новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Личният банкер като личен лекар - на разположение е нонстоп

Вяра ПOРЯ3ОВА
Във ВИП клуба се влиза с депозит от 50 000 лева
Богатите се множат. Статистиката на БНБ е категорична, че най-заможните хора у нас, тези които могат да си позволят личен банкер, държат депозити на стойност около 10 милиарда лева. Това е 18 на сто от всички депозирани пари в страната. За последните пет години се вижда, че средствата на най-заможната част от домакинствата се удвоява, посочва Мадлен Минева, ръководител Частно банкиране в Юнионбанк. Банка ДСК пък строи в Пловдив отделна сграда за ВИП клиентите си съвсем в центъра на града. Очаква се тя да е готова в началото на следващата година. Досега богатите се обслужваха в т.нар. специализирани центрове, обзаведени луксозно и винаги отделени от банковите салони. По две причини - не е добре да оставиш богатия клиент да чака йа опашка, за да бъде обслужен, а разговорите за милиони да се провеждат пред всички и, второто - много е важно докато обслужваш ВИП-а да не загубиш не ВИП-а. Възрастният човек, които е дошъл да си открие депозит за 1000 лева не бива да се чувства втора ръка клиент, навлиза в психологията банковият мениджър Михаил Кьосев. Дебелите килими, произведенията на изкуството и почерпките са една минимална част от обслужването, което богатите получават. Най-важното е, че стените нямат уши и срещите се провеждат в абсолютна конфиденциалност. Личният банкер нерядко посещава клиента си в офиса или в дома му, като между това нонстоп поддържат телефонна връзка. По всяко време на денонощието, седем дни в седмицата.
Първа класа Почти всяка банка у нас има отдел Частно банкиране, в който работят най-добрите специалисти. Основната им цел е да обслужват богати хора. За да влезеш в клуба на заможните в Банка ДСК например трябва да имаш над 50 000 лева на депозит в банката или да си одобрен за кредит от порядъка на 150 000 лева, или да печелиш на месец поне по. 2000 лева, В Юнионбанк са вдигнали летвата - клиентът трябва да разполага поне със 75 000 лева, които частните банкери да управляват. В сайта си УниКре-дит Булбанк посочват, че клиентите им с персонален банкер са вече над 1500, а банката успешно управлява техните 400 милиона лева. Богатите клиенти са предимно мъже, на средна възраст между 45 и 55години, стартирали бизнеса си след промените преди 23 години, прави обобщен портрет на клиентите на отдела Мадлен Минева. Клиентите ни са предприемачи, собственици и управители на престижни фирми, хора със свободни професии - журналисти, художници, музиканти, политици, конкретизира Ивайло Хаджиев, директор на дирекция Инвестиционни продукти и Частно банкиране на Банка ДСК.Освен че като съвременни хора се нуждаят от банкови услуги, те търсят и личното отношение. За тях ресурсът време е силно дефицитен и затова те разчитат личният им банкер да е винаги на разположение, коментира банковият директор. Операции за милиони
Важните персони получават преференциални условия по почти всички продукти и услуги на банката. Клиентите ни в отдел Частно банкиране могат да вземат ипотечен кредит без Никакво ограничение в размера му, посочват от Юнионбанк. Лихвите също подлежат на индивидуална уговорка. Не, богатите ни клиенти не се притесняват, че, получавайки по-висока от стандартната лихва по депозити, спестяванията им не са гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в България, категоричен е Ивайло Хаджиев. (Там изрично е записано, че спестявания с индивидуално договорени лихви не се покриват от фонда при фалит на банка.) Те просто вярват на банката си и репутацията й.
Личният банкер е като личния лекар, но носи може би повече положителна емоция, с хумор отбелязва Мадлен Минева от Юнионбанк. Персоналният консултант се грижи за парите на клиента си всячески - като предлага гъвкави решения и комбинации, нови сфери за инвестиции и влагане на пари. Всеки клиентски портфейл се разработва индивидуално и може да съдържа цялата гама продукти на банката и дъщерните й дружества - като започнете от разплащателна сметка с дебитна карта, спестовна сметка с елемент на надбавка, срочно депозиране, структурирани депозити, минете през дяловете на взаимните фондове и завършите със застрахователни продукти и пенсионни фондове, конкретизира Ивайло Хаджиев от Банка ДСК. Извън разговорите за пари и начините за умножаването им, частният банкер предлага на клиентите си покани за тържества и коктейли, които банката организира, безплатни билети за концерти и театри. Извършването на по-лични услуги не е залегнало в концепцията за частно банкиране, но се случва често клиенти да се допитват до личните си банкери за неформални неща, посочват от Банка ДСК. Минус 10 процента Данъкът върху лихвите по депозити няма да окаже съществено влияние на нашите клиенти, категорични са специалистите, които обгрижват богатите. Възможни са единични, частни случаи, в които отделни хора ще пренасочат спестяванията си към покупка на имот или друг актив. На имотния пазар вече има много интересни оферти и по-скоро това би задвижило интересът към тях, смята Мадлен Минева. В нашата банка пък работим със специално разработен модел за финансово планиране, с които целим да разберем какви са специфичните нужди на нашия клиент, какъв е рискът, който той е склонен да поеме и какви са неговите дългосрочни и краткосрочни цели, разказва Ивайло Хаджиев. На тази база структурираме клиентския портфейл. А налагането на данък върху лихвите е само един от множеството фактори, които се вземат под внимание, когато се инвестират чужди пари.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon