новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК: Не само в служебните взаимоотношения, но и в живота трябва да я има благата дума

Петър АНДАСАРОВ

Връчване на наградата „За особено голям принос в развитието на вестник „Застраховател прес" по случай 20-годишния юбилей на изданието

- Г-жо Маринова, единодушно бе решението именно вие да получите отличие във връзка с не случайния, много скъп наш юбилей. Особено ми е приятно от името на целия екип на вестник „Застраховател прес" и лично от мое име да споделя, че се спряхме именно на вас за една от най-ценните ни награди „За особено голям принос в развитието на вестник „Застраховател прес" по случай 20-годишния юбилей на изданието. Това е нашето признание за вашата съпричастност към съдбата на вестник „Застраховател прес". През всички тези години, през които ние сме и лични приятели, вие помагате на вестника и морално, и по всякакъв начин. Безкрайно сме ви благодарни!
- Първо искам да ви поздравя с вашия юбилей, а за наградата много благодаря! Трогнахте ме. 20 години са една прекрасна възраст. Когато човек навърши пълнолетие, тогава тръгва по пътя на живота, а вие вече сте направили решителна крачка - наложили сте се като вестник, който се чете не само във вашата, застрахователната гилдия, но и от такива хора като мен. Чете се и от банковата общност.
- Трудно е да бъдете впечатлена с някакъв приз на фона на всички красиви отличия в кабинета ви. Тези награди са свидетелство за вашия професионален и личен човешки принос в различни каузи и начинания. И все пак позволете да ви връчим нашата награда - птицата феникс, символът на прераждащия се вечно жив човешки дух. Казват, че жените притежават удивителната способност да преодоляват трудности и да се прераждат с нови сили за нови победи.
- Да, възраждаме се като феникс от пепелта, но тук има и друг символ. Да не забравяме, че жената дарява живот. Чрез нея се ражда нещо ново, светът се възражда. Във вашия подарък има много символика.
- Какво е за вас този приз?
- Приятно е да получиш такова отличие, разбира се. Такива награди топлят душата на всеки човек, а и действат стимулиращо на служителите, които работят в банката.
Нормалните човешки взаимоотношения би трябвало да не изненадват никого, но напоследък като че ли правят впечатление като изключение. А трябва да умеем да си благодарим взаимно. Трябва да я има благата дума и добрите колегиални отношения не само в рамките на служебното общуване, но и в живота. Изключително съм трогната и благодарна за този жест, защото, въпреки че човек се старае да направи добро, малко са хората, които умеят по подходящ начин да кажат едно „Благодаря". Все пак е нужна сила на духа, за да можеш да го направиш, и не всеки я намира в себе си, за да го направи. Аз знам така - направи добро и го хвърли зад гърба си, ще го получиш пред себе си. Но в дългогодишната си практика съм имала много случаи, в които съм се разочаровала. Правиш добро, от другата страна те посрещат не добри реакции. Дори съм си казвала: „Няма ненаказано добро", но това е животът. Човек не бива да обръща такова внимание. Трябва да пренебрегва, да елиминира негативното мислене, защото в края на краищата трябва да сме позитивни. Лошо винаги е имало, има и ще има в живота, но човек трябва да се опитва да търси доброто у хората.
- Позволете ми все пак да попитам от къде дойде този ваш интерес към вестника и към застраховането? Знам,че сте свързани с водещи личности в застраховането. Знам, че вашата професионална култура е много богата и е естествено да имате отношение към застраховането, към осигуряването, но все пак каква е причината за това ваше пристрастие към нашия бранш, към нашия вестник? Вие почти винаги уважавате с присъствието си нашите празници.
- Вашият вестник като чисто професионална медия отразява работата на част от дружествата, изграждаща финансовата система на страната ни, а всички ние вървим ръка за ръка - банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества. Ние сме едно цяло! Когато се говори за състоянието на финансовата система, за проблемите и постиженията, то се отнася за всички по веригата. Самите ние, в „Банка ДСК", работим в тясно сътрудничество със застрахователно дружество „Групама Застраховане" ЕАД, а Groupama S.A. е и акционер в OTP Group.
финансовият свят е неделим и ние, банките, сме много свързани със застрахователния бизнес. Да не забравяме и че банкерите предлагат и застрахователни продукти и не може да не се интересуват от това, което се случва в застрахователния бранш.
- От незастрахователния бранш единствено вие получавате такова отличие.
- Но и аз винаги съм уважавала застрахователната гилдия. Никога не съм ви забравяла, защото в края на краищата ние сме колеги.
Присъствам на почти всички ваши празници, защото трябва да се уважаваме взаимно. Когато някой твой приятел, някой твой колега има празник, ти трябва да отидеш, осен ако няма някакви обстоятелства, които да те възпират. В това аз съм абсолютно последователна.
- Да завършим с обещанието, че ние ще продължим да „орем общата бразда". Ще продължим напред с взаимно уважение - ние към вашата институция, а вие към вестника, към който през годините сте засвидетелствали и уважение, и съдържателно отношение. - Винаги ще има взаимно уважение между нас -вие като вестник и ние като банка и финансова институция, но преди всичко като хора. Пожелавам ви през следващите 20 години да постигнете още по-големи успехи и да разпрострете влиянието си във всички сфери - не само сред застрахователните институции, а и във всички области на живота.

 

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon