новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Имотите отново стават изгодни за инвестиция


Незапомнено ниските цени на жилищата от времето на бума през 2007 г., стабилизирането на наемите и непрестанното падане на лихвите по банковите депозити отново превръщат имота в атрактивна инвестиция, твърдят брокери.

***
Банките остават умерени песимисти
За разлика от бума в сделките, кредитирането и строителството от 2006-2008 г., сега търговските банки са умерени песимисти по отношение на инвестицията и спекулацията с имот.
Това се дължи основно на лошите кредити, които все още не отчитат намаляване и остават над 15 процента от общия обем на отпуснатите ипотечни заеми.
Според данни на БНБ лошите ипотечни кредити на домакинствата към края на 2010 г. са 15,58%, или около 1,357 милиарда лева. При потребителските процентът дори е по-висок – 16,7, зад които стоят 1,262 млрд. лв. просрочени заеми.
Според изп. директор на Банка ДСК Виолина Маринова при лошите кредити се забелязва леко задържане, но все още не може да се очаква, че картината коренно ще се промени. Това наистина е така, защото, според данните на БНБ, през ноември е имало най-високо ниво на необслужваните заеми.
„Въпреки че банките непрекъснато вадят нови и нови промоционални продукти по отношение на ипотечните кредити, хората остават изключително предпазливи и търсенето на кредити е много ниско. Банките като цяло са настроени да свалят още лихвите по кредитите, но това ще зависи от много фактори през тази година – темпа на безработица, скоростта на възстановяване на икономиката, тренда на доходите и покупателната способност на населението. Ще припомня, че през миналата година банките вече свалиха лихвите по ипотечните кредити средно с 1,5-2 процента”, заяви за „Строител” Виолина Маринова, изп. директор на Банка ДСК и председател на Асоциацията на търговските банки.
Виолина Маринова допълва, че банките прибягват до съдия-изпълнител само в краен случай и предпочитат хората да си обслужват заемите, отколкото да продават апартаменти, които са били използвани за обезпечение.
Банкерите са по-склонни да оправдаят тези, които купуват с кредит основно жилище, а не хората, които искат да направят инвестиция с цел печалба. Според тях времената на спекулантите са безвъзвратно отминали.

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon