новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Резултати на Банкова група ОТП за първото полугодие на 2023 година

Консолидираната печалба надхвърля очакванията, отчитайки 1 млрд. евро през второто тримесечие на годината и в резултат на което, печалбата за първите шест месеца е  1.6 млрд. евро; на тримесечна база се подобрява нетния лихвен спред, ефективността на разходите и качеството на кредитите; обслужваните кредити се увеличават с 2% (след приспадане резултатите на придобитите дъщерни дружества); стабилна ликвидна позиция.

Консолидираната печалба на Банкова група ОТП за второто тримесечие на 2023 г. е в размер на 1 млрд. евро. Ръстът на тримесечна база от 96% до голяма степен се дължи на увеличаващия се положителен баланс на корекциите (първо тримесечие: 20 млн. евро; второ тримесечие: 263 млн. евро), нарастващия общ доход, подкрепен също така от еднократни ефекти и положителния принос на разходите за обезценка. Заедно с това, придобитата словенска банка Nova KBM допринася през цялото второ тримесечие към резултатите, докато през първото тримесечие финансовите резултати се консолидираха само за два месеца.

През второто тримесечие на 2023 г. корекциите допълнително подкрепиха консолидираната печалба с 263 млн. евро като основно те са в резултат на:

  • +225 млн. евро ефект от придобивания. В рамките на този ефект с основен принос е Ipoteka Bank и придобитото дъщерно дружество в Словения;
  • +69 млн. евро възстановяване на извънредно наложени данъци върху печалбата в Унгария. През първото тримесечие ОТП Унгария осчетоводи цялата сума на дължимия данък за 2023 г. След решение на правителството, данъкът беше намален на 110 млн. евро и разликата се възстанови през второто тримесечие;
  • +17 млн. евро ефект, свързан със съкровищни акции;
  • - 48 млн. евро очакван отрицателен ефект от лихвите на ипотечни кредити и кредити, отпуснати на МСП в Унгария.

Консолидираната печалба на Банкова група ОТП за първото полугодие на 2023 г. е в размер на 1.6 млрд. евро (13 пъти увеличение на годишна база) като надхвърля печалбата за цялата 2022 г. с близо 616 млн. евро.

Ръководството на Банкова група ОТП продължава да третира дъщерните дружества в Украйна и Русия като напълно действащи дружества, въпреки че за дъщерното дружество в Русия остава стратегическата цел за продажба. С указ на президента на Русия от октомври 2022 г. се забранява продажбата на банки, собственост на чуждестранни граждани.

През второто тримесечие на 2023 г. консолидираната печалба (коригирана и след данъчно облагане) се покачва на 761 млн. евро (+52% на тримесечна база) и в резултат на което, печалбата за първите шест месеца на годината е в размер на 1.3 млрд. евро (+88% на годишна база). През второто тримесечие възвръщаемостта на капитала (ROE, коригирана) скача до 33.5% (+10.5 пп на тримесечна база), а за първите шест месеца е 28.4%.

Оперативната печалба на Банкова група ОТП също се увеличава на тримесечна и годишна база с 40%.

През първите шест месеца на годината всички чуждестранни дъщерни дружества, част от Банкова група ОТП, отчитат положителен финансов резултат и за периода допринасят към консолидираната печалба с 69%. Сред групата се открояват значителните резултати на дъщерните дружества в България, Хърватия и Румъния. Тримесечната печалба на дружеството в Словения се покачва на 92 млн. евро спрямо 54 млн. евро през първото тримесечие, основно повлияна от придобитата банка Nova KBM. Дружествата в Украйна и Русия добавят към консолидираната печалба за второто тримесечие на годината 48 и 89 млн. евро, респективно. ОТП Унгария също демонстрира на тримесечна база значително увеличение на печалбата, породено от ръст на други приходи, заедно с това се увеличават и оперативните разходи и разходите за обезценка.

Общите приходи на Банкова група ОТП се увеличават с 20% спрямо предходното тримесечие като само нетния лихвен приход се е увеличил с 9%. Нетният доход от такси и комисионни нараства с 14% за същия период: държавите с туристически характер отчитат сериозно увеличение на този доход, докато в Унгария текущите такси са се увеличили с миналогодишната средна инфлация; в Русия относително по-високата кредитна активност при потребителските кредити e генериралa по-висока доходност от такси.

През второто тримесечие на годината нетният лихвен спред се е подобрил с 0.1 пп спрямо тримесечие назад (3.77%). Нетният лихвен спред на ОТП Унгария се е увеличил също с 0.1 пп за същия период, докато при дружеството в Украйна – намалява драстично с 0.6 пп.

Текущите разходи на Банкова група ОТП през второто тримесечие на годината намаляват с 1% спрямо тримесечие назад като инфлацията значително поставя под натиск разходите за персонал във всички дъщерни дружества на групата (+11% на тримесечна база). Разходите за амортизация и административните разходи намаляват с 4% и 11%, респективно. Намалението на административните разходи основно се дължи на еднократно осчетоводяване на регулаторните разходи за цялата година през първото тримесечие в някой дъщерни дружества. Съотношението „разходи/приходи“ на Банкова група ОТП за второто тримесечие се подобрява с 8.7 пп на тримесечна база и е под 41%.

Сумата на консолидираните разходи за обезценка за второто тримесечие са положителни и са в размер на 25 млн. евро.

Редовните (Фаза 1+2) кредитни експозиции на Банкова група ОТП се увеличават на тримесечна база с 6% (3.3 млрд. евро) и достигат 56 млрд. евро. Въпреки това, при изолиране ефекта на придобитите дъщерни дружества, органичното тримесечно увеличение на кредитните експозиции е 2%, докато за първото полугодие увеличението на кредитния портфейл е 3%. Ipoteka Bank, придобита през юни 2023 г., добавя към редовния кредитен портфейл на Банкова група ОТП 2.4 млрд. евро. За тримесечния органичен ръст на редовния кредитен портфейл допринася лизингът (+4%), потребителските кредити (+3%), ипотечните кредити (+2%) и фирмените кредити (+1%).

Депозитната база на Банкова група ОТП леко намалява спрямо тримесечие назад и достига 72 млрд. евро като депозитите на  Ipoteka Bank са в размер на 765 млн. евро.

Съотношението „кредити/депозити“ се увеличава до 76% (+4.0 пп спрямо тримесечие назад).

Рисковият профил на Банкова група ОТП се подобрява през 2023 г. като нередовните (необслужвани) кредитни експозиции (по МСФО) намаляват своя относителен дял от общия портфейл като към края на юни 2023 г. са 4.2% (-0.5 пп на тримесечна база) основно повлияни от възстановяването след мораториума за плащане в Унгария в края на 2022 г.

Сред дъщерните дружества, тези в Украйна и Русия имат най-висок дял на необслужвани (Фаза 3) кредити с 24.8% и 15.8%, респективно. През второто тримесечие единствено в Украйна този дял расте, докато при всички останали дружества намалява. Съотношението на покритие (Фаза 3) продължава да бъде над 60% на Банкова група ОТП, докато в Украйна е значително под средното, но увеличавайки се до 24.8%.

Коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред по МСФО към края на юни 2023 г. е 15.2% (+0.8 пп на тримесечна база) и е равен на коефициента на собствения капитал от първи ред. Нивото на капиталова адекватност на Банкова група ОТП за същия период се покачва на 17.5%.

Бележка: В зависимост от изчислявания показател, валутният курс е както следва:

HUF/EUR (в края на периода): 371/1

HUF/EUR (среден): 373/1

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon