новини
Новини и известия

Актуална информация за нашите продукти и услуги

ДСК и Пощенска банка ще дават “царски” кредити

Красимира ЯНЕВА
ДСК и Пощенска банка ще дават “царски” кредити. Това съобщи шефът на "Гаранционния фонд за микрокредитиране" Красимир Христов на семинар във Велинград вчера. До края на месеца управителните съвети на двете банки трябва да одобрят договорите със социалното министерство и да започнат да отпускат царските заеми.
Сега такива кредити дават шест банки - ООБ, Пиреос Евробанк, Хеброс банк, СИБанк, ЦКБ и от няколко седмици ДЗИ.
Вече са в сила новите облекчени условия на царските кредити. Таванът на заемите е увеличен от 20 на 30 000 лева. До 12 000 лева се отпускат за разкриване на 1 работно място. Засега се даваха с 5 000 лева по-малко. За назначаване на повече от двама души вече се отпуската между 15 и 30 000 лева при предишен таван от 20 000 лева. При инвестиционните и смесените кредити гратисният период е увеличен от 6 месеца на 1 година, а срокът на погасяване - от 5 на 7 години. Оборотните заеми се изплащат вече за 3 години, а гратисният период е 6 месеца. При новите условия лихвите са с процент по-ниски. Така за стартиращ бизнес те са 6 на сто, а за действащ - 7 на сто.
От старта на проекта "Гаранционен фонд за микрокредитиране" преди няколко години до сега са отпуснати 6209 царски кредита и са разкрити около 8 000 работни места. Една трета от фирмите взели такива заеми обаче не са назначили предварително обявения брой хора. Лошите кредити са само 96.

Още новини

Свържете се с нас

Call center Call center

Обратна връзка

Ние ще се свържем с теб

010 010

Анкета

За оценки и препоръки

012 012

Намерете ни

Вижте нашата мрежа от офиси и банкомати

chatbot icon