новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК бе обявена за „Банка на 2009 година”

Албена АЛЕКСИЕВА
 
Пощенска банка бе посочена като „Най-динамично развиваща се банка”. Първа инвестиционна банка взе приз „Банка на клиента”
Банка ДСК* бе обявена за „Банка на 2009 година” в конкурса на вестник „Пари” „Годишни банкови награди”. Освен с голямата награда, кредитната институция бе отличена и в категорията „Най-ефективна банка”. Другите призьори са Пощенска банка („Юробанк И Еф Джи България)** - в категория „Най-динамично развиваща се банка”, и Първа инвестиционна банка – в категория „Банка на клиента”.
Годишните банкови награди тази година се присъждат по обновена методика и актуализирани категории. Банките са оценявани по три агрегатни показателя: ефективност, динамичност и удовлетвореност на клиентите. Банката, която е оценена най-високо и по трите показателя, спечели главната награда на конкурса „Банка на 2009”. Категорията „Ефективност” отразява рентабилността на банковите операции (печалба/приходи или печалба/инвестиции), тяхната оперативна ефективност (ресурс/резултат) и управлението на рисковете (кредитен, капиталов и ликвиден).
Категорията „Динамичност” измерва промяната в банковите показатели във времето, най-често спрямо предходната година. Най-подходящи са показателите промяна на лихвени приходи, промяна на собствен капитал, промяна на кредитни активи и промяна на депозитите. Категорията „Банка на клиента” се измерва от социологическа агенция, направила проучване по интернет сред 1230 клиента.
Журито, потвърдило избора на банките, е в състав: Васил Райчев (заместник председател на Института на дипломираните експерт счетоводители), Диана Николаева ( съдружник в “Ърнст и Янг България”), Димитър Димитров (изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Софарма Трейдинг” АД и член на УС на КРИБ), Евгений Кънев (управляващ съдружник на финансово консултантска компания "Маконис"), Лена Русенова (главен икономист и програмен директор на КРИБ), проф. Николай Неновски (професор в Университета в Орлеан, Франция), д-р Цветан Манчев (член на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори).
Призьорът Банка ДСК (Диана Митева)
Наградите бяха раздадени на тържествена вечерна церемония в Гранд хотел София на 22 юни. На събитието присъстваха изпълнителни директори и висши банкови мениджъри, както и известни представители на бизнеса и политическите среди. Церемонията по връчването на наградите откри Якобс Бониер, член на борда на директорите на Bonnier AB и председател на “Федерацията на европейската бизнес преса”. Шведската медийна корпорация Bonnier е частна компания с 200 годишна история.
Призът на Банка ДСК бе връчен от Флориан Фихтл, постоянен представител на Световната банка за България. В речта си пред аудиторията той обяви, че световната икономика се възстановява. "Светованта банка планира през 2010г. и 2011 г. глобалният БВП да се увеличи с 2,9% - 3,3%, компенсирайки спада от 2,1% през 2009г. Световната търговия се възстановява бързо и се очаква да се увеличи с около 21% през тази година, след което през 2011-2012г растежът ще падне до 8%. Индустрията също се развива с бързи темпове. Финансовите пазари се радват на забележително възстановяване от кризата. Междубанковите заеми и суверенните облигации възвърнаха стойности близки до нормалните нива; борсите възстановиха голяма част от загубите си, а валутите на развиващите се страни възвърнаха своите нива спрямо долара от преди кризата. И все пак възстановяването в Европа и Централна Азия върви с по-бавни темпове, отколкото други райони на света", коментира още Фихтл.Партньори на Годишните банкови награди са Глобул, Армеец, Балкан Стар и E&S Watches and Juwellery.
*Банка ДСК бе обявена за „Най-популярна банка в България за 2009 г.” на VІІІ-то международно финансово изложение „Банки Инвестиции Пари” в началото на юни т.г.
**Пощенска банка бе обявена за най-бързо развиваща се в България на VІІІ-то международно финансово изложение „Банки Инвестиции Пари” в началото на юни т.г.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon