новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка блокира картата ви срещу измамници

Банкомат, подготвен за източване на чужди сметки, разкриха бдителни граждани в жк Надежда. Перфектно прецакване на измамниците обаче направи собственикът на апарата -Банка ДСК, миналата седмица и спаси стотици свои клиенти от пресушаване на сметките им.
На 31 януари (вторник) Станислав X. тегли пари от машинката на бл. 172, вх.В, в жк Надежда. На 3 февруари (петък) мъжът прави несполучлив опит със същата карта на друг банкомат. Той на няколко пъти я вкарва, докато накрая апаратът го съветва: справка в банката.
"Имаме сигнал, че на банкомата, от който сте теглили в понеделник, е имало сканиращо устройство. За да ви предпазим, блокирахме картата ви", обясняват от ДСК.
Станислав X. повтаря опита, но стриктно изпълнява заръките на банката. Щом стъпва до уреда, се обажда в централата, откъдето на секундата разблокират картата, за да си смени ПИН кода. Така вълшебните цифри, с които измамниците са се сдобили, вече не им вършат работа.
Клиентите на ДСК са спасени, но такива с карти на други банки, минали през опасния банкомат, не подозират за грозящата ги опасност.
НТ потърси Борика, която преди седмица бе лицензи-рана от БНБ за системен картов оператор. Оттам обаче отказаха всякакъв коментар.
Пресцентърът на Банка ДСК:
Да, банкоматът е наш и каквото трябва, сме направили да защитим клиентите си. Наши специалисти и полицията ходиха и направиха оглед.
Бдителни граждани са се обадили на денонощния ни телефон. Затова като предпазна мярка веднага са блокирали всички карти на ДСК, минали този ден през съмнителния терминал в жк Надежда.
Спецполицаи от СДВР:
Хитът в момента е бялата пластика. Това е обикновена пластмасова бяла карта с магнитна лента. Идеалните жертви са чужденците по големите хотели. Информацията от магнитните им портфейли се прекопира на пластинката при плащане на услуга.
Времето на ливанската примка отмина, вече с пълна сила действат технологиите, разказа спецът.

Автор: Александра НИКОВА


 

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon