новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК: отвъд традицията

Новият дом на Банка ДСК е долепен на калкан до историческата й сграда на ул. "Московска" 19, като е търсен съзнателно рязък архитектурен контраст със стилната класическа стара сграда. Постигнат е с премереното строго излъчване на пристройката чрез балансирането на нейния обем в стъклени и плътни, прорязани с отвори каменни плоскости. Конструкцията е монолитна, стоманобетонна. Външните зидове са изпълнени от 30-сантиметров бетон, а всички вътрешни прегради са от гипсокартон с минерална вата за звукоизолация и остъклени алуминиеви прегради. Дограмата е алуминиева – със стъклопакет, и окачена алуминиева, а вътрешната дограма е фурнирована.
Особена красота на новата сграда на Банка ДСК придава нейният терасовиден етаж над кота корниз. Той е модерно третиран в стъкло, с метални рамки и жалузи. В североизточния край на парцела сградата е решена с колонада - портик през два етажа, и води към главния вход. Ще бъде осъществена и топла връзка през отвор с ширината на коридора със старата сграда в стил "модерн" с бароково влияние, която пък е дело на арх. Георги Фингов. Силно впечатление прави атриумът на новата сграда, който преминава през всички нейни нива и е със стъклено покритие. Така не само се обогатява пространството, но и се осветява част от офисните площи, подсилвано и от светлоотразяващите панели на стъкления покрив.
Подземните паркинги са на две полунива с общо 104 места.
Щадяща околната среда е много съвременната климатизация на новата сграда - всичко е обединено в една система. Тя е самостоятелна, проектирана е по много икономичен начин и работи на особени принципи. Инсталациите съдържат 3 кг или повече флуорирани парникови газове. Основната част на системата е на Mitsubishi Electric. Смело може да се каже, че тази обединена система е една от най-модерните в България в момента.
Също по най-съвременен начин е направено окабеляването на сградата. Двойният таван позволява много бързо, просто за един уикенд да се разместват работните места на служителите, на залите за срещи и преговори.
Работните места са решени на принципа на openspace (отворено пространство). Служителите са отделени с леки преградни стени, пропускащи слънчевата светлина. Така тесният контакт и комуникация между колегите се съчетава умело с известна изолация на работната зона и личен уют. Единствено директорските кабинети и малките заседателни зали по етажите имат леки остъклени прегради.
Може би най-характерно за новата сграда на Банка ДСК-ЦУ на ул. "Бенковски" е "зелената концепция". Именно тя е основната идея при избора на материали и елементи и при цялостното оформление на вътрешното пространство на сградата. Още с влизането в озарения от дневна светлина атриум силно впечатление прави скулптурната композиция "Изгубеното дърво". Визуална и обединяваща функция в интериора, дело на дизайнерите арх. Веселина Николова и инж. Николай Николов, изпълнява стъкленият атриум, решен в духа на приетата зелена линия с редуващи се ивици ламперия с естествен фурнир, ивици стъкло с офсетов печат на тревен мотив и ивици прозрачно стъкло. Илюзията, че си сред много зеленина, се създава от пълноцветния печат върху стъкло на силно уголемени свежозелени стръкове трева (принтовете са затворени в триплекс), подсилва се и от саксиите с живи тропически растения, висящи от етажните площадки към атриума. Така човек има чувството, че не е в офис на банка, а е попаднал сред висящи градини.
Инвеститор Банка ДСК ЕАД
Проектант арх. Здравка Щилянова, ЕТ Интерарх, Интериор инж.Николай Николов и арх. Веселина Николова, КАД Инженеринг ООД
Изпълнител ФеърПлей кънстракшън ЕООД, Главболгарстрой - София АД

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon