новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Виолина Маринова, председател на УС на „Банка ДСК": От банка на народа - банка на всички българи

Г-жо Маринова, какво ви взеха и какво ви дадоха тридесет и шест години в „ДСК"?
- Тази банка ми даде много. Известно е, че аз започнах работа в нея преди много години на една обикновена позиция. Предизвикателството пред мен бе много голямо. В тази професия обаче човек трябва постоянно да се развива и винаги има какво да научи. А е много важно човек да работи професията, която е избрал, от сърце и душа. В моя случай е така. Ето защо дори трудностите, които съм срещала през годините, не ме накараха да се откажа. Но аз дадох на тази кредитна институция много от живота си, най-хубавите си години. Какво ми взе банката? Тя ме лиши от възможността да видя как израстват децата ми, да бъда по-дълго с близките си. Но все пак независимо от това аз имам прекрасно семейство, което е винаги зад гърба ми, разбира ме и ми помага.
Ако имахте възможност да избирате професия отново, бихте ли се спрели на някоя друга?
- Не. Пак бих избрала професията на банкер, защото е много интересна. Много предизвикателна, много динамична, а в момента и много конкурентна, което означава, че човек трябва да е постоянно нащрек и винаги да предлага нови и нови неща, за да успее да задържи институцията, която управлява, на конкурентна позиция.
„Банка ДСК" е известна като „банката на народа". Ще продължи ли и занапред да е така, или кредитната институция ще се превърне в „банката на бизнеса"?
- Бих казала, че „Банка ДСК" се стреми да бъде банката на всички българи. Обикновено под „банка на народа" се има предвид по-широкият спектър от хора, който обхваща и сегмента с по-ниски доходи. Ние не се отказваме от него, но се развиваме и в другите сегменти. Предлагаме не само банкиране на дребно, но и корпоративно банкиране. Освен това създаването на българо-унгарското дружество, което ще предоставя консултантски услуги за усвояване на средствата от еврофондовете, е знак, че искаме да участваме в живота на всички българи. За нас са важни не
само гражданите, но и корпоративните клиенти.
Ще издържи ли, според вас, банковият сектор у нас още дълго на бързите темпове? Видя се, че дори рестриктивните мерки на БНБ не успяха да укротят достатъчно кредитирането?
- Кредитирането до известна степен намали своя ръст, вече наблюдаваме едно насищане. Освен това всички банки са добре регулирани, следим качеството на портфейлите си и концентрацията на риска в клиента. Мисля, че растежът и динамиката, на които станахме свидетели през последните една-две години, занапред няма да бъдат в същата степен. Според мен ще се реализира ръст, който обаче няма да надхвърля 20-30 процента. Все пак пазарът вече е доста по-зрял.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon