новини
Новини и уведомления
News image

България първа в Източна Европа пуска мобилни парични преводи

Новата услуга се предлага от MoneyGram и Банка ДСК

Лили Границка

Българите ще могат първи в Източна Европа да превеждат пари от и за чужбина чрез новата мобилна услуга на MoneyGram и банка ДСК. Това обявиха Адриан Спину, мениджър "бизнес развитие" на MoneyGram, и Васил Димитров, директор "Бизнес развитие на дигиталните канали" в ДСК.
Такса за получаване на парите няма, но таксата за изпращане остава същата както и при другите видове парични преводи – на гише и на банкомат, обясниха от ДСК. При преводи в България тя е 5 лв., а за международни преводи най-малко 9 евро.
Максималният размер на сумата, която може да се преведе независимо от валутата, съгласно законодателството, е до 10 000 лева.
Българите в чужбина са най-големия чужд инвеститор в страната. За 2014 г. те са изпратили на своите близки над 1.7 млрд. долара по данни на Световната банка. Така страната ни се нарежда сред най-големите получатели на парични преводи в Европа. Освен това висок процент от българите използват новите технологии и това е причината компанията за парични преводи да внедри първо у нас новата мобилна услуга, стана ясно от думите на Адриан Спину.
Новата услуга
С новото мобилно приложение потребителите на MoneyGram в чужбина ще могат да превеждат пари към клиенти на банка ДСК. Това може да става в повече от 200 страни, 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието.
В същото време с мобилното приложение клиентите на банка ДСК ще могат да направят парични преводи от разплащателната си сметка към агенти на MoneyGram по света. Паричните преводи се извършват онлайн и ще са достъпни на получателя в рамките на няколко минути, в зависимост от работното време на агента в съответната страна.
За да ползвате новата услуга, е необходимо да имате разплащателна сметка в банка ДСК, да сте клиент на онлайн платформата на банката, клиентски номер и код за сигурност.
След това с парола и потребителско име влизате в мобилното приложение DSK MoneyGram и изпращате от сметката си онлайн нареждане за паричен превод.
Мобилното приложение има и опции, с която клиентите могат да пресметнат дължимите такси между съответните дестинации, да намират адреси и агенти на MoneyGram в различните държави, региони и градове и да проследяват историята на получените и изпратените от тях парични преводи.
Растящ пазар
Мобилните преводи набират скорост от края на миналата година. Предимствата са, че чрез тях парите се получават по-бързо, по-лесно и по-сигурно по всяко време на денонощието, посочи Адриан Спину.
MoneyGram отбелязва ръст от 42% на броя на транзакциите и ръст на приходите от 48% за последното тримесечие на 2015 г. спрямо година по-рано. 40% от всички транзакции и 12% от общите приходи на компанията идват чрез мобилни устройства – смартфони и таблети, посочи Адриан Спину.
Най-активните коридори за изпращане на парични преводи към страната ни за 2014 г. са Турция (830 млн. долара), Испания (198 млн. долара), Германия (113 млн. долара), САЩ (97 млн. долара), Великобритания (74 млн. долара), Италия (72 млн. долара) и Гърция (68 млн. долара), сочат данните на Световната банка.
Тенденцията е към увеличаване на изпращаните суми от българи от чужбина към близките им в страната. България е с най-висок процент на работещите в чужбина българи спрямо населението, каза Спину.
Глобалният доставчик на парични преводи MoneyGram е на българския пазар от 1998 г., а от 2001 г. работи заедно с банка ДСК. Банката има над 3 млн. клиенти у нас, като около половината от тях имат банкова карта, а около 850 000 използват електронното банкиране. Ръстът на онлайн банкирането расте с всяка изминала година, отчетоха от ДСК без да навлизат в конкретика.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon