новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

OTP Bank очаква 3,4% ръст на българската икономика

Людмила Куюмджиеба, пратеник на "Класа" в Будапеща

Банковият сектор у нас с умерен растеж от 12 на сто в следващите години
Българската икономика ще отбележи ръст от 3,4 на сто в периода 2012-2015 г., сочи анализ на OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, представен в сряда в Будапеща. За разлика от прогнози на други финансови институции OTP отчита, че икономиката на страната ни ще се движи заедно с тази на северната съседка Румъния. Първенец по ръст в региона обаче ще е Украйна - около 4,7 на сто за периода, следвана от Русия (4,2%) и Унгария (3,6 на сто). Оценката на унгарската банкова група се доближава до разчетите на други институции - УниКредит Бул-банк очаква ускоряване на темпа на растеж на БВП у нас до 3,3% на годишна база през 2012 г., Юробанк И Еф Джи Груп прогнозира над 2,5% за 2011 г., а консултантската компания Ernst & Young заложи растеж от 3,2 на сто през тази година, който ще се ускори до 4,8% през 2012 г. и 5,6% през 2013 г. Според ЕК ръстът ще достигне 2,8 на сто през тази и 3,7 на сто през следващата година.
Що се отнася до банковия сектор разчетите на финансистите от OTP сочат, че в следващите години той ще нарасне с около 12 на сто. По този показател отново Украйна ще е водеща до 2015 г. - там банковият сектор ще отчете растеж от 18,7 на сто, но това се дължи преди всичко на факта, че към момента той не е достатъчно развит. Въпреки добрите цифри според експерите това е най-трудната страна за правене на бизнес. Освен това в Украйна и Русия потребителското кредитиране е силно развито, но другите сегменти тепърва набират скорост. С двуцифрен темп ще се развива банковата индустрия и в Русия - 18%, както и в северната ни съседка Румъния - с 15,5%. За Унгария прогнозата сочи 8 на сто ръст.
Българският пазар на финансови услуги е стабилен, отчетоха експертите на унгарската група и допълниха, че именно тяхното подразделение у нас - Банка ДСК, е една от най-развитите им дъщерни банки. В България групата се е фокусирала към развитието на технологиите и частното банкиране. Трезо-рът има около 3 милиона клиенти, като очакванията са те да се увеличат в следващите години. Припомняме, че за миналата година именно ДСК бе една от двете банки у нас, успели да реализират над 100 млн. лв. печалба -общо 130,58 млн. лв. положителен финансов резултат за годината. Преди нея се нареди единствено УниКредит Булбанк със 158,7 млн. лв.
Шандор Чани, председател на управителния съвет на OTP Bank, опроверга слуховете, че OTP смята да продава българското си подразделение. OTP обаче ще търси възможности за придобивания в Сърбия, Хърватия, Румъния и Словакия.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon