новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Над 80% от потребителските заеми са отпуснати от 7 банки - в. Дневник

 

Малко над 80 процента от отпуснатите потребителски кредити към края на септември са съсредоточени в седем български банки, показват официалните данни на Българската народна банка (БНБ). В същото време у нас действат общо 34 кредитни институции.
Статистиката показва, че за да бъде една банка сред значимите играчи на пазара на заемите за текущото потребление, тя трябва да има портфейл с такива кредити от поне 150 млн. лв. Това отрежда пазарен дял от 4 на сто.
Към края на третото тримесечие отпуснатите потребителски заеми са на обща стойност 3.8 млрд. лв. Месец по-късно обаче те вече доближават плътно до 4 млрд. лв., сочат още данните на БНБ.
Статистиката е категорична, че седемте най-големи играча в банкирането на дребно понастоящем са Банка ДСК, Обединена българска банка, HVB Bank Biochim, Пощенска банка, СЖ Експресбанк, Райфайзенбанк България и Хеброс. Почти всички тези институции влизат в топ 10 на банковата система. Изключение прави единствено "Хеброс", която е лидер във втора банкова група. Тя е част от групата на HVB, към която принадлежи и HVB Bank Biochim.
Банка ДСК си остава безспорен лидер на този сегмент, което е обосновано и по исторически причини, тъй като в недалечното минало институцията беше почти пълен монополист в банкирането на дребно. Това статукво обаче бе разбито от силната конкуренция на пазара. Останалите банки бяха привлечени от по-високите печалби при потребителските кредити, което сви позициите на ДСК. Банката към края на септември държи 42% от отпуснатите заеми за текущи нужди. Три месеца по-рано обаче този процент бе 45, което сочи, че институцията губи средно по един процентен пункт от пазарния си дял. Тази констатация наскоро бе призната в интервю за столичен седмичник и от шефът на ДСК Виолина Маринова. Според нея причина за този спад са наложените рестрикции от БНБ по отношение на кредитирането, от които "най-силно засегнати бяхме ние (ДСК - бел. авт.), защото в структурата на кредитния ни портфейл преобладават потребителските заеми в съотношение 80% към 20% спрямо корпоративните кредити", обясни тогава Виолина Маринова.
Вторият по големина играч е ОББ, който леко повишава пазарния си дял в сравнение с данните от юни. Банката наскоро отпусна "Отворен кредит" с лихва от 9.95% за първите шест месеца, който се приема добре от пазара. Твърдо бронзовият си медал стиска и HVB Bank Biochim, която има 8% от кредитите. Банката агресивно навлезе преди няколко години на този пазар, като пусна заеми без поръчители. Пощенска банка се изкачва на четвърта позиция, като оставя с една позиция зад себе си СЖ Експресбанк. "Пощенска" пусна т.нар бърз кредит и така спечели пазарни точки.
С най-голям растеж на пазарния си дял при потребителските кредити обаче може да се похвали Райфайзенбанк. Институцията е отпуснала общо 228 млн. лв. в този сегмент, което й отрежда 6% и съответно шеста позиция. Банката беше на това място и преди три месеца, но държеше под 5 на сто. На този етап тя силно застрашава петата позиция на Експресбанк. "Райфайзен" нашумя със своите потребителски заеми, като институцията е сред най-големите рекламодатели, което със сигурност също подкрепя продажбите й. "Хеброс" е седма с дял от 4 на сто. Ако той се обедини с този на HVB Bank Biochim и Булбанк (институцията няма сериозни интереси при потребителските заеми), се получава портфейл от 535 млн. лв., или това е дял от точно 14%. Чисто статистически това означава, че мегабанката би се изкачила на втора позиция в ритейла, веднага след ДСК.

Автор: Борислав ЙОРДАНОВ

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon