новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, председател на управителния съвет на „Банка ДСК”: Евтините пари свършиха

„По темата за лихвените равнища по банковите кредити, трябва да се има предвид, че външното финансиране, на което се радвахме години наред, в момента е спряло и ние можем да разчитаме единствено на депозитите, привлечени от българския пазар. Именно поради голямото им търсене лихвите по тях се повишиха твърде много. Толкова много, че вече започнаха да създават опасност за сектора. По тази причина трябва да се предприемат мерки за ограничаването на нивата им, защото иначе поскъпват и кредитите. Логично е, че ако мога да намеря отнякъде средства при 2% или 3% лихва, ще намаля цената на заемите. Само че такива евтини пари няма.
На всичко отгоре и рисковата надбавка по заемите се увеличи заради влошената конюнктура както на международните пазари, така и на нашия. Е, при това положение как да намалим лихвите по кредитите?
Освен това всички настояват от банките да кредитират, за да се съхрани ръстът на икономиката. При това трябва да отпускаме заемите на фирми в отрасли, които имат перспективи за развиват. Проблемът е кои са тези отрасли? Това е много трудно да се определи, защото заради свитото търсене и у нас, и в чужбина договорите на българските фирми или са отказани, или са свити чувствително. И това се отнася най-вече до договорите на нашите дружества с партньорите им от Европа. Някои производства имат поръчки само до края на март. А след това? Как да отпуснеш едногодишен заем на компания, която не може да ти представи що-годе сигурни прогнози за приходите си до края на 2009- а? Разбира се, че при това положение ние трябва да увеличим рисковата надбавка, което води до поскъпване на кредитите. Говори се, че в сегашната ситуация банките увеличават печалбите си от лихвите по кредитите. Това просто не е вярно. Лихвеният марж, част от който носи печалбата на банката, през изминалата година се е свил. И аз ви уверявам, че в момента нито една банка не гледа на печалбата като самоцел. Много по-важно за нас е да запазим клиентите си и като бизнес, като продължим да им отпускаме заеми, и като платежоспособност, като се опитваме да не повишаваме допълнително лихвите. Само че всичко опира до това разполагаме ли със средства на ниска цена."

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon