новини
Новини и уведомления
News image

Банка ДСК продължава подкрепата си за българския театър

“Покана за вечеря” на Оля Стоянова спечели конкурса на Театър “София” за съвременна българска пиеса, проведен за втора поредна година с подкрепата на Банка ДСК.
Журито, което оцени участващите в конкурса 71 пиеси, беше в състав: Ириней Константинов – председател, Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“, Димитър Стайков – театровед, Камелия Величкова – директор Комуникации на Банка ДСК, Камелия Николова – театровед, Николай Поляков – режисьор, Стайко Мурджев – режисьор.
Оля Стоянова е журналист и писател. Автор е на три стихосбирки, има множество награди за поезия, проза и журналистика. Пиеси пише от близо година. Миналата  година тя получи първа награда за пиесата “Малки ритуали за сбогуване” в националния конкурс за българска пиеса на абсурда “Наум Шопов”.
 “Написах пиесата “Покана за вечеря” за два дни. Това за мен е страшно много свободно време”, в свое интервю сподели Оля Стоянова, която освен че пише интензивно, е и майка на три деца. ”Идеята и сюжетът обаче бяха дълго време в главата ми. Пиесата разказва за това как едно семейство се сбогува с близък човек. Сбогуването е повод да си кажат всички неща, които са премълчавали през годините. Идеята беше това тъжно събитие да мине и през хумора, но не онзи еднопластов хумор, а да се говори за важните събития с повече лекота”, разказа авторката на наградената пиеса.
“Покана за вечеря” ще бъде поставена на сцената на Театър “София” през следващия театрален сезон – 2013/2014 г.
Журито  оцени високо още пет пиеси, участвали в конкурса, наградата за които ще е публикуване в сборник, който ще се разпространява в театралната мрежа и е предназначен за специализирана аудитория. 
На сцената на Театър „София” беше поставена и „Гъдулката гори” на Райко Байчев, която стана  победител в първото издание на  конкурса, осъществил се отново с подкрепата на Банка ДСК. През ноември миналата година „Гъдулката гори” пожъна успех и на лондонска сцена в рамките на Второто издание на Лондонския фестивал за българска култура.
Подкрепата от страна на Банка ДСК на стойностни проекти, какъвто е Конкурсът за съвременна българска пиеса, както и установилите се като традиционни партньорски отношения между Банка ДСК и Театър „София”, са част от добрите практики, които Банката следва в своето социално отговорно поведение.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати