новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

Диана Митева, изпълнителен директор на "Банка ДСК" пред Special:Добрият екип може да постигне чудеса. Истинският мениджър знае как

Светлана СТОИЛОВА
 
- Г-жо Митева, родена сте в Чирпан. Какви са спомените ви от „сърцето на слънчева J ракия", както наричат този град? Какво дете беше бъдещата банкерка?
- Да, аз съм от живописния роден град на Пейо Яворов. Имах много весело и безгрижно детство, изпълнено с много свобода, лудории, приятелства, от които имам чудесни спомени, и едно изключително добро семейство, което ме е подкрепяло винаги, прави го и сега. Понякога ми става мъчно за днешните деца, които прекарват цялото си време пред компютрите. За разлика от тях, ние бяхме непрекъснато заедно навън, имаше много смях, активни игри, контакт с природата. Някак си ми се струва, че беше по-човечно и по-хубаво.

- Каква искахте да станете, като пораснете? Знам, че археологията и разследванията са ви били тръпка. Защо в крайна сметка в университета решихте да учите макроикономика? Някой ви насочи към тази сфера или вие сама избрахте професионалния си път?
- Аз имам - и винаги съм имала - много различни интереси, идеите ми за бъдещето се меняха непрекъснато. Дядо ми беше следовател и като малка си мислех, че ще е страшно интересно да бъда детектив. По време на годините, прекарани в английската гимназия, много ме влечеше всякаква изследователска дейност. Археологията наистина беше голямото ми увлечение, също така исках да се занимавам
и с право. В крайна сметка прецених, че финансите и икономиката ще ми дадат най добра перспектива за бъдещето и след като взех това решение, никога не съм мислила, че съм направила грешка.

-А как попаднахте в банковата сфера?
- Още след завършването на университета имах шанса да попадна в сферата на частния бизнес. Докато бях в майчинство, случайно попаднах на обява, че чуждестранна банка - Хиос банк - търси специалисти. Привлече ме възможността да използвам повече английския език във всекидневието си. Може да се каже, че беше спонтанно решение - винаги съм имала доверие, че интуицията ми ме води в правилна посока. Явих се на интервю и скоро след това започнах работа. Така започна кариерата ми, довела ме до сегашната ми позиция.

- Имате син, който (ако информацията ми е вярна) е на около 18 години. Има ли той афинитет към финансите и банковото дело, или смята да се насочи в друга посока?
- Синът ми завършва Американския колеж в София тази година. Това е училище, което много силно развива индивидуалността на учениците си и ги стимулира да открият това, в което са истински добри и им доставя удоволствие. Харесвам това. Разбира се, като всеки родител се опитвам да му помогна да добие реална представа за живота след училище и да му помогна да избере това, което ще го прави щастлив. По време на ученическите си години той направи летен стаж в друга българска търговска банка, но като че ли не откри там призванието си, поне не в счетоводството. Засега се е насочил към бизнес администрация. Надявам се, че ще успее да попадне в добър университет, който да му даде добро образование и да му помогне да идентифицира по-добре желанията си и плановете си за реализация.

- Кои според вас са най-ценните качества за един банкер (и специално за вас) и кои - до известна степен го правят уязвим?
- Работата ми изисква много характер и постоянство. Един добър ръководител трябва да умее да мисли бързо, да взема решения без колебание, да бъде гъвкав спрямо непрекъснато променящите се обстоятелства. Но едно от най-важните неща за човек на моята позиция е доверието в екипа, с който работи. Добрият екип може да постигне чудеса и истинският мениджър знае как да го създаде, да го мотивира и да го задържи. В динамиката на днешното всекидневие всички сме уязвими от количеството стрес, на който сме подложени. Затова е много важно за един ръководител да организира правилно времето си и да разпредели ресурсите, с които разполага, по най-ефективния начин.

- Преди време бяха писали за вас, че оглавявате „неписаните, нетиражирани и неоповестявани класации за добър вкус". Да помагат и доколко пречат чарът и безупречният външен вид на една банкерка?
- Чарът и външният вид със сигурност са тайно оръжие на всяка жена. Но те никога не са достатъчни, не само в банковите среди. Истинският успех се постига с професионализъм и упорит труд, личностно развитие във всеки един момент, всекидневно доказване на професионализма.

-Вие безспорно сте сред най-красивите и елегантни банкерки в България. Няма да е пресилено, ако кажем, че притежавате свой собствен стил. Сама ли вземате решенията за външния си вид, или разчитате на съветите на дизайнери? Кое е най- важното правило, към което трябва да се придържа деловата дама, когато попълва
гардероба си?
- Решенията за външния си вид вземам сама, това ми доставя голямо удоволствие. Разчитам и на мнението на приятели и близки до мен хора. Разбира се, има бизнес норми, към които се придържам, но считам, че всяка бизнесдама печели, ако външният й вид подчертава индивидуалността й, собствения й стил, без да се натрапва. Аз обичам в тоалетите ми да има нотка на индивидуалност, на спонтанност, да има капка лично отношение, тъй като смятам, че човек се облича добре, защото уважава себе си и хората, с които общува.

- Какви аксесоари са подходящи за една дама, упражняваща вашата професия?
- Аксесоарите са висш пилотаж в модата. Всяка жена си има своя индивидуалност, която може и трябва да се подчертава от аксесоарите, които си избира. Знам, че в някои банки в чужбина, и най-вече в Америка, има много стриктни правила - размер на обеци, вид на колие и т.н. Строго и делово. Чудесно е, че в България няма подобни изисквания и жените могат да дадат път на въображението си. Защото една бизнесдама на първо място е жена и трябва да подчертае женствеността си с умело подбрани аксесоари.

- А как изглежда Диана Митева, когато не е на работна среща или на коктейл? Какви дрехи избирате за свободното си време?
- В свободното си време се обличам спортно-елегантно, винаги с някаква закачка. Държа на удобните дрехи, които съчетавам с нещо специално, някакъв акцент, който да е моето лице и да отразява същността ми.

- Работохолик ли сте? Как се справяте със стреса и какво ви доставя удоволствие извън работата?
- Позицията, която заемам, повелява да съм в известна степен работохолик. Стресът във всички страни на живота не е малко. Ако някой ви каже, че избягва докрай стреса, няма да бъде напълно искрен. Но с години на опит, проби и грешки, разбира се, успявам да намеря начина, по който да се чувствам по-балансирана и по-ефективна във всекидневните си контакти.
Опитвам се да планирам по-гъвкаво напоследък. Да намеря време за отмора след работно време, което за мен е свързано и с физически натоварвания. Обичам да спортувам, ходя редовно на фитнес и йога, да се срещам с позитивни и добри хора, старая се да пътувам колкото ми е възможно, да се зареждам с нови впечатления. Възприемането на друга култура и начин на живот ми помага да балансирам енергиите в себе си.

- Във визитката ви, публикувана на сайта на „Банка ДСК", пише, че спортът е сред любимите ви занимания? Практикувате ли някой спорт активно? А фен ли сте на някой спорт, без да го упражнявате?
- Активно се занимавам с фитнес и йога, както казах. Йогата е не само физическо натоварване, а по-скоро начин на живот и изисква сериозна работа по самоусъвършенстване. Зимата обичам да карам ски, които също ме зареждат с енергия. Не ми остава време да съм истински фен - да следя активно някой спорт, но с удоволствие гледам лека атлетика.

- Друга ваша страст е театърът. Продължавате ли да посещавате постановките още в техния първи сезон? Какво гледахте наскоро, което бихте препоръчали на читателите на SPECIAL?
- Много обичам да ходя на театър, гледам да не пропускам новите постановки. Този сезон имах удоволствието да се насладя на „Вишнева градина" на Чехов, както и на „Десет малки негърчета" в Театъра на Народната армия. На вашите читатели препоръчвам да гледат колкото може повече неща - разбира се, има и разочарования, но българското изкуство трябва да се подкрепя, а ние имаме много талантливи режисьори и актьори.

- Киното също е сред любимите ви начини за прекарване на свободното време. Кой жанр ви допада най-много? Имате ли си любим актьор и режисьор?
- Харесвам европейското кино, а понякога съм в настроение за нещо типично холивудско - зависи от момента. Филмите на Пачино винаги ми доставят удоволствие.

- Обичате ли да пътувате? Кое е мястото, което сте посетили наскоро и ви е заредило с положителни емоции? Къде бихте искали да отидете на всяка цена и защо?
- Казват, че „човекът е човек, когато е на път". Пътуванията винаги ме зареждат с много позитивна енергия за дълго време. Много ме влекат далечните дестинации колкото по-различна и богата култура, толкова по-добре. От друга страна, много обичам да пътувам и в България - през лятото посетих един джаз фестивал на връх Перелик. Беше незабравимо и много обогатяващо изживяване. Много бих искала някой ден да посетя Непал.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon