новини
Новини и уведомления
News image

ДСК и ПИБ са с висока ликвидност

Банка ДСК и Първа инвестиционна банка са трезори с висока ликвидност и добра капиталова адекватност. Това заявиха за НОВИНИТЕ ДНЕС изпълнителните директори на двете финансови институции Виолина Маринова и Мая Георгиева по повод на появилата се вчера информация, че рейтинговата агенция Moody's слага под наблюдение двата трезора.
"Няма никакво място за притеснение, нашата банка е стабилна, втората по големина банка в България, с добра ликвидност, с добра капиталова адекватност и голям капитал - над 1.5 млрд. лв. Капиталовата адекватност е по-висока от средната през март, така че аз не виждам никакви основания за притеснение. Това, което излезе от рейтинговата агенция Moody's, се основава на вероятни предположения за особеното икономическо състояние в България", заяви Виолина Маринова, изпълнителен директор на Банка ДСК и председател на Асоциацията на банките в България.
Според нея показателите на България на макроикономическо ниво са по-добри, отколкото страните в Европа, и българската банкова система е много по-силно регулирана, отколкото тези в Европа. "Ако се вземе изискването за капиталова адекватност, което е 8% за Европа, 12% е в България, а в банковата система средно към март е 16.5%, това показва, че сме стабилни, а лично ние сме втората по големина банка в България", допълни Маринова.

Материалът е публикуван със съкращения

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon