новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Банка ДСК и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение за гарантиране на портфейл от кредити за малки и средни предприятия в България

Банка ДСК и Националният гаранционен фонд подписаха споразумение за гарантиране на портфейл от кредити за малки и средни предприятия в България. Чрез споделяне на риска банката ще може да предоставя кредити и гаранции при облекчени изисквания за обезпеченост и атрактивни цени. Гаранционната схема ще се прилага основно за финансиране на европроекти пооперативни програми за период 2014-2020 г.
80% от кредитните експозиции на банките са съсредоточени в шест сектора
Това са търговията, преработващата промишленост, недвижимите имоти, строителството, хотелиерството и ресторантьорството и енергетиката
Investor.bg 11 ноември 2015
В края на септември 2015 г. банките имат най-големи кредитни експозиции към секторите търговия, преработваща промишленост, недвижими имоти, строителство, хотелиерство и ресторантьорство и енергетика. Но най-голям е обемът на заемите, отпуснат през третото тримесечие, за секторите административни и спомагателни дейности, транспорт и селско стопанство.
Раздадените заеми към търговския сектор са за близо 5,44 млрд. лв., като те намаляват с 2,3 млрд. лв. спрямо септември 2014 г., показват изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ).
Понижението тук, както и в част от останалите сектори, може да се обясни с изключването на данните за кредитите на Корпоративна търговска банка (КТБ) от статистиката на БНБ. Кредитният портфейл на изпадналия в несъстоятелност кредитор е в порядъка на 5 млрд. лв., но не може с точност да се каже каква част от спада в обемите за кой конкретен сектор се отнася.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon