новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Как да вземем студентски кредит

 Елина ПУЛЧЕВА
 
През юли 2008 г. парламентът прие Закон за студентското кредитиране, но той остана само на хартия. Асоциацията на банките в България не се съгласи с някои текстове, свързани с държавната гаранция на заеми, изтеглени за учене. На практика в момента младежите не могат да се възползват от нормативния акт.
Жадните за наука могат да получат до 48 000 лв.
Почти есен е. Задава се новата учебна година за студентите. Обучението изправя бъдещите висшисти и родителите им пред сериозни разходи. Но дори и за семействата с по-ниски доходи има решение на проблема.
Най-малко пет банки у нас предлагат студентски заеми. Предимството е, че се теглят в началото на обучението, а започват да се изплащат ефективно след завършването.
Икономическата криза направи банките много предпазливи при отпускането на потребителски кредити. Но това не важи за студентските заеми. Те вървят като топъл хляб.
Критериите
Основно изискване към кандидатстващите за финансиране е да представят удостоверение от университета, в който учат. При студентските заеми не се изисква от получателите да са на постоянен трудов договор, каквато е практиката при стандартните кредити.
Бъдещите висшисти могат да договорят с банката как да получат парите: цялата сума да им бъде изплатена еднократно или да се превежда на траншове преди всеки семестър.
Не е задължително кандидатстващият за кредитиране студент да е първи курс. Заем може да се вземе и на по-късен етап от обучението.

За първи път в България университет става гарант
пред банка за своите възпитаници. Висшето училище по застраховане и финанси в София има договор с Банка ДСК за предоставяне на кредит за обучение по специалността „финанси". Програмата се осъществява съвместно с Университета на Мериленд.
При заема не е нужно доказване на доход, не се изисква обезпечение и няма възрастово ограничение за получателя. Максималният размер на кредита е 24 000 евро. Той се определя от общата стойност на дължимите университетски такси, от които се изважда размерът на самоучастие на студента. Цената за един семестър е 3000 евро.
Учебният план по специалността включва 8 семестъра за период от 4 г. Самоучастието на студента е 30% от семестриалната такса само за първия семестър на първата учебна година.
Банката е определила издължаването на кредита да стане до 4 години след първото му усвояване. Условие за получаване на парите за следващата учебна година е да са погасени сумите за предходната. Минималният лихвен процент, който Банка ДСК е обявила, е 9,5% за кредити в левове и 8% за заем в евро.

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon