новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, Банка ДСК: Няма нещо, което човек да не може да реализира тук, ако вярва и работи достатъчно усилено за него

www.capital.bg 2 февруари 2018 г.

Виолина Маринова е председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК от началото на 2005 година. Банка ДСК е част от унгарската група ОТП, една от водещите банкови групи в Централна и Източна Европа. Лидер по доверие сред потребителите на финансови услуги у нас, Банка ДСК умело съчетава традиции с постоянно обновление. Освен утвърден лидер в банкирането на дребно през последните няколко години банката се доказа и като надежден партньор на бизнеса в страната. Банка ДСК е една от компаниите, заставащи зад инициативата на PwC "Твоите 25 причини да избереш България".

Какво провокира Вашата компания и Вас в частност да се включите в проекта на PWC - "Твоите 25 причини да избереш България"?

Банка ДСК е позиционирана на българския банков пазар като високо социално отговорна институция. Ангажиментът ни към младите хора е многопосочен – те са бъдещите ни клиенти, които ще се възползват от предлаганите многобройни дигитални решения. Те се очаква и да оценят по достойнство работодателската марка "Банка ДСК" с предлаганите атрактивни условия за кариера и реализация, и следването на високи етични стандарти. Фактът, че сме банковата институция с най-дълга история в България прави наше приятно задължение да партнираме на проекти, които привличат младите хора да работят и живеят в родината си, и затова се присъединяваме към проекта на PWC – "Твоите 25 причини да избереш България".

Защо смятате, че той е важен?

Считам, че подобни инициативи са изключително важни не просто за насочването на допълнителен фокус на общественото внимание към темата за редуцирането на качествени човешки ресурси в нашата икономика заради емиграция или недостатъчно качествено образование. Реалните идеи за начините за задържане на младите високо образовани хора в България, и най-вече резултатите, които произтичат от тяхната реализация, са основополагащи за необходимата симбиоза между бизнеса и младите талантливи служители.
Убедена съм, че този проект ще послужи като допълнителен стимул и вдъхновение за много таланти, които тепърва поемат по своя професионален път, да останат и да се развиват в родината си, ще разпознаят предимствата на баланса професионален/личен живот, и ще оценят благоприятната бизнес среда, на която сме свидетели през последните години.

Какви са най-ценните качества, които трябва да притежават служителите във вашата компания?

Със сигурност качествата, които в Банка ДСК ценим и се стараем да възпитаваме и изграждаме в нашите служители, са креативност и любознателност, съчетани с чувство за професионализъм и лоялност, тъй като материята на работата в банковия сектор е изключително специфична и всяко едно решение или действие в работния процес има пряко влияние върху крайния продукт или услуга, които стигат до нашите клиенти.

Какъв смятате, че ще е най-ценният опит, който студентите, които кандидатстват за стаж, биха могли да натрупат в компанията ви?

Банка ДСК се радва на повишен интерес сред студенти и току-що завършили млади хора поради възможността при нас да придобият специализиран професионален опит в най-старата финансова институция в страната, която същевременно заема лидерската позиция по отношение на дигитализацията и иновациите в банковите услуги в България. Съчетанието на опит и традиция със следването и прилагането на последните световни тенденции в банковото обслужване са притегателна сила за всички, които искат да изградят себе си като безспорни професионалисти.

Какви трудности срещате при набирането/задържането на персонал във вашата индустрия?

Те са широко известни не само в нашата индустрия, но и сред всички работодатели в страната. Липсата на търпение за детайлно овладяване на необходимите практически знания и умения, както и желанието у повечето млади хора за постигане на бързо кариерно развитие, съчетано с нереални очакванията за възнаграждение, са своеобразен препъникамък, но смятам, че идва времето на нормализиране и преодоляване и на този проблем.

Приблизително колко от служителите Ви са учили/ работили/ живели в чужбина и са избрали да се върнат и да се развиват в България?

Около 1% от работещите в Банка ДСК са с опит в обучение и работа в чужбина, като определено трендът е възходящ и устойчив. За наша радост много млади и добре образовани хора желаят да се върнат отново в редиците на Банка ДСК, което ни прави изключително горди и това е показател за доверието, което нашите служители имат към нас.

Какво липсва на младите хора, за да остават в България?

Отговорът на този въпрос със сигурност не е еднозначен, тъй като факторите, които благоприятстват едно такова нелеко решение за всеки млад човек, каквото е напускането на страната му, са доста и комплексни. Със сигурност един от най-големите проблеми е огромното разминаване между очакванията на младите и това, което им се предлага. От една страна, новото поколение се характеризира с нетърпеливост, желанието да се започне професионален път на висока позиция "тук и сега", а понякога и с нереална преценка за възможностите им и подценяването на факта, че професионалното развитие на човек е продължителен път, често свързан с трупане на опитност през различни предизвикателства, които се налага да преодолява на ежедневна база. Така че дори и фактът, че в България се наблюдава трайна тенденция към постепенно нарастване на възможностите за кариерно развитие и по-висок жизнен стандарт, благоприятстван от сериозните темпове на икономически растеж, все още не влияе толкова осезаемо за ангажирането на младите и включването им в пазара на труда и връщането на заминалите обратно в родината.

Как смятате, че те могат да бъдат стимулирани да се развиват тук? Как вашата компания работи в тази посока?

Банка ДСК може да се похвали с дългогодишно прилагана политика за привличането на млади кадри, която включва не просто присъствие на различни кариерни форуми, където представяме атрактивните възможности за работа в банката, но също и подкрепа и успешно сътрудничество с най-добрите висши учебни заведения в страната, чиито абсолвенти често се озовават при нас, избирайки Банка ДСК за първа стъпка в професионалния им път. За наша радост, мнозинството от тях впоследствие остават и развиват успешно своите таланти и трупат експертиза при нас. Неслучайно Банка ДСК се нареди на първо място сред всички банкови институции в страната като най-предпочитан работодател в България в представително проучване сред 7000 студента от 51 университета в България, което ни прави изключително горди и отговорни в отношението ни към тях.

Бихте ли посъветвали децата си да останат и да се развиват тук?

Разбира се, старала съм се на моите деца, а вече и внуци, да предам чрез собствения ми дългогодишен професионален опит, на който те са били пряк свидетел през годините, чувството, че човек с труд, усърдие и неуморна работа може да намери своя най-верен професионален път, а какво по-хубаво от това човек да го открие на родното си място? Привърженик съм на максимата, че човек не бива да бъда "дърво без корен, че носталгията надделява в един момент, и че сме склонни да се ориентираме към изконни ценности, в които сме възпитани.

Кои са Вашите причини Вие да сте останали и да се развивате в България?

Със сигурност моята упоритост и работохолизъм през годините са били основни фактори, благодарение на които съм останала, независимо през какви нелеки изпитания и сериозни трудности съм преминавала. И ето, че вече повече от 40 години съм останала не просто в една и съща страна, но и в една и съща институция. Съветът ми към всички млади хора, които се намират изправени на житейски кръстопът дали да заминат или не, е да не се отказват от мечтите си и живота си в България, защото няма нещо, което човек да не може да реализира тук, ако вярва и работи достатъчно усилено за него.

PwC България, водеща консултантска компания и работодател с над 168-годишна история, стартира кампанията "Твоите 25 причини да избереш България" в подкрепа на младите и амбициозни студенти. По повод 25 години от създаването си PwC България заедно с водещи компании партньори ще подкрепи 25 български студенти със стипендии по 6000 лв., стажове в престижни компании и менторство. В конкурса могат да участват български студенти от 18 до 24 г., обучаващи се у нас или в чужбина. Победителите ще бъдат избрани от независимо жури. За да кандидатстват, студентите трябва да изпратят есе на тема "Моите 25 причини да избера България" до 10 февруари 2018 г. на www.pwc.bg/25reasons.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon