новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

До 700 млн. евро на година ни дава евробанка

От 500 до 700 млн. евро на година ще получава България от 2007 до 2013 г. от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Вчера президентът й Филип Мейстад и министърът на финансите Пламен Орешарски подписаха меморандум за разбирателство и за финансиране на инфраструктурата.

У нас ЕИБ ще съфинансира програми, които ще се реализират със средствата по кохезионния фонд и структурните фондове на ЕС, както и по Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Ще ни помага и в публично-частното партньорство.
Кредитите от ЕИБ са изключително изгодни, тъй като банката има най-високия кредитен рейтинг ААА и финансовият й ресурс е много евтин. "Заемите за България вече са при абсолютно същите условия като тези за Германия, Италия или която и да е страна от ЕС", каза Мейстад.

Белгийският банкер вчера подписа и договор с Банка ДСК. Той е за глобален заем за 30 млн. евро. Парите ще се отпускат при ниска лихва и дълъг период на малки и средни предприятия и общини, обясни Мейстад. 20 млн. евро са за предприятия, а 10 млн. - за общински проекти, с които могат да се привлекат и грантове от ЕС.
Шефката на Банка ДСК Виолина Маринова уточни, че от еврозаеми могат да се възползват доста големи по нашите стандарти дружества: с оборот до 50 млн. евро, активи до 43 млн. и персонал до 250 души.

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Свържете се с нас

customer experience servicing customer servicing icon

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

trainer trainer icon

Анкета

За оценки и препоръки

pin pin icon

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon