новини
Новини и уведомления
News image

ДСК и ОББ си поделят първото място за приза “Банка на годината”

Емилия РАДАНОВА
За първи път от девет години насам не един, а два трезора си поделят голямата награда в конкурса "Банка на годината", организиран от вестник "Пари". Тазгодишните победители са Обединена българска банка, ръководена от Стилян Вътев и Банка ДСК, управлявана от Виолина Маринова. При изчисление на критериите, по които се оценяват финансовите институции от журито, на финала излиза, че двете банки имат абсолютно еднакъв брой точки, съобщиха организаторите. Вместо да се търсят допълнителни аргументи, за да бъде излъчен един единствен победител, журито е взело решение тазгодишните големи победители да бъдат двама.
Голяма е радостта ни от наградата "Банка на годината", която получаваме за втори път, защото тя е оценка за нашите усилия през тежката за банковата система 2005 г. Това каза специално за "Монитор", изпълнителният директор на Банка ДСК Виолина Маринова.
Освен приза "Банка на годината", има още четири категории, в които се излъчват победители. Първата от тях - за пазарен дял отива отново в Банка ДСК. В категорията за динамика и развитие е отличена Банка Алианц България. За ефективност на пазара наградата взима Булбанк.
В четвъртата последна категория победителят се определя след провеждане на проучване между членовете на работодателските организации. Тази година фирмите са класирали Пощенска банка като Банка на клиента.
Кой да спечели наградите в конкурса всяка година се определя въз основа на резултатите на банките от балансовото число, депозитите, собствения капитал, привлечените депозити, финансовите резултати, качеството на кредитния портфейл, печалбата към активите, степен на покритие на активите, възвръщаемост на собствения капитал, съотношение кредити към депозити, съотношение приходи към разходи.
Годишните награди "Банка на годината" се провеждат за девета поредна година. Класацията обхваща само търговските банки, регистрирани в България, но при изчисляването на показателите за пазарен дял се имат предвид всички, работещи на пазара, включително и клоновете на чуждестранните трезори. През изминалите години големият приз са взимали - Банка за земеделски кредит през 1991 и 1992 г., Българска пощенска банка през 1993 г., Булбанк през 2000 г., Първа инвестиционна банка през 2001 г. и Райфайзенбанк за 2002 и 2003 г. Миналата година Банка на годината стана Банка ДСК.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon