новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Георги Тасев, управител на ДСК Транс Секюрити ЕООД: Сателит следи маршрута на автомобилите инкасо

— Г-н Тасев, как всъщност се транспортират пари, които идват или отиват в банка?
— Транспортират се с бронирани автомобили. Нашите са мерцедеси, оборудвани по всички немски стандарти. Към автопарка имаме още и хюндай и шевролет. Мерцедесите са с клас на защита СЗ+, което значи, че издържат на изстрел от автомат Калашников. Автомобилите са снабдени със система за противообгазяване. Или с други думи: ако някой реши да хвърли димка с идея да задуши нашите хора или да ги принуди да напуснат колата, системата се задейства. Също така имаме система за противоналягане -тоест когато се задейства тази система, няма начин в купето да проникне външен въздух. Ние имаме автономен център за управление и сателитна GPS система, с която автомобилите непрекъснато се наблюдават. По този начин можем да засечем къде се движат бронираните коли по цялата територия на България. Посредством GPS-a ние следим дали автомобилът е затворен, дали се движи, с колко километра в час се движи, дали върви по определения маршрут, какъв е разходът на гориво, дали са заключени вратите, дали парите са в отреденото им помещение и т. н.
—А кое всъщност е тяхното помещение?
—Инкасо автомобилът има три зони - на материално отговорното лице, на шофьора и охранителя и касовото помещение.
— Има ли лимит на сумите, които могат да се транспортират в един инкасо автомобил?
—Парите са оформени като ценни пратки, в специални пломбирани брезентови торби. В последно време се ползват така наречените секюрити пликове. Това е плик за еднократна употреба, който има самозалепваща лепенка, лицензирана от БНБ, и като се отвори веднъж, не може да се използва отново. Освен това пликът е прозрачен, за да се вижда, че вътре има пари. Така избягваме риска да приемем някаква друга пратка Секюрити пликът има специални реквизити - стойност, опис на купюрите, адрес на получателя и т. н. Затова всеки плик съдържа
Различна сума пари. СК Транс Секюрити освен че транспортира парите на банка ДСК, транспортира пари и на клиенти на банка ДСК. Сумите са различни, защото зависят от дневния оборот.
— И все пак може ли един плик да събере
един милион лева например?
— Един милион - не. Дружеството е определило като лимит в една торба да няма повече от 50 000 лева. Тези условия се договорят и със застрахователя, където застраховаме ценния товар
Имаме специални автомобили, които Банка ДСК ползва, когато се захранва с нови емисии от БНБ. Тогава можем да натоварим до 3 милиона лева в един автомобил.
— Как се опазват хилядарки и милиони, г-н Тасев?
— Нашите хора са въоръжени с късо и дълго оръжие. Дългото се ползва само при транспортирането, другото се носи постоянно. Повечето от оръжието е тяхна собственост.
— Вадено ли е досега оръжие?
— Слава богу, досега оръжието не е използвано.
— Как минава един ваш работен ден?
— Пари се транспортират по заявки на банката Банката ги изготвя и ние ги транспортираме до мястото, указано от тях. Банка ДСК например има 380 офиса и клонове в цялата 'страна и ние ежедневно минаваме оттам За по-рационално специалните автомобили са разположени в различни градове на България. Най-натоварените ни дни са около празниците, когато приоритет №1 са ни банкоматите.
— Имате ли проблем с намирането на персонал, все пак професията е рискова?
— Нямаме дефицит на кадри. Служителите на ДСК Транс Секюрити се водят банкови служители, и то в солидната финансова група на ОТР. Целият ни персонал има застраховка „Живот" в ДСК Гаранция.
Дружеството е определило като лимит в една торба да няма повече от 50 000 лева. Тези условия се договорят и със застрахователя, където застраховаме ценния товар.
Имаме специални автомобили, които Банка ДСК ползва, когато се захранва с нови емисии от БНБ. Тогава можем да натоварим до 3 милиона лева в един автомобил.
ДСК Транс Секюрити ЕООД е търговско дружество, сто процента собственост на Банка ДСК. Дружеството транспортира и охранява ценни пратки и пари не само на банката, ай на корпоративните й клиенти. Във формулировката „ценни пратки" влизат дебитните и кредитни карти например. Едновременно с тази дейност ДСК Транс Секюрити провежда непрекъснат мониторинг на стотиците банкомати на Банка ДСК, като следи за касовата им наличност и забравени карти и пари от клиенти.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon