новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Жените, без които не можем

Мъжете са свободни, а ние - не: двойният стандарт е лудост, казва Бионсе
"Ако мъж изкаже мнението си на висок глас, веднага го обявяват за "истински". Ако жена направи същото, на мига я провъзгласяват за "кучка", казва Бет Дейвис. Една от най-бурните звезди в световното кино съди Холивуд заради греха му, че не й осигурява роли, подобаващи на таланта, красотата и заслугите й към седмото изкуство. Страхотната дама се омъжва и развежда четири пъти. "Ако мъжете можеха да видят това, което всъщност са жените, биха били изумени", твърди Шарлот Бронте. Авторката на култовия роман "Джейн Еър" всъщност цял живот е влюбена в женен мъж. Но като дъщеря на ирландски пастор никога не си позволява волности и приема компромисен брак. Умира на 38 - от болести и може би от нещо друго. В края на миналата година Бионсе каза в интервю за списание Out: "Има двоен стандарт. Мъжете са свободни, а жените не са. Това е лудост. Старите уроци на покорство и нежност ни правят жертви. Можете да бъдете бизнес дама, майка, артист и феминистка - каквото пожелаете. И въпреки това да останете вярна на пола си".
Жените, които се превръщат в герои: Кой има полза от престъплението, вероятно би запитал Шерлок Холмс. Нова сексуална революция с обратен знак чука на вратата - "Пи-рели" пусна снимки на дами от различни възрасти и визия, а "Плейбой" облича своите зайчета. "Вече ни интересуват истинските жени, постигнали много в професията си", мотивират се от списанието. Повечето от тях са с дрехи, а онази, която не е - актрисата Ейми Шумър - със сигурност не би могла да бъде манекенка. Между избраните са 65-годишната писателкафран Лейбовиц, която в началото си е помислила, че някой се шегува с нея. Идентична е реакцията на 77-годишния филантроп и
почетен директор на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МоМА) Агнес Гунд. Идеята за проекта и неговото осъществяване, естествено, са на свръхуспешната и вездесъща Ани Лейбовиц - легенда извън пола си. Разбира се, повечето мачовци веднага ще репликират: Тя е лесбийка. Но Йоко Оно и Наталия Водянова не са. А те са от жените, които правят света различен. Естествено, никой и за грам от мига не подозира, че голите еви ще излязат от мода: и, слава Богу - това ще е краят на вселената ни. Просто "Плейбой" и "Пи-рели" яхват гребена на вълната. Или по-скоро на глобалната тенденция -триумфът на жената-герой.
***
Няма разделение в професиите
Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, е I категорична. "В днешно | време няма мъжки и женски професии - или постове, които се заемат само от единия или от другия пол. Всеки има своите предимства. Жената още от по-миналия век се е пригодила да бъде майка, съпруга, домакиня и едновременно с това да работи - и то наравно с мъжа. Днес в ръководенето на големи компани, в поемането на големи отговорности, важни са, например, организационните качества, а не полът. От една жена се иска много добра организация на времето и силите, за да може да се съчетава задълженията в работата и у дома, а и да отделя лично време за себе си, за външния си вид. Според мен това се отнася и за мъжете".

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon