новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Депозитните лихви слизат от Еврест

 Найден НЕДЯЛКОВ
 
Само за последния месец средните лихви са спаднали между 10 и 12%
Посоки
Десетките депозитни промоции, които бяхме свикнали да виждаме всеки ден, постепенно изчезват от банковите витрини. Започна началото на края на депозитния рай...
Лихвената война е на път да приключи. Процентите по влоговете достигнаха своя максимум през януари 2009 г., когато по среден годишен депозит в левове се получаваше 9.28%. Оттогава лихвите плавно започнаха да поемат надолу.
Спускане
Само за последния месец средните лихви в националната ни валута са спаднали с близо 12.2%, а тези в евро - почти 10%. Така към края на февруари банките у нас са плащали по депозитите средно 5.79% в левове и 4.62% в евро годишно. Най-голям спад през февруари бележат тримесечните депозити в местна валута, които са спаднали с почти 26%, и шестмесечните в евро - 42%.
Последици
Част от банкерите у нас смятат, че основната причина за това намаление е пренасищането на банките с ликвидност. Трезорите вече са към края на оптимизирането на своите финансови ресурси, а от друга страна, самият бизнес и домакинствата не търсят да заемат пари от тях. Това постепенно притъпи нуждата им от свежи пари и намали напрежението над тях. Специалистите в сектора предричат, че сега започва нов етап от развитието на банковата ни система. Най-сериозното изпитание пред трезорите сега ще е управлението на кредитните им портфейли и инвестирането на върнатите погасявания.
Очаквания
Стигнахме вече върха на лихвите по депозитите и няма накъде повече да се отива, коментира пред в. Пари главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Според нея е вредно да се купува твърде скъп ресурс, защото, като се прибавят рискът и оперативните разходи, цената на кредитите става неразумно висока. Асен Ягодин от Пощенска банка и Петър Андронов от СИБАНК също смятат, че вече видяхме максимума на депозитните проценти. Според тях обаче няма да има резки промени в посока надолу по банковите депозити. Пазарът все още се нагажда към икономическата ситуация и е много рано да се каже как точно ще се промени политиката на банките, коментира Петър Андронов.
Спестовност
Въпреки спада през февруари депозитните лихви все още остават изключително високи. Това стимулира много хора да спестяват пари. Така само за месец бизнесът и домакинствата са доверили на банките още 606.5 млн. лв. Най-голям дял в новопривлечените влогове имат домакинствата, които са спестили 45.6% от тези пари. На фирмите пък се падат 42.5%.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon