новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ДСК е най-магнетичният банков бранд

ДСК, УниКредит Булбанк и Първа инвестиционна банка са банките у нас, които имат най-голяма сила да привличат и задържат своите потребители.

Това става ясно от второто издание на класацията „Магнетичните брандове“ на стратегическото звено в Saatchi&Saatchi - Brandworks и агенцията за маркетингови изследвания Pragmatica.

То представя топ 10 на най-магнетичните брандове в категорията „Банки“ и се базира на онлайн изследване, проведено на национално ниво сред представителна извадка от 600 души.

"Данните показват ДСК като банка, която хората чувстват близка и до голяма степен доверена. Това се свързва както с историческия произход на банката, така и с успешното защитаване на тази територия във времето – чрез продуктите, клоновата мрежа и обслужването на банката", изтъкват от Saatchi Brandworks.

Според анализа втората в класацията – УниКредит Булбанк, е изградила у хората доверие заради стабилността си през годините, като е добавила в имиджа си нови елементи – престиж, иновативност, развитие.

Третата финансова институция – ПИБ, се възприема като банка, обърната към клиента. Тя обаче така и не успява да внуши доверие и изостава непропорционално много по този показател, отбелязват от Saatchi Brandworks.
 „Силните брандове са не просто добре познати, а имат цялостен и единен имидж, при който отделните елементи работят в синхрон и се допълват в едно общо възприятие за банката. Брандовете, постигнали това единство в представянето си, печелят трите лидерски позиции в класацията“, коментира Росен Терзиев, стратегически директор на Saatchi Brandworks.

В сектор, асоцииран предимно с рационални избори, проучването измерва емпирично емоционалната нагласа на потребителите при избора на банка, посочват от компанията.

"На пръв поглед решенията на хората при избора на банкови продукти са основани на изцяло обективни показатели: бързина на обслужване, условия, компетентност на служителите и т. н. Изследвайки категорията в дълбочина обаче, откриваме пласт от силно субективни възприятия към отделните банки; възприятия, произлизащи от лични и споделени впечатления, от присъстващи в публичното пространство оценки, както и от различните форми на реклама. Всички те формират един комплексен образ на бранда, който влияе на потребителите отвъд чисто рационалните фактори", твърдят от Saatchi Brandworks.

„Данните показват, че средно 31% от участвалите са неудовлетворени от своята банка, като в същото време, близо 90% от тях не биха сменили обслужващата си банка“, посочва Диньо Маджараов, директор "Изследвания" на Pragmatica.

„Дори да не предприемат действия към промяна, тези близо 1/3 от потребителите насочват разговора за съответната банка в негативна посока. Подобен резултат влияе сериозно на имиджа на бранда, но също така представя и една възможност за промяна на възприятията на банката и подобряване дългосрочните взаимоотношения между бранда и потребителите." – разкри Георги Гавазов, управляващ партньор в Saatchi & Saatchi.

Първото издание на класацията „Магнетичните брандове“ представи топ 15 на най-магнетичните брандове кисело мляко, където лидер бе марката „Верея“.

Силата на привличане на брандовете е изразена чрез индекс обозначаващ нивото на „бранд магнетизъм“ за всеки бранд в категорията.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon