новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, директор на ДСК: Трезорите да предлагат широка гама от финансови продукти

Биляна ВАЧЕВА
в.Пари: Госпожо Маринова, изненадана ли сте, че за втора година получавате голямата награда Банка на годината?
В. Маринова: Изненадана съм, защото винаги има елемент на изненада, макар че тази година е най-добрата в цялата история на Банка ДСК. Като динамика 2005-а е най-добрата и успешна година за Банка ДСК от цялата й история. Тази година навършва 55 години от създаването си. Изненадана съм и много се радвам, че така се получи.
в.Пари: Преди седмица една консултантска агенция прогнозира, че до пет години у нас ще останат 5-8 банки.
В. Маринова: Не го виждам като много реалистично, честно казано. Как точно ще стане, как ще се придобиват, купуват и т. н., това не е толкова лесен процес. Може би международните анализатори имат някакви критерии, направили са някакви анализи, за да стигнат до този извод, защото в момента банките, които оперират на територията на страната, са 34 банки в една малка страна. За страна като нашата може би са много. Но как точно ще стане тази консолидация на сектора и в какъв времеви период, аз не бих се наела да прогнозирам.
в.Пари: Дали не са имали предвид обединението на някои по-малки играчи?
В. Маринова: Да, може би малки играчи ще се обединят, за да станат по-големи и да могат да бъдат конкурентоспособни, но за големите е малко вероятно. Все пак всеки трезор си има стратегия.
в.Пари: Ще се отслаби ли кредитирането до края на 2006 г.?
В. Маринова: Мисля, че ръстът на кредитирането ще забави хода си, тъй като има известно пренасищане на пазара както при потребителските, така и при жилищните заеми, говоря за гражданския портфейл. Все пак да не забравяме, че бумът на кредитирането беше миналата година. Тази година то е по-плавно и умерено и рестрикцийте не са единственият фактор за това.
в.Пари: Какви нови продукти предстои да предложите?
В. Маринова: Ние предлагаме взаимните фондове, защото не само ние имаме дъщерна компания, а доста банки създадоха такива дъщерни компании. На клиента трябва да се предлага гама от финансови продукти, не само банкови. Трябва да се предлагат застрахователни и пенсионни, лизингови схеми и взаимни фондове, защото българинът вече се научи да инвестира не само в един инструмент. Той се научи да търси по-висок доход и съответно да поема и по-висок риск.
в.Пари: Какво ви предстои, ще разширявате ли още клоновата си мрежа?
В. Маринова: Ние в момента имаме най-голямата клонова мрежа, но все още създаваме допълнително клонове, където е необходимо и където смятаме, че трябва да имаме присъствие, за да улесним клиентите си. Смятам, че в България трябва много да се развият електронните канали, струва ми се остаряло обслужването само и единствено в клоновата мрежа. Клиентът трябва сам да се обслужва през Интернет, и въобще чрез всякакви форми на дистрибуция, които не касаят неговото присъствие само и единствено в клоновата мрежа. Ние предлагаме Интернет продукт, който обогатяваме и разширяваме, за да дадем възможност на клиента да прави всичко от работното си място или от дома си. Създаваме му уют, спокойствие, за да може сам да управлява парите си.

Показатели
Банка ДСК за първото тримесечие е отпуснала търговски кредити за 685 млн. лв.
За същия период са отпуснати потребителски заеми близо за 1.6 млрд. лв.
Към 31 март отпуснатите ипотечни кредити са 645 млн. лв.
Най-голям е делът на кредитите в левове, следвани от тези в евро и най-малко са заемите, деноминирани в други валути.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon