новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, изп. директор на Банка ДСК пред „Строител": Строителите станаха много внимателни при тегленето на кредит

 
- Г-жо Маринова, банките пo-склонни ли са вече да отпускат кредити на бизнеса, след като се намираме в края на кризата?
- Банките са ликвидни, имат достатъчно средства и нови продукти и нямат проблем да кредитират бизнеса. Важното е фирмите да имат качествени проекти, които да са реализуеми при умерен риск. Вече обезпечението не е най-важното. Вярно е, че то се изисква, но банките повече не искат да прибягват до крайни действия - да реализират тези обезпечения на пазара. Предпочитаме да направим внимателен анализ на фирмата, на паричните й потоци и да се уверим, че с реализирането на проекта тя ще може да си покрива задълженията.
- Какво е наблюдението ви върху дейността и кредитирането на фирми от строителния бранш?
- Строителните фирми станаха много внимателни при тегленето на кредити. При тях ситуацията е стабилизирана и е въпрос на време отрасълът да тръгне нагоре.
- Можем ли да очакваме по-ниски лихви по бизнес кредитите в близко бъдеще?
- Ние, банките, и сега намаляваме лихвите и всичко зависи от това накъде ще тръгне икономиката. За съжаление все още не се наблюдава подем по отношение на отпускането на нови кредити за фирмите, но се надяваме, че това ще стане факт скоро и ще намалеят лошите задължения. Сигурни сме, че и Българската банка за развитие ще пусне нови продукти за малките и средните предприятия, а има доста банки, които работят и в момента с ББР.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon