новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

В. Вълев: Нарастват измамите с ПОС – терминали

Нарастват измамите с ПОС – терминали, заяви Валери Вълев, директор на дирекция "Управление на оперативния риск", Банка ДСК, по време на втория "Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа", предаде репортер на БГНЕС.

За първите девет месеца на 2012 година банката е регистрирала 79 случая на измами от търговци на ПОС – терминали, от тях 59 са на виртуален ПОС. Вълев призова хората да обръщат сериозно внимание на търговците, от които пазаруват с ПОС - терминал.
До края на септември банката е установила 158 случая на поставени скиминг устройства на 88 банкомата. В 27 случая са намерени самите устройства. Установено е, че с 1533 банкови карти са извършени неправомерни действия, като цяло 10 568 банкови карти са преиздадени в резултат на анализ на риска. На практика на престъпниците им отнема 15- 20 секунди да поставят въпросното устройство на банкомата, обясни той.
След 2-3 часа те свалят устройството, с което вече са изчели информацията, свързана с картата, но тъй като само тя не е достатъчна за източване на картата и е нужен и ПИН кода, те могат и да поставят малка камера на банкомата, на място с пряка видимост върху клавиатурата. ПИН- кодът може да се открадне и с поставянето на фалшива клавиатура върху истинската, която запомня въведения ПИН код без това да пречи на работата на банкомата.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon