новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на УC на Банка ДСК:Лихвите по кредити ще скачат пак


Вяра ЖЕЛЕВА
— В началото на миналата година се правеха буквално залагания ще скочат ли лихвите по кредити или ще паднат. Поводът тогава беше влизането ни в ЕС. Вашата прогноза, че лихвите по
кредитите ще се повишат, се сбъдна. Какви са очакванията ви за 2008 година?
— Миналата година имах конкретен повод да прогнозирам покачване на лихвите по кредити. Ние, търговските банки, работим в една силно конкурентна среда. За да устоим на конкуренцията, свихме маржите, намалихме лихвите по кредитите, защото всяка банка искаше да предложи нещо по-евтино. И цялата тази ситуация беше
алогична. Защото в същото време Европейската централна банка вдигаше лихвите, а ние ги намалявахме. Трябваше в един момент да спрем, но увлечени в битка за клиенти непрекъснато сваляхме и това не беше нормално. Наредбата на БНБ за увеличаване на минималните задължителни резерви от 8 на 12 процента веднага оскъпи цената на ресурса. Отделно от това се намали и ликвидността - купуваш от междубанковия пазар средства, а цената им е висока. И затова не разбирам кое е давало основание на някои анализатори да смятат, че лихвите ще падат. За 2008 година сигналите са същите - лихвите не само че няма да паднат, но дори и ще се увеличат. Защото отново лихвените проценти на междубанковите и международните пазари се вдигат. От друга страна се очаква да има още промени в наредбите на БНБ. Защото банките не могат от една страна,да
плащат на спестителите си лихвата, за която са поели ангажимент, а от друга страна да поддържат сградите, офисите, служителите си. Това са разходи. Сега трябва да се вдигат и заплати, за да не се усети негативно въведения плосък данък.
— За мен като кредитополучател, новините не са добри. Все пак, с колко ще се качат лихвите тази година? Какви са очакванията?
— Предишният път повечето банки оскъпиха кредитите с 0.5 процента. Не вярвам, че повишението и тази година ще е повече от половин процент.
— Имате ли впечатления, че има отлив на хора, които спестяват в банка? Въпросът ми е свързан с това, че в последно време инфлацията е по-голяма от обявените лихви по депозити.
— Моето лично мнение е, че вдигането на цените и тази инфлация са спекулативни, изкуствени и комерсиални. Персоналните ми впечатления са, че цените на определени групи стоки в чужбина са по-ниски, отколкото у нас. Търговците се възползват от ситуацията, подобно на онази народна мъдрост - „в мътна вода риба лови"
— И все пак, има ли оттегляне на спестители?
— Не, отлив няма. Не бива да забравяме, че миналата година, когато лихвите по кредити се увеличиха, се вдигнаха паралелно и лихвите по депозити. Аз например не се радвам, когато при мен дойде някой познат и каже: еди коя си банка дава 10 процента по депозити. Това означава, че банката има ликвидни притеснения, за да дава такава висока лихва. Големите лихви българите ги преживяха през 1996-97 година. Аз помня как се обещаваха навремето едни безумни цифри и накрая сапунения мехур се спука. А има и нещо друго - всеки един българин трябва сам да прецени как да разпредели свободните си финанси - къде, колко и как. Може да вложи парите си в пенсионни фондове, които дават немалък годишен доход. Ние в банка ДСК имаме специално дружество за управление на активи.
И сега да попитате, банковите служители ще ви разяснят ползите от различните видове фондове, в зависимост от риска, който сте готови да поемете. Логично е, че високият риск носи висок доход. Доброто управление в този смисъл е много важно. Затова специално обучаваме хора, които да продават подобни продукти и да консултират. Така се избягват алогичните действия от рода на падат ли борсовите цени, клиентът да хукне да продава.
— Банка ДСК е част от групата на ОТР и има подразделения в много държави. Има ли банков продукт, който все още не е стигнал до българския потребител?
— Няма така услуга, която банките в Европа да предлагат, а тук тя да не е навлязла.
— Кой е най-големият кредит, който банка ДСК е отпуснала на физическо лице?
— Честно казано не мога да ви отговоря. Защото ние предлагаме и жилищни кредити, а на пазар има имоти на стойност над един милион. По принцип може да отпускаме заем и за много голяма сума, стига клиентът да има финансова възможност и обезпеченост да я върне. Не мога да кажа и колко е най-големия депозит на физическо лице. Банката има Частно банкиране за клиенти с по-големи авоари. На така наречените VIP предлагаме абсолютно същите услуги, каквито и на останалите ни клиенти, но те пък се нуждаят от по-специфична и по-подробна информация къде, как и колко да инвестират. Иска им се да има постоянна обратна връзка. Затова консултантът е на разположение на клиента непрекъснато. Предстои и в Пловдив да направим такъв център.
— Напоследък се чуват много случаи за фалшифицирани и източени дебитни и кредитни карти. Сигурни и защитени ли са пластините?
— Сигурността и на кредитните, и на дебитните карти, е една и съща. Нашата банка има специална система, чрез която могат да се наблюдават и контролират всички транзакции, които се случват: Следят се дори и операциите, касаещи дребни суми. При подозрителни ситуации служителите се обаждат на клиента да проверят дали наистина той работи с картата си или има злоупотреба. В практиката си имаме доста предотвратени злоупотреби и съответно предадени на органите казуси. Работим усилено за подобряване на сигурността на картите, защото измамниците са много адаптивни и находчиви.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon