card и при плащане устройството предава само информацията за нея, а доставчикът няма достъп до детайлите. Apple от своя страна използва токенизация като технология. Данните за картата се предават чрез устройството, което се свързва директно с банката издател. При потвърждение получава уникален за него и картата токен или номер, който се съхранява на защитен чип на устройството. При плащане само този номер се предава на търговеца и той отново няма достъп до данните за картата, като Apple не ги съхранява на своите сървъри.

 

Какви са начините за интеграция?

Повечето доставчици на платежни услуги за онлайн плащания с карти предлагат готови модули за интеграция с най-популярните CMS платформи, така че можете да се възползвате от готовите решения и да инсталирате ВПОС в няколко лесни стъпки, дори и да не сте специалист. Ако онлайн магазинът Ви е персонализирано решение, тогава трябва да се направи доработка, чрез която да се осъществи интеграцията. Тук вероятно ще Ви е необходима професионална помощ, ако нямате необходимите технически познания.

 

Какво трябва да знаем за таксите и комисионните?

Разбира се има такси и комисиони, които съпътстват използването на виртуален ПОС терминал. За всяка трансакция има разходи - съответни такси, които се дължат между участниците в процеса или съответно банки, международни и местни картови организации и други платежни институции. Затова и Вие като търговец дължите такси за осъществяване на трансакциите в онлайн магазина си. Най-често те представляват определен процент от сумата на съответна трансакция. Важно е да знаете, че е възможно те да се различават спрямо вида на картата (дебитна, кредитна, бизнес), бранда (VISA, MasterCard, BCard и др.) и къде е издадена (в България, в ЕИП или извън ЕИП). Може да има и допълнителни фиксирани такси. Например определена сума, която е една и съща плюс процент от трансакция. Добра стратегия, която да използвате след детайлно проучване на таксите, е да ги включите в своите цени. Съответно, когато ценообразувате продуктите си, да вземете предвид тези разходи спрямо това каква нетна печалба искате да реализирате.

 

За кого е подходяща тази услуга и защо?

Услугата виртуален ПОС терминал е подходяща за почти всеки онлайн бизнес. Тя е изключително удобен вариант за приемане на плащания онлайн. Разбира се този вид услуга за плащания е много добра опция и за маркетплейс платформи.

 

Как виртуалният ПОС терминал на Банка ДСК може да помогне на Вашия бизнес?

Виртуалният ПОС терминал на Банка ДСК Ви предоставя сигурни плащания с карта,като допълнителна сигурност, Банка ДСК е сертифицирана по PCI DSS, най-високо ниво на сигурност на картовите разплащания. Вие ще полувавате сумите си от покупките по фирмената си сметка в банката бързо и ще имате възможност да следите плащанията в реално време. За Вас ще е наличен и достъп до средствата, постъпили по сметката Ви, чрез бизнес дебитни карти или онлайн банкиране, в същото време ползвате разплащателната сметка за нуждите на бизнеса си. И най-важното имате достъп до портал за търговци, където можете да следите плащанията в реално време, да връщате суми или да управлявате авторизации.

Относно разходите, тук ще дължите единствено комисиона, като размерът и е по договаряне. Тя представлява процент от сумата на трансакция. За Вас няма да има никакви допълнителни такси за инсталация или поддръжка. Същевременно ще получите и готови модули за най-разпространените CMS платформи безплатно. На Ваше разположение ще бъде и портал за разработчици, където има информация за техническата интеграция, както и портал за търговеца, където ще следите плащанията в реално време.

За клиентите Ви ще е налична допълнителната опция да плащат чрез дигитален портфейл Google/Apple Pay, която осигурява още по-висока сигурност и удобство на онлайн плащанията във Вашия онлайн магазин. Също така ще имат възможност да запазват данните за картата в сигурна среда и за следващи плащания. И не на последно място, трета полезна възможност е опцията за плащане чрез линк, при която можете да генерирате еднократен линк за плащане, който да бъде изпратен на клиента по имейл, Viber/SMS или га генерирате QR-код за плащане. Плащане чрез линк може да ползвате дори и да нямате онлайн магазин, достатъчно е да имате сайт и да извършвате търговска дейност. Това е добра алтернатива, ако имате физически магазин, да правите и онлайн продажби, или да тествате пазара преди да инвестирате в онлайн магазин. Плащане чрез линк е и чудесно допълнение при интегриран виртуален ПОС, в случаите когато клиентът не е осъществил успешно плащане по някакви причини, можете да му изпратите линк и да се завърши успешно продажбата.

Научете повече и заявете сега: Виртуален ПОС от Банка ДСК