новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Да растеш с уважение към парите

Дебитните карти за деца и младежи от Банка ДСК създават финансова култура и у най-малките

Като дете една от причините да искам да порасна беше желанието да разполагам със собствени пари и лична банкова карта, каквато притежаваха възрастните у дома. Oт дистанцията на времето мога да кажа, че има неща, заради които завиждам благородно на днешните деца. Едно от тях е именно възможността да разполагат със собствена дебитна карта още от съвсем ранна възраст. През последните години делът на детските и младежки дебитни карти в портфолиото на Банка ДСК непрекъснато расте. Все повече семейства предпочитат децата им да разполагат с такива, за да могат да правят покупки на малка стойност без да се налага да носят у себе си пари в брой.

Близо 60 хиляди са потребителите на детски и младежки дебитни карти,

като интересът расте с наближаването на новата учебна година, отчитат експертите на Банка ДСК. A ползите от картите на практика са за цялото семейство. От една страна родителите могат да бъдат спокойни, че са внесли по сметката джобните за седмицата или месеца, а децата и младежите могат да се разплащат с тях в магазините или да теглят от банкомат и да се научат сами да управляват финансите си и то без риск да се увлекат в пазаруването.

Сред основните предимства на детските, тийнейджърски и младежки дебитни карти са възпитаването на

самостоятелност, финансова дисциплина и ценене на парите.

Именно чрез дебитните карти децата и подрастващите научават базисни неща за банковите продукти и започват да изграждат финансовата си култура достатъчно рано, за да са подготвени за реалния живот. Самодисциплината е ключов елемент за развитието на отговорно отношение към парите - да заделиш сума за важните неща като подарък за рождения ден на добър приятел, желана покупка по Коледа или допълнителен курс. Младежките дебитни карти са и удобен вариант за изпращане на пари на студенти, които се обучават далеч от семействата си.

Банката е предвидила по-ниски лимити за теглене на пари в брой от картите „ДСК Старт“ и „ДСК Тийн“ спрямо лимитите по стандартните дебитни карти, като всеки родител може да въведе и допълнителни ограничения. С ДСК Директ и мобилното приложение DSK Smart той управлява сметката бързо и лесно и може да зареди избрана от него сума с няколко клика. При необходимост родителят може веднага да осигури допълнителни средства напълно безплатно, дори и в неработен ден. За всяка възрастова група банката предлага гъвкави условия, както и избор между четири вида дизайн – два за контактни и два за безконтактни детски и младежки карти.

Най-голям дял сред издадените детски и младежки карти на банката имат „ДСК Макс“, предназначени за възрастовата група между 18 и 24 години – над 62% от всички.  „ДСК Макс“ предоставя всички функционални възможности на стандартната дебитна карта, но на значително по-ниска цена. По сметката могат да се получават стипендия, издръжка или пари от родителите. Притежателят й може да се възползва от кредит-овърдрафт, кредит за обучение или кредит при преференциални условия по програма „ДСК Партньори“. Младежите от 18 до 24 години откриват  сметка „ДСК Макс“ самостоятелно.

Картите „ДСК Тийн“ дават възможност на тийнейджъри от 14 до 18 години да развиват финансовата си култура. Достъпът до ДСК Директ позволява на детето да проследява своите транзакции.

От банката са помислили и за най-малките си клиенти между 7 и 14 години.

Дебитните карти „ДСК Старт“ са освободени от такси за откриване и обслужване на разплащателната сметка, издаване и теглене от банкомат на Банка ДСК. Родителят може да контролира колко харчи детето, защото сам определя лимита за теглене от банкомат или плащане на ПОС терминал. Макар и на възрастните да не им се вярва, да си дете не е никак лесно, особено в днешно време. Именно затова е важно възрастните да подкрепят и насърчават малките хора да бъдат самостоятелни и свободни да взимат решения, за които да носят отговорност впоследствие.

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon