новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ОТР ще купува сръбска банка

Анелия ХРИСТОВА
ОТР купи неотдавна банки в Русия, Украйна и Сърбия
Най-голямата унгарска банка и собственик на нашата ДСК Банк - ОТР, обяви че възнамерява да продължи с експанзията си към бързоразвиващия се банков пазар в Сърбия.
ОТР обмисля и друга покупка, на закъсалата австрийска банка BAWAG P.S.K., която е четвъртият по големина трезор в страната.
ОТР се е договорила да закупи 67% от сръбската Кулска банка за 118.6 млн. EUR.
Сръбската финансова институция е с активи на стойност 136.3 млн. EUR към края на 2005 г., като пазарният й дял в страната възлиза на около 1.5%.
Чистата печалба на Кулска банка за миналата година е 12.1 млн. EUR, a собственият й капитал е 68.8 млн. EUR. Кредитният портфейл на банката възлиза на 78 млн. EUR, което е 1.6% от общите кредити в страната, докато депозитите възлизат на 67.5 млн. EUR, или 1.2% от всички в страната. Кулска банка разполага с общо 39 клона в Сърбия и предоставя услуги на близо 62 хил. клиенти.
Това е поредната покупка на сръбска банка от ОТР, след като през декември 2005 г. купи 89.39% от Нишка банка, а на 31 март сключи договор за придобиване на 75.1% от базираната в Белград Цептер банка. Сръбският пазар се определя като един от пазарите в региона с изключителен потенциал за растеж.
Към 2005 г. съотношението на общите банкови активи към БВП на страната беше 43% на фона на средно 70% за държавите в Централна и Източна Европа.
***
Акции
Цена

  • При затварянето на пазара в петък акциите на унгарската банка ОТР достигнаха 6540 HUF.
  • Това е една от най-високите цени за последния месец, като книжката на трезора успяха да обърнат ценовия тренд.
  • В началото на второто тримесечие на тази година акциите на ОТР
    паднаха до най-ниските си нива от година и половина насам.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon